Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.04.2016.
08:23
D. Dekić - Vesti A

Srpski orden zločincu iz Sudana

Odlikovanjem predsednika Sudana Omara Hasana al Bašira, optuženog za genocid, predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovo se našao u epicentru međunarodnog skandala.

Tanjug/AP
Stotine hiljada mrtvih i ranjenih: Žrtve u Darfuru

Nikolićevo deljenje odličja bez kriterijuma pratilo je i neverovatno objašnjenje njegovog savetnika, inače bivšeg šefa diplomatije Ivana Mrkića. On je u maniru da od drveta ne vidi šumu pojasnio da je sudanski predsednik odlikovan srpskim ordenom zato što - nije priznao državnost Kosova.

Da je predsednik Srbije ovim nastavio seriju neverovatnih međunarodnih poteza ukazuje za "Vesti" funkcioner Levice Srbije Dragan Popović. On smatra da je Nikolić naneo štetu ugledu Srbije u svetu, ali i razvoju srpskog društva.

Miroljubivi saradnik

Tomislav Nikolić je Bašira odlikovao povodom Dana srpske državnosti, a na sajtu šefa države je navedeno da je reč o Ordenu Republike Srbije - lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje. Međunarodni tribunal je izdavao 2009. i 2010. naloge za hapšenje predsednika Sudana, ali ta država odbija da izruči svoje državljane tom sudu.

- Dugo su svetski mediji objavljivali da je čelnik Sudana vršio genocid, Nikolić je morao to da zna. On je i pored toga ovim činom poručio da su nebitne opšteprihvaćene vrednosti - tumači Popović. On ističe da će u svetskim analima ostati zapisano da je Bašir dobio međunarodnu optužnicu za zločine, pa onda i ordenje od predsednika Srbije.

Popović dodaje da su od postupaka predsednika Srbije i njegovih savetnika jedino gora njihova opravdanja.

- Vidno je potpuno političko slepilo, ali i da nemaju nikakvih kriterijuma, pa im se desi da odlikuju čak i monstruma. Ovo pokazuje i dokle ide njihova neosetljivost prema svetskim dešavanjima - zaključio je naš sagovornik.

Mrkić: Poneko ne trpi Bašira

Ivan Mrkić kaže da je predsednik Sudana odlikovan sa još 30-ak lidera afričkih država koje nisu priznale Kosovo. On je priznao da su Nikolića kontaktirali s tim u vezi iz EU, te da su im pružena potrebna objašnjenja. Upitan da li je predsednik Srbije znao da je sudanski čelnik odbegli optuženik, Mrkić je odgovorio da se to "odlikovanje nije moglo zaobići".
- Logika je gvozdena. Ne možemo da preskočimo Sudan zato što poneko ne trpi Bašira. Afrika i drugi ga podržavaju. Nismo ga mi birali, Sudan je član UN - pojasnio je savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije.

Predsednika Srbije je zbog ove počasti odbeglom optuženiku Međunarodnog krivičnog suda, javno upozorila Koalicija za Međunarodni krivični sud, globalna mreža 2.500 organizacija civilnog društva iz 150 država.

Vilijam Pejs je u ime Koalicije za Međunarodni krivični sud u otvorenom pismu predsedniku Srbije naveo da je prema izveštajima UN od 2003. do 2008, tokom operacija protiv pobunjenika u Darfuru ubijeno je oko 300.000 ljudi, dok je više od dva miliona izbeglo.

Predsednik Sudana je vlast preuzeo 1998. nakon puča, a 2008. je optužen za genocid. U optužnici koja ima sedam tačaka su i zločini protiv čovečnosti i ratni zločini, kao što su ubistvo, istrebljenje, mučenja i silovanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online