Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.05.2010.
12:00
Tihomir Popović-Vesti A

Vatikan neće priznati Kosovo

Postoji dobra volja i inicijativa novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve da dočeka papu Benedikta XVI u Nišu 2013. godine povodom jubileja Milanskog edikta iz 313. godine i to će biti dobra prilika za dalji razvoj ekumenskih odnosa, rekao je otac Federiko Lombardi, portparol Svete stolice u intervjuu za Informativnu službu Srpske pravoslavne eparhije srednjoevropske "Sok Aktuel".



Kako procenjujete držanje Benedikta XVI u pogledu dijaloga sa pravoslavnima?

 

"Papa je ekumenski veoma otvoren: to je izvesno jedan od prioriteta njegovog pontifikata. On je takođe veoma zainteresovan za dijalog sa istočnim crkvama. Ima mnogo toga zajedničkog u držanju naših dveju crkava. Važno je da održavamo u životu zajedničke korene naše civilizacije i da zajednički delamo.

Pravoslavna crkva je bliska Katoličkoj kada se radi o problemima današnjeg sveta. Ima i razlika koje moramo da obradimo da bismo našli zajednički put. Mislim da sadašnjeg papu i mnogi predstavnici pravoslavlja posmatraju kao važan oslonac ekumene. On je veoma otvoren za dalji razvoj ekumenskih odnosa. U ovom kontekstu bi trebalo shvatiti i susret planiran za 2013. u Nišu, za koji je ideju dao patrijarh srpski."


Kakvog karaktera bi bio ovaj susret, ako do njega dođe?


"Posle svih putovanja sa papom u kojima sam učestvovao, mislim da će najvažniji biti duhovni i ekumenski aspekt. Mirotvorni rad je isto tako važan momenat pošto je u istoriji regiona bilo mnogo konflikata i mnogo rana iz najnovijih vremena nisu još zaceljene. Sve što doprinosi miru - to pomaže.

Papa zna da ne može da reši sve probleme, ali može da ponudi svoju saradnju u oblasti razumevanja među narodima. Verujem da je važno raditi i na priznavanju učešća Balkana u evropskoj istoriji i kulturi. No, religiozna i ekumenska strana su prioritet: duhovna perspektiva čoveka."


Činjenica da Sv. stolica nije priznala Kosovo je pozitivno doprinela slici Vatikana u Srbiji. Koji su bili razlozi za takav stav?


"Još uvek se sećam dramatične krize i nasilja na Kosovu. To je za sve nas predstavljalo veliki problem. No, čovek mora biti oprezan i odnose među narodima posmatrati uz veliko poštovanje i pažnju. Sv. stolica u tom smislu ne dela preuranjeno. Situacija u regionu se pažljivo prati, uvek u nameri da se unapredi mir. Na Kosovu Sv. stolica poziva na pomirenje, pravdu i mir. "
 

Postoje li inicijative da se promeni držanje Sv. stolice u vezi s priznanjem Kosova ?
 

"Kad je reč o Kosovu nije mi poznato da postoje inicijative za promenu statusa. Svim narodima i kulturama regiona prilazimo sa ljubavlju i poštovanjem. Naše držanje ostaje kakvo jeste. To je držanje unapređenja mira i nema posebnih inicijativa da se zauzmu nove pozicije."
 

Papa ne priča o članstvu u EU


Da li bi Sv. stolica bila spremna da se izjasni u korist prijema Srbije u EU?

"Papa je više puta jasno rekao da nije u domenu njegovih kompetencija da se izjašnjava o takvim pitanjima. Tako se, primera radi, izjasnio i prilikom posete Turskoj.

 

No, on je takođe uvek iznova naglašavao da moramo da radimo na stvaranju zajednice naroda; moramo da radimo na zajedničkim vrednostima i korenima, kao i na sposobnostima za dijalog. Tada će politički aspekti predstavljati priznavanje stvarnosti. A za nas je bitna stvarnost.

 

Ako postoji stvarno zajedništvo, onda i njegove političke dimenzije imaju svoj smisao. Ako to biva nametnuto odozgo, bez osnova u oblasti ljudskog, religioznog, društvenog i kulturnog, onda je i političko površno i nepotrebno."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online