Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.06.2016.
04:00
J. L. Petković - Vesti A

"Beograd nema slobodu da reaguje"

Najveći problem za bezbednost Srba jeste što aktuelni politički predstavnici Albanaca ne žele njihov povratak u Metohiju, kaže za "Vesti" Aleksandar Jablanović, osnivač Srpske liste i bivši ministar za povratak u kosovskoj vladi.

A. Čukić
Aleksandar Jablanović

Srbi su ponovo meta napada u Klini i Srbici. Kosovsko ministarstvo za povratak osuđuje napade, zašto iz Beograda nema oštrije reakcije?
- To ministarstvo ne može da garantuje bezbednost povratnicima, niti mu je to posao. Oni uopšteno i blago osuđuju incidente prema Srbima, pa se njihove reči već sutradan zaborave. Najveći problem za bezbednost Srba je što aktuelni politički predstavnici Albanaca ne žele povratak Srba u Metohiju.

Nešto ozbiljno ne valja

Treba pozvati na odgovornost gradonačelnike u opštinama u kojima se napadaju Srbi, tražiti od ministra policije da smeni komandire koji ne zaustavljaju to konstantno nasilje. Ako je jedna porodica u dva meseca pet puta napadnuta, onda to znači da nešto duboko ne valja u tom sistemu bezbednosti. Po zakonu, u svakoj normalnoj zemlji, ta porodica bi imala stalnu policijsku pratnju, ukazuje Jablanović.

Beograd bi mogao da uslovi nastavak pregovora u Briselu dok se ne garantuje Srbima bezbednost?
- Beograd ne može sebi da pruži tu slobodu, jer se donose odluke koje se tiču i Srba koji žive i u drugim, bezbednijiim, sredinama. I nema se privilegija da se bira tema pregovora. Proces garantovanja i održavanja bezbednosti treba da obezbedi Priština, a ona nije ni voljna, ni sposobna. Da je voljna, obezbedila bi strukture koje će to da rade. Bezbednost se ne garantuje tako što dva puta dnevno srpskom enklavom prođe patrola kosovske policije.

Ako takva vlada ne može da garantuje bezbednost, što iz nje ne izađu srpski ministri?
- To je pitanje za njih, ali oni nemaju uticaja na odluke Vlade Kosova, pa ni o srpskoj zajednici. Naši predstavnici u toj vladi su izgubili kompas o tome šta je srpski nacionalni interes na KiM. To svakako nije da se osudi napad, već da se predupredi i učini skupim za počinioce. Većinu tih Srba obiđemo jednom, kada je dobro za slikanje i izjave, a onda oni ostanu da žive u toj atmosferi.

Ministri ušuškani na račun građana

Bili ste predsednik Srpske liste, jeste li zadovoljni kako danas funkcioniše?
- Nisam, jer su neki ljudi sebi dali za pravo da Srpsku listu iskoriste za ličnu promociju, a ne za očuvanje srpskog stanovništva na KiM. Srpski poslanici u kosovskom parlamentu funkcionišu kako mogu, predsednik liste Slavko Simić, radi odlično. Ali, veliki je problem sa našim ministrima koji žive ušuškani na račun građana i ne bave se onim čime bi trebalo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online