Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 16.02.2016.
14:41
Vestionline, Srna A

Ko je kriv za smrt Srba u Livadicama: Euleks 15 godina krije zločince

Danas se obeležava 15 godina od terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa", u mestu Livadice kod Podujeva, u kojem je poginulo 12, a povređeno 43 Srba, koji su tog jutra krenuli na Zadušnice u Gračanicu. Uprkos garancijama bivših zvaničnika UNMIK-a, a potom i Euleksa, teroristički napad u Livadicama, jedan od najtežih, počinjenih nad Srbima na Kosmetu, do dan-danas nije rasvetljen.

Srna
Parastos stradalima u terorističkom napadu u Livadicama

Zločin je arhiviran usled "nedostatka dokaza", ali će biti aktiviran ukoliko se dostave novi dokazi, ponavljaju neprestano iz Euleksa.

Počinioci na slobodi

O zločinačkom sadejstvu domaćih zločinaca i međunarodnih plaćenika dovoljno govori to što je Fljorim Ejupi, glavnoosumnjičeni, posle hapšenja uspeo da "pobegne" iz zatvora u američkoj vojnoj bazi "Bondstil" kod Uroševca.

U kasnijem, nazovi sudskom, procesu iz 2009. godine Ejup je sa pukovnikom Kosovskog zaštitnog korpusa i jednim od vođa OVK Gašijem i njegovim potčinjenim oficirima Avdijem Behljuljijem i Jusufom Velijuom, oslobođen optužbe.

Istragom je utvrđeno da su u propustu na putu, na nekih pet stotina metara od administrativnog prelaza, tada kontrolisanom od strane pripadnika Kfora, teroristi postavili, minimum, deset kilograma "trinitrotoulola", razornog eksploziva, što je u smrt odnio Srbe koji su želeli da odaju počast precima u Gračanici.

U napadu su smrtno stradali dečak Danilo Cokić i njegovi roditelji Nebojša i Snežana, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Nenad Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Prognati Srbe sa Kosova

Ratko Popović, književnik iz Gračanice, kaže da je teroristički napad u Livadicama imao za cilj da se ubrza progon Srba i etničko čišćenje Kosova I Metohije.

- Napad je nasuprot scenariju terorista potvrdio uverenje Srba da moraju istrajati i opstati na Kosmetu u Milutinovoj Gračanici. Postali smo svesni da moramo da se i krvlju i žrtvom izborimo za ono što je vekovima bilo i ostaće naše, srpsko - kaže za Srnu Popović.

I on, kao i porodice stradalih, koje su se okupile na parastosu u crkvi u Lapljem Selu kod Granice, smatra da je istina poznata, ali da je "strogo čuvana".

Svetislav Dragović, čija je ćerka Mirjana stradala u Livadicama, smatra da je ubijena samo zato što je Srpkinja i plaši se da se istina nikada neće doznati niti će imati priliku da u oči pogleda zločince.

Godišnjica terorističkog napada u Livadicama obeležena je parastosom u crkvi u Lapljem Selu nadomak Gračanice.

Obnova istrage

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da je nedopustiva činjenica da ovaj zločin nije dobio sudski epilog koji bi žrtvama i njihovim porodicama pružio kakvu-takvu utehu.

- Očekujemo i zahtevamo od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga u ovom i u svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne. Samo u tom slučaju možemo se nadati da će se na Kosovu i Metohiji živeti sigurno i bezbedno, da će pravo i pravda biti jednaki za sve i da etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena - naveo je Đurić.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.02.2016. 14:52
Vesti online....leglo de(m)onkratije i slobode!!!!
Utorak 16.02.2016. 15:10
А ко је крив за смрт Проруса у Украјини ?? ко је крив за смрт невиних људи и децу у Либији,Сирији,Ирак,Авганистан ?? ко је крив за обарање Малезијског авиона изнад Украјине ?? ко почиње сваку револуцију у свету ?? да није можда Фидел Кастро .
Utorak 16.02.2016. 19:43
Norveski oficir otkrio istinu: Neću da ćutim, teroristički napad na Srbe u Livadicama organizovali su Amerikanci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online