Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
15:20
Tanjug A

Jeremić: Videlo se ko je država, a ko nije

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je na konferenciji u Sarajevu bilo napestosti, s obzirom da su na tom skupu prvi put za istim stolom sedeli zvaničnici Srbije i privremenih vlasti iz Prištine.

"Iskren da budem, bilo je dosta uzbuđenja, mogu da kažem čak i do poslednjeg trenutka, pre svega sinoć do duboko u noć, a i jutros. Bilo je tu svega i čestih poruka i žučnih rasprava", naveo je on.


"Međutim, bili smo staloženi, bili smo čvrsti i uspeli smo da se izborimo za ono za šta smo se zalagali od samog početka - da privremeni organi Prištine budu predstavljeni na identičan način na koji su bili predstavljeni i do sada bilo gde u međunarodnim nastupima", istakao je srpski ministar inostranih poslova.


To znači, kako je objasnio, "pod jasnim patronatom UNMIK-a i na jasan način asimatrično u odnosu na ono što su države".


Jeremić je naveo da je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer na skupu sedeo pored predstavnika privremenih institucija iz Prištine i "pričao pre predstavnika tih institucija, baš onako kako to funkcioniše u Savetu bezbednosti, baš onako kao što propisuje Rezolucija 1244".


"Bilo je zemalja učesnica kojima se to nije dopadalo, bilo je do poslednjeg trenutka pokušaja da se promeni ovaj format", rekao je on, istakavši da treba da zahvalimo, pre svega Španiji, kao organizatora skupa "na tome što je striktno ispoštovano svako pravilo i svaka 'crvena linija' koju je postavila Srbija".


"Danas je u Sarajevu bilo jasno, ko je država, a ko nije", istakao je srpski šef diplomatije.

U izjavi posle neformalne konferencije EU-Zapadni Balkan, Jeremić je istakao da Kosmet nije predstavljen kao država, već kao specijalna teritorija po Rezoluciji 1244.

On je kazao da već u julu treba očekivati savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i da se Srbija uveliko u pripremama za ono što sledi, a to je rasprava u okviru UN.

Podsetivši da Srbija vodi dijalog sa svim zemljama sveta, Jeremić je najavio da u sredu uveče putuje u Bratislavu, a odatle u Čile i Peru gde će imati priliku da na samitu razgovara sa ministrima spoljnih poslova zemalja Latinske Amerike.


"Važno nam je da dve trećine sveta zadrži stav po pitanju Kosmeta, a to je nepriznavanje čina jednostranog proglašenja nezavisnosti i nastavak podrške naporima Srbije da se izbori za početak novih pregovora", rekao je Jeremić.


"Vlada Srbije neće promeniti politiku i nikad neće prihvatiti učešće privremenih vlasti Kosmeta mimo Rezolucije Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.


Govoreći o odnosu EU-Srbija u očekivanju ratifikacije SSP, on je konstatovao da je sazrelo vreme da se ide dalje i rekao da očekuje sastanak 14. juna u Luksemburgu.

"Ako je postojala sumnja da li regionalna saradnja funkcioniše, ako je neko imao dilemu, mislim da je posle ovog skupa nema", ocenio je Jeremić.


On smatra da je današnji skup "dobar dan" za evropsku budućnost regiona i da je Zapadni Balkan svetu preneo poruku da je spreman za nastavak integracija u EU.


Region je pokazao zrelost koju je malo ko očekivao, dobro je da je i EU potvrdila svoju posvećenost istom cilju, primetio je šef srpske diplomatije.

Zvaničnici Evropske unije i Evropske komisije ponovili su danas opredeljenost da se Unija proširi na Zapadni Balkan i pozvali države regiona da nastave reforme.
Oni su  naglasili da je u regionu u proteklim nedeljama ostvaren napredak u procesu integracija i procesu pomiranja.

Migel Anhel Moratinos

Ministar inostranih poslova Španije, zemlje predsedavajuće EU, Migel Anhel Moratinos naglasio je da će EU nastaviti da čini sve da ojača evropsku perspektivu regiona.


Vreme je da Zapadni Balkan krene napred, rekao je Moratinos i istakao da je na sastanku postignut novi dogovor za budućnost regiona. Rezultat konferencije se može svesti na dve reči - angažovanje i odgovornost, rekao je Moratinos.


On je naglasio da su svi partneri u ovom procesu opredeljeni da se angažuju u procesu pomirenja i stvaranju bolje budućnosti za region, a odgovornost svih je da se postignu rezultati kojima se teži.


Moratinos je naglasio da će Brisel nastaviti da radi kako bi se unapredio proces pregovora o priključenju EU i postigli dobri rezultati.


On je zahvalio SAD, Turskoj i Rusiji koje su aktivno uključene u procese na Zapadnom Balkanu, posvećene napretku zemalja i procesu pomirenja.


Moratinos je rekao da je ispunio ranije dato obećanje da će 2. juna u Sarajevo doći sa dobrim vestima.

Štefan File

Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da je iz Sarajeva poslata poruka opredeljenosti EU za njeno dalje proširenje.


File je istakao da je u celom regionu u proteklim nedeljama i mesecima načinjen napredak u procesu integracija što bi trebalo da bude stimulans za dalji napredak na putu ka punopravnom članstvu u Uniji.


File je poručio da je glavna tema konferencije bila evropska perspektiva svih naroda Zapadnog Balkana, bez ostavljanja nekoga izvan tog procesa.
On je rekao da ne vidi povezanost odnosa Srbije i Kosova sa njihovim putem ka EU.


File je istakao da EU tretira Kosmet u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To je jasno, rekao je on i dodao da se čeka odluka Međunarodnog suda pravde o tom pitanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online