Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.06.2016.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Srpska crkva pod skutom Carigrada

Sa Svepravoslavnog sabora na Kritu, koji je počeo u ponedeljak, srpska delegacija se pohvalila svojim amandmanima koji su uneti u prvi usvojeni dokument.

A. Čukić
Jalova opravdanja za učešće na svepravoslavnom saboru na Kritu: Mitropolit Amfilohije

"Primetili smo da prvom saborskom dokumentu nedostaju određeni hristološki i sotiriološki uvidi koji mogu da nadomeste njegovu manjkavost koja se odnosi na neobuhvatanje pravoslavnog svedočenja u savremenom svetu", kaže se u saopštenju SPC.

Srpska delegacija u sastavu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika bački Irinej i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, uverena je da je unošenjem njihovih primedbi, dokument dobio na preciznosti, a SPC dato na značaju. Njihove izmene, kako saopštavaju, "posebno su se ticale paragrafa o pastirskom staranju Crkve za mlade i osmišljavanju ljudskih dostignuća hrišćanskim vrednostima".

Šta bi ovo trebalo da znači, upitali smo pravoslavnog publicistu Vladimira Dimitrijevića.

- Kozmetičke promene u dokumentima skupa na Kritu nisu dovoljne da se izbegne osnovni utisak - potčinjavanje SPC Carigradskoj patrijaršiji. Naročito, ako se uzme u obzir da je sledeći korak potpuno potčinjavanje dijaspore Carigradu - kaže Dimitrijević.

Izdajnik i papista

U blizini pravoslavne akademije Krita, gde se održava Sabor, u utorak je održan i protest 15-ak ljudi s transparentom kojim su patrijarha Vartolomeja optužili za izdaju. Sve je potrajalo svega nekoliko minuta, jer je policija zatražila od učesnika da se raziđu ili da se premeste.
- Vartolomej je obavljao službu sa rimskim papom, sa jeretikom. To je zabranjeno. Sabor je izdaja - rekao je učesnik protesta koji je nosio ikonu Svete Trojice.

On podseća da skup na Kritu nije svepravoslavni sabor, jer na njemu ne učestvuju bugarska, gruzijska, antiohijska i ruska pravoslavna crkva, te da odluke Sabora neće biti opšteobavezujuće, što je potvrdio i ruski patrijarh Kiril.

- Odlaskom na Krit, vrh SPC je pokazao da mu za razliku od Bugarske nije stalo do stavova Ruske crkve, zaštitnice slovenskog pravoslavlja - ističe Dimitrijević.

SPC je dugo bila na mukama da li da učestvuje ili ne, ali je na kraju ekumenska struja prevladala. Podsećamo da su i monasi sa Svete Gore ustali protiv Sabora, uvereni da se radi o prvom koraku ka uvođenju pravoslavne crkve u novi svetski poredak i "nastojanju da se privede jedinstvenoj svetskoj religiji".

Vaseljenski patrijarh Vartolomej sazvao je Sabor na kojem su među temama brak, post i zajedničko predstavljanje u zemljama poput SAD i Australije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online