Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.05.2010.
12:00
S. Prlina - Vesti A

"Tominu šljivu" deli za džabe

Radnim danima Tomislav Nikolić je opozicioni lider i narodni poslanik. Kad je pre dve godine osnovao Srpsku naprednu stranku, niko se nije nadao da će danas biti najjača opoziciona stranka. To ga ne sprečava da svakog petka odlazi u Bajčetinu, na porodično imanje. Tu je pravi srpski domaćin. Prikuplja lekovite trave, peče rakiju, a ponekad i zapeva.

Kakav je danas život u Srbiji?
- Vi možda i ne znate da u Srbiji niko ne može da se zaposli u ministarstvima koja, recimo, brinu o zdravlju ako nije u G17 plus, koja brinu o nacionalnom investicionom planu ako nije u G17 plus. U Srbiji ne možete da dišete ako niste u nekoj političkoj stranci, u nekoj koja je na vlasti.


Ni milion potpisa nezadovoljnih građana nije bilo dovoljno za raspisivanje izbora, šta to opozicija treba da uradi?
- Normalnoj vlasti ovo bi bilo sasvim dovoljno da građanima Srbije prepusti da odluče da li im je po volji ili nije. Međutim, mi nemamo normalnu vlast. U mnogo većim državama kad bi se sakupilo 1.200.000 potpisa nezadovoljnih građana vlast bi morala da zaseda i odlučuje šta da čini. Ovde čak nisu ni seli da ozbiljno o tome razmišljaju pošto smatraju da ignorisanjem možda mogu da ostanu na vlasti, kao kad noj zabija glavu u pesak.


Robijao zbog politike


Tomislav Nikolić je rođen na Sretenje, 15. februara 1952. u Kragujevcu. Završio je građevinski smer Tehničke škole i diplomirao na Fakultetu za menadžment. Radio je u Građevinskom preduzeću "Žegrap" u Majdanpeku, Priboju, Prijepolju, Trebinju, Beogradu. U kragujevačkom "22. decembru" je bio šef Odseka za investicije i održavanje i tehnički direktor komunalnog preduzeća.


Političku karijeru je započeo u Narodnoj radikalnoj stranci. Bio je potpredsednik i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke. Na osnivačkoj skupštini izabran je za predsednika Srpske napredne stranke. Jedini je poslanik koji je biran u svaki saziv Skupštine Srbije od 1992. godine. Bio je potpredsednik Vlade Srbije i Savezne vlade, kao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije. Zbog politike je osuđen na dvomesečnu kaznu zatvora koju je izdržavao u Gnjilanu.


Četiri puta je bio kandidat za predsednika Srbije.


Sa suprugom Dragicom ima sinove Radomira i Branislava, unuke Lenku, Dimitrija i Vojina.

Nije vam se dopalo ovo što se radi po regionima, što radi ministar Dinkić?
- Kako šta mi smeta, kad su po zakonu izmislili regione da bi u njima Mlađan Dinkić mogao da instalira kancelarije i da uz pomoć dosadašnjih predsednika opština krene u formiranje svoje političke stranke! Šta tu ima čoveku da se svidi?

To je bezobrazna, pokvarena igra, trošenje narodne volje, energije, novca. Mlađan Dinkić je poguban za srpsku ekonomiju, privredu, finansijski sektor, posebno bankarstvo i osiguranje i treba ga pod hitno pustiti da se sam bori na izborima i doživi poraz koji bi ga udaljio sa političke scene.


Da li vam smeta što često kažu da ste se samo preobukli?

- Ja lično nisam morao previše da se menjam zato što sam ovu politiku lagano i strpljivo pet godina sprovodio i u stranci koju sam vodio sve do momenta dok nisam osvojio 2.000.000 glasova na predsedničkim izborima, a onda se nekome učinilo da je to mnogo i da to ugrožava pozicije predsednika stranke i drugih. Jednostavno su doneli odluku da me izbace.

Međutim, građani Srbije pritisnuti raznoraznim lažima koje o nama lansiraju i vlast i opozicija ipak glasaju za nas svesni toga da smo mi jedina prava budućnost. Ja sam ponosan na to, pa čak i kad mi kažu da sam se samo preobukao, da sam promenio odelo, da sam promenio manire.


Mnogo vas kritikuju...
- Meni se svaka reč beleži, izvrću mi svaku rečenicu. Jedni bi da ubede građane Srbije da sam izdajnik, drugi da uvere Evropsku uniju da ne mislim pošteno kad kažem da želim da budemo član Evropske unije.

Dakle, ovo je stranka koja je, kao nijedna pre nje, izložena kritikama i mi taj tovar nosimo na leđima. Valjda sad smeta Demokratskoj stranci i to što ima ne samo konkurenta nego i još jednog saradnika. Mediji se okreću protiv nas, ali mi opet napredujemo i svakog dana smo sve jači.


