Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.04.2016.
05:14
J. Arsenović - Vesti A

Bugarski voz ujedinio opoziciju

Zajednička sumnja u regularnost izbora i višečasovno neoglašavanje Republičke izborne komisije (RIK) nakon zatvaranja birališta, ujedinilo je opozicione stranke koje su prešle cenzus, a kojima Cesid dugo u svojim preliminarnim rezultatima nije davao šanse za ulazak u parlament.

Tanjug
Providna igra: Siniša Mali, gradonačelnik Beograda

Lideri Dveri, DSS-a, DS-a, SDP-a, LDP-a i Pokreta Dosta je bilo sastali su se juče u sedištu DSS-a, nakon čega su objavili da će formirati zajednički pravni tim koji će analizirati celokupni izborni materijal.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da se "ne radi o tome ko je koliko dobio glasova" već da je opozicija "motivisana borbom da se poštuje izborna volja građana".

I tokom izbornog dana, kao i nakon zatvaranja birališta opozicione stranke, ali i građani preko društvenih mreža, objavljivali su slučajeve izbornih neregularnosti širom Srbije. Slika gradonačelnika Beograda Siniše Malog na biračkom mestu je samo eksplicitan primer muljanja sa listićima. Mali je fotografisan kako izborni listić ubacuje u kutiju koja nije bila zapečaćena i koja nije imala svoj kontrolni listić, kako nalaže izborni zakon. U Kraljevu su građani slikali na delu predstavnike SNS koji učestvuju u tzv. bugarskom vozu. To je mehanizam kako da stranka kontroliše kako će građanin glasati.

Brojanje u nedogled

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov prozvao je RIK i pitao zašto su se tako dugo brojali glasovi. Na Kosovu i u Vranju, gde je malo biračko telo, brojanje glasova se produžilo i na jučerašnji dan, dok se u Nišu izborna komisija ne oglašava. Sve to dovodi do zaključka da se članovi biračkih odbora nisu mogli usaglasiti i da je bilo pokušaja falsifikovanja izborne volje.

- Bugarski voz funkcioniše tako što osoba dobije popunjen listić, njega ubaci u kutiju, a sa biračkog mesta iznese nepopunjen listić i tako dokazuje da je glasala za onoga ko mu je dao novac - objašanjavaju u DS-u.

U Novom Sadu na jednom biračkom mestu nedostajalo je čak 400 izbornih listića, u Odžacima 90, dok je u Kovinu birački odbor tražio od birača da im pokažu kako su glasali. Jedan radikal je razbio biračku kutiju u selu Ribnik u opštini Jagodina. Na jednom biračkom mestu u Vranju biće poništeni izbori jer je glasač već došao sa zaokruženim listićem.

Na sam dan izbora, aktivisti SNS-a su na Vračaru, beogradskoj opštini u kojoj su pobedile demokrate, obilazili građane koje su prethodno podmitili paketima ili besplatnim lekarskim pregledima i vršili pritisak na njih da glasaju.

Predsednik RIK Dejan Đurđević je izjavio da će RIK opozicionim strankama koje tvrde da je bilo nepravilnosti u izbornom procesu omogućiti uvid u izborni materijal.

- Daćemo im džakove, spiskove, zapisnike sa izbornih mesta. Tu će dežurati neko iz RIK-a ko će proveravati da se nešto ne uništi - rekao je Đurđević.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 26.04.2016. 08:49
Nema nikakvog bugarskog voza . Jednostavno Američki ambasador Skat je skupio sve oko cenzusa kod DS i pogurao da svi prođu cenzus . Naravno da Vučić "nije imao ništa protiv". Dakle gospodo glasajte kako god hoćete ali rezultat se uklapa prema interesima Amerike i EU zlikovaca .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online