Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.11.2009.
19:38
Vestionline A

Skupština Vojvodine usvojila statut

Poslanici Skupštine Vojvodine u subotu uveče su usvojili pravno-tehničko usaglašavanje predloga statuta Vojvodine sa predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine, koje je po hitnom postupkom predložilo Izvršno veće Vojvodine.

Arhivska fotografija

O korekciji predloga statuta, usvojenog 14. oktobra prošle godine, glasalo je 105 poslanika - za je bilo 84, protiv 20, a jedan poslanik nije glasao.
 

Stav Izvršnog veća obrazložio je pokrajinski sekretar za nacionalne manjine, upravu i propise Tamaš Korherc, a u raspravi su učestvovali predsednici poslaničkih grupa i njihovi zamenici, osim poslanika LSV i SNS koji su ranije napustili sednicu.

učetić: Statut usaglašen sa Ustavom

 

 

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je da je predlog Statuta Vojvodine sa unetim izmenama u suštinskim pitanjima i u najvećem delu usaglašen sa Ustavom Srbije.
"Dosadašnji predlog Statuta Vojvodine u svim suštinskim pitanjima u kojima nije bio saglasan, po mišljenju stručnjaka, sa Ustavom, sada je u najvećem delu, moglo bi se reći, u svemu što je bitno, usaglašen sa Ustavom Srbije, odnosno direktno sa predlogom Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine", rekao je on.

Usvojenu konačnu verziju predloga statuta će sastaviti Odbor Skupštine Vojvodine za propise i uputiti Skupštini Srbije na davanje saglasnosti.
 

Prema najavi predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, tekuća sednica republičkog parlamenta mogla bi biti prekinuta kako bi se započela nova na kojoj bi bio razmatran predlog statuta i zakona o prenosu nadležnosti Pokrajine.
 

Dejanovićeva je najavila da bi statut i zakon o prenosu nadležnosti mogli biti usvojeni krajem ovog meseca.

Vojvođanski poslanici su prethodno, posle gotovo sedam časova rasprave, pauza i nekoliko prekida, usvojili izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvih devet meseci ove godine.

Poslanici su sa 70 glasova za i 20 protiv prihvatili izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvih devet meseci ove godine. U tih devet meseci pokrajinski budžet ostvario je prihod od 51 milijardu dinara, što je 82 odsto od planirane 61 milijarde, a na rashodovnoj strani je 36 milijardi, ili 63 odsto paniranog.

Izmene predloga statuta

 

Vojvodina, tako, neće biti "sastavni deo jedinstvenog kulturnog, civilizacijskog, ekonomskog i geografskog prostora srednje Evrope", već "regija u kojoj se tradicionalno neguju evropski principi i vrednosti".
Tehničke izmene odnose se i na punovažnost referenduma u pokrajini, ona neće moći da sklapa međunarodne ugovore, već samo međuregionalne sporazume, a pojedina pravna akta koje bude donosila Skupština Vojvodine neće imati zakonsku snagu.
Poslanici pokrajinskog parlamenta će glasati i o još nekim pravopisnim i stilističkim promenama, ali zadiranja u suštinu osnovnog teksta, prema rečima Pajtića, neće biti uprkos opaskama opozicionih partija da se novim statutom Vojvodina pretvara u "državu u državi".

 

Poslanici opozicionih stranaka SRS i DSS su, krtikujući izveštaj, ocenili da je o njemu trebalo da se raspravlja prilikom donošenja rebalansa budžeta, 15. oktobra, da je sada “besmislen” i da time pokušava da se sakrije pravo stanje stvari sa trošenjem novca poreskih obveznika.

Sednicu pokrajinskog parlamenta su neosredno pre početka napustili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zbog, kako je kazao šef te poslaničke grupe Branislav Bogaroški, principijelnog stava da je još pre godinu dana predlog statuta usvojen i da je takav akt “dobar i dovoljan građanima Vojvodine”.

Oko 18 sati i poslanici Srpske napredne stranke su napustili sednicu nezadovoljni time što je u to vreme prekinut direktan televizijski prenos sednice. Naprednjaci su u subotu saopštili da bi usvajanje "protivustavnog" Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine predstavljao udar bez presedana na državno jedinstvo Srbije, njen pravni poredak, institucije, i ravnopravnost građana.


Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izrazio je uverenje da će Statut Vojvodine i Predlog zakona o nadležnostima Vojvodine dobiti snažnu podršku u republičkom parlamentu.

Potrebno je da se najviši vojvođanski pravni akt u 11 tačaka usaglasi sa Zakonom o prenosu nadležnosti. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online