To su pokazali i lokalni izbori, uprkos ponavljanjima.
- A vidite, u Srbiji je apsolutno nezamislivo da pobedite aktuelnu vlast na dopunskim izborima. To je nešto što se graniči sa nemogućim, a mi njih pobeđujemo. Postoji malo problema u Vojvodini zato što su oni građane ubedili kako im samo oni daju, a svi drugi im otimaju, i još neko vreme, dok se ne razbije ta fama, mi ćemo malo lošije stajati u Vojvodini, ali ova Srbija, koja je gladna, ta Srbija ima poverenja samo u svoju Srpsku naprednu stranku.


Najavljivan je prelazak Dragana Šormaza u SNS, ali se ništa nije desilo, da li to govori o vašim odnosima sa Vojislavom Koštunicom?
- To je igra potpuno van naše stranke. Gospodin Šormaz se nikad nije obratio Srpskoj naprednoj stranci i nikada nije izrazio želju da pređe u naše redove, ali su neki već skočili da na taj način malo posvađaju stranke u opoziciji. Znate, gospodin Šormaz raspolaže svojim mandatom. Mi ćemo biti u problemu da odlučimo šta da radimo ako nam se obrati i ponudi da bude zajedno sa nama. Ali sve dok se on ponaša ovako nezavisno, mi tu nemamo nikakav problem.


A da li to može da dovede do nesaglasja u opoziciji?
- Mi nemamo ni sada baš neko preveliko saglasje, a nije ni potrebno pošto na pomolu nemamo bilo kakve izbore. Ja sam spreman da Srpska napredna stranka pokuša i sama i učinićemo sve što je u našoj moći, ali znam da bi među građanima Srbije povoljnije ođeknulo ako bismo išli zajedno. Mi svi imamo razloge jedni na druge da se ljutimo, ali radi se o tome da skinemo nedemokratsku vlast, koja je upropastila mnogo toga u Srbiji.


A koliko vas ispunjava imanje kraj Kragujevca?
- Za mene je to jedini izlaz, petak po podne, subota, nedelja. Moja porodica se jednostavno preseli na selo, imamo skoro četiri hektara imanja, osam hektara šume, to je porodično nasleđe. Imam oko hiljadu stabala voća, od toga sam 700 posadio sam, svojom rukom. Devet izvora sam sam iskopao i doveo vodu na imanje. U kampanji u Aranđelovcu svakom domaćinu kod koga sam išao u kuću poneo sam litar svoje rakije šljivovice sa etiketom koju sam ja napravio. Na njoj piše "Tomina šljiva" i "Tomina lozovača". Onda su mi oni uzvraćali svojom, pa kažu: Imam ja bolju od tebe.
 

Srbija na ulici


Da li postoji opasnost da se bes sirotinje nekontrolisano izlije na ulice?
- Srbija se drži pravila da možete da jedete samo ako ste zaradili platu. Zaboravlja da je sama lišila svoje građane mogućnosti da obezbede platu, namirnice, hranu. Iako sam protivnik da se problemi rešavaju na ulici, bojim se da je takav scenario najizvesniji.

Čime se posebno ponosite?
Ja se ne stidim onoga što radim u selu, ne stidim se što svake subote i nedelje ne mogu da zatvorim kapiju od seljaka koji dolaze iz mnogih sela da vide kako ja to na 700 metara nadmorske visine imam i vinovu lozu, da vide kako sam nabavio nove sorte jabuka koje rađaju iduće godine


I seljaci teško žive.
- Govorio sam u Aranđelovcu da mi treba da obezbedimo svakom seljaku 10 ovaca i dve krave besplatno, samo da ne može tri godine da ih proda, pa su me optuživali da sam to poklanjao po selima.

Ti samo dobro znaju gde su strane banke, strana osiguravajuća društva, gde se uzimaju krediti. Za mene to nije Srbija. Srbija koja uzima kredite da bi isplatila penzije nije Srbija.


Šta predlažete?
- Imao sam raspravu sa ministarkom finansija. Ona kaže: Pa, šta hoćete, da ne isplaćujemo penzije? Objasnio sam joj: Ma ne, nego hoću da vi koji ne možete da obezbedite penzije odete sa vlasti, da dođe neko ko može da ih obezbedi. Ako vi mislite da zadužite i naše unučiće da bismo mi sada primali penzije, ko to može da vam prihvati? Ko zadužuje decu da bi sam živeo dobro?


Posle toliko godina bavljenja politikom da li smete ljudima koji su do sada glasali za vas da pogledate u oči?
- Kako da ne. Pa, svakog dana sam negde u nekom selu, u nekom gradu širom Srbije. Nedavno sam bio u Kosovskoj Mitrovici, u Banjaluci, u Požegi. Ja se ne smirujem. Moj život je pod lupom ove vlasti koja jedva čeka da zaustavi širenje Srpske napredne stranke. Kad ne budem mogao da pogledam u ljudima oči, otići ću u selo, tamo mogu da se sakrijem i da ne gledam nikoga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online