Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.07.2016.
09:04
B. Živančević - Vesti A

Pustili smo Kosmet, ode i Srpska niz vodu!

U istom danu kada je osoba, koju naprednjačka vlast predstavlja kao srpskog ministra odbrane Zorana Đorđevića, žuljala zadnjicu na tvrdim stolicama NATO samita u Varšavi, u Bratuncu je održan parastos za oko 3.500 Srba koje su pobili zločinci Nasera Orića. Nije se Đorđević osvrtao na te žrtve dok se uvlačio na zadnji otvor onima koji su Srbe u BiH 1995, a nas 1999. godine zasipali bombama. Imao je važnija posla - da obavesti šefove svog šefa da smo - mirni i ponizni i da su vojne vežbe sa Rusijom samo puka formalnost.

Srna
Milorade, nek ti je Bog upomoć, na Srbiju ne računaj mnogo

Na drugom kraju Evrope, u jednom selu u Republici Srpskoj skupilo se nešto malo Srba da odaju poštu članovima svojih porodica i sunarodnicima i da ukažu da su sve žrtve isto važne, ma koje vere bile. Sami, u tišini, bez velike svetske medijske pompe, bez predstavnika međunarodne zajednice, ali i bez predstavnika zvanične Srbije. U stvari, ispred Srbije je bio samo Vulin, "oficir nižeg ranga", ali pošto on ne može ni sam sebe da predstavlja, ne računa se.

Dakle, gde su bili i zašto u subotu u Bratunac nisu došli čelni ljudi Srbije, koja je jedan od potpisnika i garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma kojim je prekinut građanski rat u jednoj od republika bivše SFRJ? Vođa se sigurno treznio od opijajućih i iscrpljujućih kafenisanja sa građanima Srbije prethodnog dana, zujalo mu je u glavi od tolikih pohvala i oda, ali Onog-Koji-Nikada-Ne-Spava to nije sprečilo da o presudnoj stvari za srpsku budućnost - razvoju sporta u nas - razglaba u kasno subotnje popodne sa generalnim sekretarom FIBA Patrikom Baumanom.

Biće ipak da ga je nešto drugo sprečilo da uradi ono što do sada nije - da se pokloni srpskim žrtvama u Bratuncu, kao što se poklonio onomad žrtavama u Srebrenici. Morao je da "napuderiše nos" i pripremi izgovore za susret sa izaslanicom svojih mentora, zamenicom američkog državnog sekretara Vikotrijom Nuland, koja je u Srbiju došla posle posete Prištini, čime je vođu postavila tamo gde ga Amerikanci inače svrstavaju - zadnja rupa na svirali. A došla je u nedelju, baš na dan pomena u Srebrenici i time opravdala njegov neodlazak na mesto gde su ga onomad kamenovali, kao što su u srednjem veku inkvizitori kažnjavali ljude koji protipravno prisvoje tuđu imovinu ili žene neverne muževima.

A šta je radio Tomislav Nikolić u subotu? Baš ništa, kao i inače. Samo ovoga puta nas nije sramotio već ni slova te tihe subote nije izustio, a ni polupismenog saopštenja iz njegovog kabineta nije bilo. Čak ni Dragica nije donirala ništa tog dana. Nekako se sve umirilo, kao pred kišu.

Tišina, velika i teška, slivala se iz Srbije ka Srpskoj u danu sećanja na zločin nad Srbima. Tiho je u Srbiji bilo i 17. februara, na dan kada su Albanci na Kosmetu jednostrano proglasili nezavisnost, i 17. marta kada je obeležavana godišnjica albanskog pogroma nad kosmetskim Srbima, ali i sedam dana kasnije na godišnjicu početka NATO bombardovanja. Jesmo li se mi to previše ućutali, jesmo li onemeli, jesmo li uopšte živi?

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2016. 10:51
Тамо гдје најљепша се зора буди Часни и поносни живе добри људи Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска Тамо гдје су наши преци давни Име уписали у сваки корак славни Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online