Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.05.2010.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Satelit menjaju za navodnjavanje?

Biće izuzetno teško pregovarati sa predstavnicima izraelske firme o kompenzaciji za "aferu satelit" s obzirom na to da smo izgubili i arbitražni postupak u Londonu, ali verujem da je moguće postići dogovor, jer je to u interesu obe strane", kaže za "Vesti" Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Glavni pregovarač: Slobodan Homen



Homen će na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije biti imenovan za šefa srpskog pregovaračkog tima koji sa izraelskom kompanijom "Imidžsat internešenel" treba da pregovara o tome kako da se umanji iznos od 36 miliona evra koliko Srbija duguje Izraelicima zbog nepoštovanja ugovora o zakupu satelita.


- S obzirom da je to presuda za naknadu štete verujem da prostora za dogovor ima i to u dva pravca. Prvo da se umanji iznos, a zatim da se za preostali novac koji moramo da platimo postigne dogovor da od Izraela dobijemo proizvode koji nisu namenjeni isključivo za vojsku, već će biti od koristi za sve građane Srbije, kao što je sistem za navodnjavanje, u čemu su Izraelci u samom svetskom vrhu - objašnjava Homen u kom pravcu će srpska strana nastojati da isposluje što manje štete po sopstveni budžet.


Vlada Srbije na sednici u četvrtak treba da skine i oznaku tajnosti sa dokumenata koji se odnose na "aferu satelit", kako su mediji nazvali ugovor iz 2005. o zakupu izraelskog satelita za 45 miliona evra, koji nikada nije realizovan jer ga Srbija smatra nevažećim.

Glavni akteri Prvoslav Davinić, bivši ministar odbrane Državne zajednice SCG i Svetozar Marović, tadašnji predsednik Saveta ministara SCG tvrde da ni pravno, ni moralno nisu odgovorni.

Svi "peru ruke"

 

Boris Tadić

Povodom slučaja "satelit" oglasio se i predsednik Srbije Boris Tadić tvrdnjom da VSO nije raspraljvao o angažovanju špijunskog satelita, već samo o mogućnosti korišćenja satelitskih snimaka.

 

Međutim, predsednika demantuje odluka VSO od 2. juna 2005. iz koje se vidi da je VSO predložio Savetu ministara SCG da ugovori zakup satelita.

 

U "pranju ruku" i prebacivanju odgovornosti uključio se i Mlađan Dinkić, u vreme afere ministar finansija, koji tvrdi da je bivši srpski premijer Vojislav Koštunica hteo da celu priču zataška, plašeći se kako će se ona odraziti na opstanak tadašnje državne zajednice SCG.

Marović, sada na poziciji crnogorskog vicepremijera, tvrdi da ni Savet ministara, ni Vrhovni savet odbrane (VSO) nisu odlučivali o zakupu satelita.


- Prihvatanjem arbitraže se na određeni način impliciralo postojanje ugovora, iako ga Savet ministara nikada nije zaključio. Istovremeno čudi da od onih koji su odlučili da prihvate arbitražu od Saveta ministara, koliko je meni poznato, nisu tražili zvanično informaciju - da li je ugovor Savet ministara zaključio i na taj način stvorio obavezu da se primenjuju bilo koje odredbe ugovora, pa i one koje se odnose na arbitražu - kaže Marović koji je bio prisutan prilikom potpisivanja spornog ugovora.


Davinić, čiji se potpis nalazi na dokumentu, tvrdi da je on potpisao samo "predugovor koji je trebalo da se dostavi nadležnim organima na dalju saglasnost". Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac nedavno je obelodanio da je u Pariz, gde je potpisan ugovor, Davinić putovao privatno.

Mnogo je nepoznanica u celoj priči, a jedna od njih je i ko se "ugradio" sa dvadesetak miliona evra, koliko su Izraelci, navodno bili spremni da umanje prvobitnu cenu, o čemu je nedavno svedočio i bivši ambasador u Izraelu Mile Isakov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online