Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.08.2016.
08:19
J. Arsenović - Vesti A

Patriotizam u Riju umesto u Briselu

Srpski sportisti nisu startovali najbolje na Olimpijskim igrama u Riju, ali su zato iz državnog vrha već dobili preporuku da se ne intimiziraju sa sportistima s Kosova i da ih ignorišu na pobedničkom postolju! Reklo bi se da su sportisti u nebranom grožđu - ako pruže ruku i čestitaju, biće "izdajnici", ako to ne učine, biće u službi politike, a ne sporta.

Tanjug
Političari mogu u isti tim: Hašim Tači i Aleksandar Antić na utakmici u Beču

Dežurni kritizeri već sada uočavaju da prilike neće ni biti. Ne samo zbog toga što se osmoro kosovskih sportista ne "sudaraju" na bojištima sa 103 srpska reprezentativca, već i zbog toga što se može desiti, kako je krenulo, da se Srbija vrati sa skromnim rezultatima, dok je trijumfom u Riju mlada džudistkinja Majlinda Kelmendi već dobila oreol nacionalne junakinje u otcepljenoj srpskoj pokrajini.

Kritičari ovakvog testiranja patriotizma koje je srpska vlada priredila svojim olimpijcima ocenjuju u najmanju ruku kao licemerje. Oni podsećaju na Briselski sporazum u kojem se Srbija obavezala da će podržati, odnosno da neće ometati članstvo Kosova u raznim međunarodnim asocijacijama, a Olimpijski komitet je samo jedan od njih.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić odgovara da deo javnosti u Srbiji pokazuje "sramotno neznanje", a da deo analitičara otvoreno laže kada tvrdi da je Srbija preuzela obavezu da pusti takozvano Kosovo da učestvuje na Olimpijskim igrama.

Čanak se setio Hitlera

Lider vojvođanskih ligaša Nenad Čanak, aludirajući na preporuku Vlade Srbije, "zapalio" je tviter rečenicom: "Hitler je otišao sa stadiona da ne bi čestitao crnom sportisti Džesi Ovensu, osvajaču četiri zlatne medalje".
Marko Đurić je to ocenio kao "grubu uvredu". On je uveren da se radi "umišljajnom i svesnom stigmatizovanju i etiketiranju sopstvene zemlje i naroda u svrhu kukavičkog dodvoravanja onima koji podržavaju jedinstveno proglašenu nezavisnost Kosova, a od kojih i Čanak očekuje ili dobija podrsku".

Ako običan svet nema uvida šta tačno piše u briselskim papirima i na šta se sve Beograd obavezao, svakom je uz malo guglanja na internetu dostupna slika utakmice između EU i budućih članica, kada su pre godinu dana u Beču pobedu odneli Balkanci. Boje pobedničkog tima tada su zajedno branili i srpski ministar Aleksandar Antić i tadašnji šef kosovske diplomatije Hašim Tači, uz svesrdnu podršku s tribina premijera Vučića!

Naravno da su prethodno čestitali jedni drugima na briselskom dogovoru.

Pritisak sa svih strana

Oni koji ne vole kada se politika meša u sport podsećaju na dodelu medalja sa Evropskog prvenstva u košarci u Atini 1995. kada su Hrvati demonstrativno sišli sa postolja i izbegli da čestitaju šampionima - košarkašima SRJ. Od tada, podsećaju sa dozom sujeverja, Hrvati nisu osvojili nijedno košarkaško odličje na velikim takmičenjima. Kao baksuzluk i pritisak na sportiste doživljava se i samoreklamerstvo Vučića da od svih država u regionu Srbija daje najveće novčane nagrade za osvojene medalje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online