Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.11.2009.
10:45 >> 14:15h
RTS, agencije A

Užice: Đetinja poplavila deo grada

Posle kiše koja je u užičkom kraju padala 15 sati, u petak uveče se izlila reka Đetinja. Potopljeno je nekoliko kuća i restorana pored brane u gradu, kao i donja zona u prigradskom naselju Turica, iznad Užica.

Kiša je prestala da pada a voda se povlači. Situacija je bolja nego noćas. Načinjena šteta mogla je da se vidi tek jutros.

Pet opština zapadne Srbije, u kojima živi oko 300.000 stanovnika, od subote ujutru ne dobija vodu iz sistema. Direktor Javnog preduzeća "Rzav" u Arilju Ljubo Lazović rekao je da su zbog izuzetno visokog vodostaja na reci Rzav potpopljena sva postrojenja i oprema koja prerađuju vodu za Čačak, Gornji Milanovac, Lučane, Požegu i Arilje.

Stanje u Požegi posle izlivanja Morave je "alarmantno" i potrebne su cisterne sa pijaćom vodom, izjavio je danas predsednik opštine Požega Milovan Mićović.

Palo je 56 litara vode po kvadratnom metru, koja je doticala brzinom od 50 litara u sekundi. Svu vodu prihvatala je brana na gradskoj plaži, čije su ispuste zatvorili nanosi i šiblje.

Vatrogasci su uklonili nagomilano granje i otvorili samo tri ispusa. Đetinja je nadošala za dva sata, i probila nasipe od džekova peska. Kuće na keju našle su se u vodi.

Svi propusti brane nisu otvoreni, kako bi se zaštitilo priobalje u donjem toku reke.

"Na ovo se nije moglo uticati. Nadljudskim naporima dajemo sve od sebe da sprečimo poplavu da se proširi na obližne kuće", rekao je komandant vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Aleksandar Cicvarić za RTS.

Užičkim vatrogascima i policiji stiga je pomoć iz drugih centara regiona, ali i od građana i radnika treće smene.

Inače, Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vanredne situacije saopštio je u subotu pre podne da je kod Užica sprečena velika poplava reke Đetinje. U akciji MUP je, kako je u saopštenju navedeno, učestvovalo 70 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica tog sektora, 50 policajaca Policijske uprave i oko 100 građana koje je predvodio predsednik opštine Jovan Marković.


Zbog dugotrajnih i obilnih padavina velika količina vode zajedno sa drvima, granjem i ostalim otpadnim materijalima je nagomilana na brani na Đetinji kod Užica, pa je postojala opasnost da se reka izlije i ugrozi grad.

Uspešnim timskim radom voda je zadržana u koritu, osim na par mesta gde je nasip popustio, ali je brzo popravljen.


Trenutno je nivo vode u povlačenju, navedeno je u saopštenju.
 

Nevreme i kiša, koja u Polimlju pada neprekidno preko 20 sati, donela je velike probleme, pa su delovi Priboja i Prijepolja poplavljeni, a pojedine ulice zbog vode, nanosa zemlje i otpada bile više sati neprohodne.

Lim je poplavio pojedine delove prigradskih naselja u Priboju, nekolicina kuća se našla pod vodom, a procenjuje se da je stotinak hektara plodnih oranica i voćnjaka u petak u pribojskoj opštini poplavila nabujala reka.

U susednom Prijepolju izlila se reka Mileševka koja je takođe poplavila neka prigradska naselja Prijepolja i stotinak kuća je pod vodom.

U varošici Brodarevo kod Prijepolja nabujali Lim se izlio i u delu varošice Jalija poplavio preko 50 kuća, donoseći sa crnogorskog severa ogromne količine mulja koji ostavlja u Brodarevu i okolini.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online