Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.07.2016.
02:00
Đ. Barović - I. Kozarski A

Srpsko oružje ubija po Siriji

Balkanske zemlje, Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Rumunija ali i Češka i Slovačka, od 2012. godine do danas izvezle su 1,2 milijarde dolara vredno oružje i municiju koje je na kraju završilo u Siriji i to na svim zaraćenim stranama uključujući i Islamsku državu.

A. Čukić
Profit od smrtiI: Države Balkana zaradile više od milijardu dolara

Ovo je rezultat istraživanja Balkanske istraživačke mreže i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije, ali i ruskih medija.

Oni tvrde da su zemlje izvoznice, među kojima je i Srbija, izdavale dozvole za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, Jordanu, UAE i Turskoj "uprkos brojnim dokazima da veliki deo te robe završava u Siriji kod svih".

Slepi kod očiju

- Opšte je poznato da ove zemlje pružaju vojnu podršku pobunjenicima u Siriji. Takođe da ove zemlje ne koriste oružje iz centralne i istočne Evrope, pa se postavlja pitanje zašto države koje odobravaju poslove ne uzimaju u obzir veliku verovatnoću da će ono završiti u Siriji - kaže urednik istraživanja Lorens Marzouk.

General Radinović: Nema krivice Beograda

General Radovan Radinović ističe za "Vesti" da država Srbija nikako ne može biti odgovorna.
- Trgovina oružjem je legalan biznis, a svaka država ima obavezu da ga ne izvozi zemljama ili organizacijama kojima je UN to zabranio. U legalnom izvozu postoje tačne i stroge procedure u kojima veoma jasno mora biti navedeno ko je krajnji kupac. Država je u takvoj trgovini garant da roba ide ka krajnjem kupcu, ali ne postoji mehanizam po kome bi Srbija ili bilo koja druga zemlja mogla da spreči ili kasnije kazni tu zemlju ako oružje kasnije preproda. To se može sprečiti samo ukoliko se obustavi saradnja sa takvom zemljom ili da je UN stavi na spisak zemljama gde je zabranjen izvoz - ističe Radinović.

A. Čukić
Sa izložbe u prodaju: Deo arsenala

BIRN i OČRP navode da su došli i do poverljive dokumentacije srpskog Ministarstva odbrane i zapisnika sa niza međuresornih sastanaka iz 2013, koja pokazuju da su pojedinci u Ministarstvu odbrane bili zabrinuti da bi isporuke Saudijskoj Arabiji mogle biti preusmerene u Siriju zbog čega su odbili zahtev jednog trgovca oružjem. Samo godinu dana kasnije ministarstvo je odobrilo isporuke oružja pravdajući to nacionalnim interesima.

- Mi sumnjamo da je neko zbog profita domaće namenske industrije i domaćih privatnih trgovaca oružjem, zažmurio na mogućnost da to oružje neće završiti tamo gde bi po papirima trebalo. Jer Saudijska Arabija ne koristi naše oružje, već moderno zapadno - kaže Ivan Angelovski, novinar BIRN.

Državni sekretar Ministarstva trgovine Vlade Srbije, Stevan Nikčević, u čijoj je nadležnosti odobravanje dozvola za izvoz oružja, navodi da ministarstva koja su blokirala prethodnu prodaju u ponovljeno proceduri "nisu imala iste brige".

- Brojne kontrole nadležnih međunarodnih institucija uvtrdile su da su sve dozvole za izvoz oružja izdate regularno i da nije bilo zloupotreba oružja koje je izvezeno iz Srbije - kazao je Nikčević.

Tajni let iz Niša?

Krajem prošle godine, u javnost je procurela informacija da su tri aviona C-17 gloubmaster Američkog vojnog vazduhoplovstva na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu utovarili mahom municiju za pešadijsko naoružanje "za nepoznatog krajnjeg korisnika".
Ovi transporteri su poleteli iz američke baze u Ramštajnu, u jugozapadnoj Nemačkoj, ali je nepoznato gde su se uputili, mada se spekulisalo da je ta municija namenjena tržištu SAD.

Na meti i ruski vojnici

Ruslan Puhov, specijalista za međunarodnu trgovinu oružjem, rukovodilac Centra analiza strategije i tehnologije i član Društvenog saveta pri Ministarstvu odbrane Ruske Federacije, ističe da bi Rusija morala da izvrši pritisak na Srbiju kako bi se sprovela detaljna istraga na koji način je oružje završilo u rukama terorista pošto njime ubijaju Sirijce, a na meti su i ruski vojnici.

- Srbija se nalazi između dve vatre. Ona stremi u EU, ali je društvo podeljeno, a zemlja u bednom stanju. Odbrambena industrija je privilegija bogatih zemalja i Srbija je krajnje zainteresovana za izvoz. Kada neka zemlja, a prema našim izvorima u ovom slučaju to su Ujedinjeni Arapski Emirati, hoće da kupi oružje, Srbija zatvara oči i ne pita šta će im - kaže Puhov.

Od mitraljeza do mina

Društvene mreže prepune su fotografija sirijskih terorističkih grupa sa oružjem iz Srbije.
Ruska Federalna agencija novosti je tragom fotografije sa potpisom "Pobunjenici u severnom Alepu dobili su NSV u idealnom stanju", (sovjetski mitraljez kalibra 12,7 milimetara), otkrili da je zapravo reč o zastavinom livencnom mitraljezu M02 "kojot".
Takođe, Na Ju tjubu je objavljen snimak kako džihadisti Ansar al islama, saveznika Islamske države na severu Iraka, raspakuju mine kalibra 120 milimetara koje su proizvedene u Krušiku.

Ovaj stručnjak navodi najmanje dva razloga zbog čega su pripadnici Islamske države, ali i brojnih antivladinih snaga u Siriji zainteresovani za oružje sa Balkana.

- Zemlje koje podržavaju teroriste, a to su Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati poslednje četiri godine kao "usisivačem" po istočnoj Evropi kupuju sovjetsko oružje zato što su džihadisti obučeni za njegovu upotrebu. Zato je nevažno da li je to oružje proizvedeno u bivšem SSSR, Bugarskoj, Rumuniji ili Srbiji - ukazuje Puhov i dodaje da je procedura izvoza tu najmanji problem.

- Svakako u ugovoru ne može da piše da se oružje nabavlja za teroriste - zaključuje Puhov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online