Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.05.2016.
13:21
Vestionline A

"Srbi, rasvetlite prošlost pa onda u EU"

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) Josip Juratović smatra da se zarad bolje budućnosti Srbi moraju suočiti sa prošlošču, čime će ujedno i odati poštovanje žrtvama.

Tanjug
Josip Juratović (u sredini)

Govoreći o putu Srbije ka EU, on je kazao da su poglavlja 23 i 24 ključna u pristupnim pregovorima sa EU i da je važno da se ona što pre otvore, jer EU nije samo zajednica ekonomskih interesa već pre svega evropskih vrednosti, koja se zasniva na temeljima ljudskih prava.

Juratović je u Beogradu na tribini "Suočavanje sa prošlošću - otvarnje dosijea i ilustracije (iskustvo Nemačke)", rekao da je bitno da se u regionu jugoistočne Evrope na putu u EU gradi svest na temeljima ljudskih prava. - Kroz ekonomske interese se stvara socijalna sigurnost, ali se zna da ekonomija i društveni elementi mogu funkcionisati samo ako se uzimaju u obzir demokratski principi - poručio je Juratović.

On je ocenio da su poglavlja 23 i 24 bitna jer se bave ljudskim pravima, slobodama i pravosuđem, dodajući da su ona teška i da se ne radi samo o usklađivanju zakonodavstva, već treba uzeti u obzir da je na ovom podneblju puno grešaka i zla pravljeno od strane ideoloških režima.

Juratović je podvukao da je bitno da se gradi svest pravde i da budućnosti nema ako se ne rasvetli prošlost, istakavši da se uvek neko pojavi ko pokušava da vuče unazad argumentima prošlosti, zbog čega je bitno suočiti se s prošlosću, a ujedno i odati poštovanje žrtvama. - Samo smo onda verodostojni prema budućnosti. Ponašanjem prema ljudima prošlosti određujemo ponašanje u budućnosti - rekao je Juratović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.05.2016. 13:48
Немци , Србија није почела ни Први ни Други светски рат.Србија није почела рат ни 1992.год.Србија никад у својој историји није дала санкције ни једној држави света.Србија шаље хуманитарну помоћ свакој држави света која је угрожена.Народ Србије је против фашиизма.
Ponedeljak 30.05.2016. 17:21
Radko Polič, jedno od najvećih imena slovenačke ali i jugoslovenske filmske scene u ekskluzivnom intervjuu za Kurir kaže da svi političari danas pričaju o Evropi ali da je na delu potpuni raspad sistema. „Ma ovde je katastrofa, pa mi smo odsečeni. Potpuna katastrofa i što se tiče knjige, slikarstva, pozorišta… Da ne govorim o tome da kad glumac ode u penziju niko ga ne pominje više. Kakva Evorpa, ja ne znam gde je ta Evropa. Nisam video da smo mi ušli u EU. Mi nismo ušli ni u šu,pak Evrope, nego samo gledamo taj šu,pak. A Evropi se zviždi… Baš je briga za Sloveniju“, kaže Polič. Kako ističe u Sloveniji su sami krivi za takvo stanje. „Raspad sistema. Mi smo od devedesete do danas imali 20 ministara kulture, a u jednom razdoblju su čak i ukinuli ministarstvo kulture. Godinu dana nismo imali ministra. Mi kad smo se razišli kao da smo se dogovorili da se uništavamo dalje – svako sam sebe kod svoje kuće. Nismo se mogli između sebe uništiti, pa ajde onda da se sami uništimo“, kaže Polič.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online