Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.02.2016.
04:13
J. L. Petković - Vesti A

Doprinos novom izgonu sa Kosova

Optužnica protiv 14 Srba iz Kline koje kosovski sud u Peći tereti za teško krivično delo ratnog zločina, izazvala je gnev i ogorčenje među šačicom povratnika u toj opštini koji ionako žive u veoma teškim uslovima.

Teško je povratnicima, ko je sledeći: Klina

Poternica za Srbima dostavljena je svim policijskim stanicama na Kosovu, uključujući prelaze i aerodrom u Prištini. Na poternici se navodi da je jedan broj optuženih van Kosova, za druge se ne zna prebivalište, a za treće se sumnja da se nalaze u inostranstvu. Navodno, reč je o bivšim pripadnicima rezervnog sastava srpske policije. Sud u Peći odluku je doneo u dogovoru sa Specijalnim tužilaštvom Kosova (zaduženo i za ratne zločine) koje se, po ko zna koji put, povelo politikom. Postupci Tužilaštva nameću pitanje: ako se za te ratne zločine znalo, zašto se ranije nisu podigle optužnice, već uoči formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu?
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je i da "nije slučajno što su poternice raspisane za članovima porodica koje su se zvanično prijavile za povratak u Metohiju".

- Teško nama, ko je sada na redu, pitali su se juče Srbi u Klini - prepričava za "Vesti" Božidar Šarković, funkcioner iz Kline.

Svi su ubeđeni da se radi o zastrašivanju.

- Sigurni smo da se iza optužnica krije politika. Iskustvo nas je naučilo da je najveći cilj Prištine da se Srbi ne vrate u Klinu. A oni rovare, presuđuju i donose odluke, baš kao što kaže izreka "kadija te tuži, kadija ti sudi". Ovde je pre rata bilo 8.600 Srba, a sada nas ima jedva 500, sve sa povratničkim selima. Meta smo stalnih napada. Odlučni smo da ostanemo u svojim ognjištima, a živimo tako što kada padne mrak, mi se maltene zabarikadiramo i do sutra čekamo šta će da nam se desi - objašnjava za "Vesti" Šarković.

On dodaje da život pod stalnim pritiskom i uz nepravdu na svakom koraku, nije normalan. U slučaju osuđenog Vukmira Cvetkovića, uverili su se, ističe, i kako se lako možeš naći na optuženičkoj klupi za ratni zločin.

- Osuđen je za ratni zločin na osnovu izjave dvojice svedoka, od kojih je jedan zavisnik. Cvetković je imao više od 30 svedoka odbrane koji su tvrdili da nikome nije pretio, niti ikoga proterao, ali je ipak osuđen na 7 godina zatvora. S druge strane, u mom selu Dolac zna se ko je kidnapovao dvojicu maloletnih romskih dečaka i jednog Srbina, i nema procesa. Oni nisu bili rezervisti vojske ili policije, već momci koji su zaprežnim kolima otišli do vodenice da melju brašno, i više se nikada nisu vratili. Zna se imenom i prezimenom ko ih je odveo u štab OVK, ali Euleks sve to stavlja po strani - ogorčen je Šarković.

Gorak hleb u Klini

Samo u 2015. šest povratničkih porodica u Klini bilo je fizički maltretirano. Potpuno slepom Bogosavu Dabižljeviću (80) napadači su polomili rebra. Vuleta Voštić je imenom i prezimenom kazao ko ga maltretira zbog pretenzija na njegovo imanje. Pored Vuletine supruge je proletela sekira i razbila prozor. A ako se pobiju jedan Srbin i jedan Albanac pred pripadnicima Kfora, oni će samo to da gledaju, i ništa neće da urade. Taj Kfor su ko bebe, jedu, piju, primaju ogromne plate i čekaju da im prođe mandat. Ne znam dokle će i kuda to vodi - pita Božidar Šarković.

Ugledni advokat iz Kosovske Mitrovice, Ljubomir Pantović, objasnio je da Specijalno tužilaštvo Kosova vodi puno predmeta u kojima se Srbi gone za ratni zločin. On procenjuje da tek "nailazi period u kojem ćemo se suočiti sa malom lavinom takvih krivičnih postupaka".

Đokica Stanojević, predsednik Udruženja Đakovčana, podseća da je nakon podizanja optužnice protiv Srba iz Đakovice, udruženje upozorilo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića, da su nove optužnice spremne.
- Niko ne beži od odgovornosti, ali ovde je reč o jednoetničkim procesima pred jednoetničkim sudovima. Optužba za Srbe iz Đakovice je bila proba da se vidi kako će Beograd da reaguje na slične situacije - kaže Stanojević za "Vesti".

Kancelarija za KiM ocenjuje da "privremene pokrajinske institucije" postaju "saučesnici u brutalnom etničkom čišćenju koje je u bliskoj prošlosti u nekoliko talasa počinjeno nad Srbima na KiM".

Balans zbog Suda za zločine OVK

Optužnicu protiv 14 Srba iz Kline prištinski advokat Tom Gaši ocenjuje kao "političko balansiranje zbog Specijalnog suda".

- Kada je neko optužen za ratne zločine, to nije krivično delo koje može da zastari. Jedini razlog zbog čega je ova optužnica sada podignuta je što se očekuje da na Kosovu počne hapšenje određenih lica koja će biti optužena u Specijalnom sudu. Mislim da se sada traži balans da Albanci na Kosovu ne bi javno prikazali nezadovoljstvo zbog Specijalnog suda, i da su to političke igre - kazao je Gaši za RTK2.

On smatra da je celokupni sistem na Kosovu politizovan.

- Ovde su u igri i stranci koji preko ambasada i svojih službi vrše pritisak i na Euleks i ostale organe da dođe do nekog balansiranja između podignutih optužnica protiv Albanaca, evo i sada su Srbi koji nisu na teritoriji Kosova, formalno optuženi. Verujem da oni nikada neće da dođu na Kosovo da bi im se sudilo za ovu optužnicu, tako da sve ostaje kao što je i bilo ranije - pojasnio je svoj stav Gaši.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online