Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.05.2016.
20:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rumunska crkva prekraja istočnu Srbiju?!

Srpska crkva ponovo je upozorila Rumunsku patrijaršiju da prestane sa nelegalnim delovanjem na kanonskoj teritoriji SPC u istočnoj Srbiji. U suprotnom, SPC je najavila prekid svih kontakata sa njoj sestrinskom crkvom.

sh.wikipedia.org
Vera i zavera: Rumunska crkva u Vladimirovcu



SPC ocenjuje da episkopi i sveštenici Rumunske crkve "već godinama nekanonski i nebratoljubivo vrše upade u područja jurisdikcije SPC u istočnoj Srbiji, posebno u Timočkoj Krajini".

Izuzeti Vlahe iz ludila

Udruženje Vlaha Primovara iz Zlota kod Bora na svojoj internet prezentaciji poručuje da im je otadžbina Srbija a ne Rumunija. Oni apeluju da Vlasi u Srbiji budu "izuzeti iz ludila koje se zove rumunizacija dela teritorije Srbije, konkretno istočne Srbije".

- Posle mnogih ranijih obraćanja i apela, nažalost dosad bezuspešnih, Sabor je ponovo pozvao Rumunsku crkvu da smesta prestane sa ovom crkvo-rušilačkom praksom. U protivnom, problem će biti iznet pred Sveti i veliki sabor pravoslavne crkve, a ukoliko i posle tog Sabora takva antikanonska aktivnost bude nastavljena, SPC će biti primorana da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa Rumunskom pravoslavnom crkvom - upozorio je vrh SPC.

Sabor SPC je, da podsetimo, još 2013. odlučio da prekine svaki kontakt sa Rumunskom patrijaršijom, ali je odluku poništio pod pritiskom šefa diplomatije Ivice Dačića kako bi se obezbedila saglasnost Rumunije za ulazak Srbije u EU.

Prof. dr Dimitrije Kalezić ističe za "Vesti" da "niko nigde u svetu ne može bez pravnih posledica, na divlje i na tuđem posedu sebi graditi kuću, pa ni Ruminska crkva".

www.mc.rs
Dimitrije Kalezić

- Rumunska patrijaršija može kanonski da deluje u Banatu na tlu Srbije, kao što i Srpska patrijaršija ima pravo kanonskog delovanja u Rumuniji, ali samo u granicama srpske Temišvarske eparhije. Ali, to ne podrazumeva pravo na dalje širenje bez saglasnosti druge strane. Između Srpske i Rumunske crkve postoji sporazum iz 1934. godine koji su potpisali tadašnji patrijarsi - srpski i rumunski. Tim sporazumom precizno je definisana teritorija na kojoj Rumunska crkva može delovati na tlu srpskog Banata, kao i jurisdikciona teritorija Srpske crkve na teritoriji rumunskog Banata. Rumunska crkva se odavno na to ne osvrće - kaže prota Kalezić.

Šta kaže Zakon

Zakonom o crkvama i verskim zajednicama sedam su u Srbiji priznate kao tradicionalne, ali ne i Rumunska crkva, jer nikad nije imala jurisdikciju na tlu današnje Srbije, kaže dr Kalezić. U Registru crkvenih i verskih zajednica pri Ministarstvu pravde, zavedena je samo eparhija koja obuhvata Rumune u srpskom Banatu. Istim Zakonom je predviđena i izgradnja verskih objekata, ali samo na teritoriji koja je zavedena u pomenutom Registru. Po zakonskim propisima, uz odgovarajuće dozvole nadležnih institucija, mogu se graditi i crkveni objekti na teritoriji za koju je verska zajednica upisana u Registar, što za Rumunsku crkvu podrazumeva samo teritoriju Banata, dok je sve ostalo nelegalno.

On podseća da je problem eskalirao ulaskom Rumunije u Evropsku uniju. - Tada su iz Bukurešta počela razna politička i crkvena ucenjivanja Srbije, pre svega kroz rumunizaciju autohtonog vlaškog stanovništva istočne Srbije, iako ogromna većina Vlaha odbija da naprasno postanu Rumuni, ono što nikad u istoriji vlaškog naroda nisu bili - objašnjava prota Kalezić.

Prema poslednjem popisu stanovništva u istočnoj Srbiji, u oko 200 naselja živi oko 2.000 Rumuna, te više od 35.000 Vlaha. Oni se izjašnjavaju kao vernici SPC. Na istom prostoru je oko 250.000 pravoslavnih Srba. Više od 50 odsto građana istočne Srbije, najviše Vlaha i Srba, nalazi se na radu u inostranstvu - podsećaju u Nacionalnom savetu Vlaha i dodaju da "Vlasi nisu Rumuni, niti je rumunski jezik vlaški".

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2016. 20:16
Najezda gammadi na srpsko pravoslavlje.Čak i ovi ćešće rumunešće.E Srbijo!Šta si dočekala.Jad i čemer na sve strane a oblećute ptice zlosutnice.Srbijo moja lepa Srbijo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online