Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 12.08.2016.
01:08
D. Dekić - Vesti A

Ruska kost u američkom grlu

Spisak tema potpredsednika SAD Džozefa Bajdena o kojima će 16. avgusta u Beogradu razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije, prema pisanju svetskih medija, nije poznat. Srpski analitičari, međutim, veruju da će neizostavna pitanja biti odnosi s Rusijom i problem Kosova, ali u njihovoj senci i neka pitanja koja dugo opterećuju bilateralne odnose Vašingtona i Beograda.

Kancelarija za saradnju sa medijima
Šta je učinjeno u međuvremenu: Vučić i Bajden

Američki zvaničnik stiže odmah po formiranju nove Vlade Srbije, pa će, kako smatra spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, opipati njen puls i kurs, odnosno buduću spoljnu i pozicije između zapada i istoka.

- Bajden stiže s novim impulsom ohrabrenja za EU put Srbije i pohvalama saradnji s NATO, mada će verovatno prioritet dati blokadi ruskog uticaja, pošto Medvedev dolazi u septembru, pa SAD odmah reaguju na tu posetu. Mogao bi da ukaže srpskom rukovodstvu da treba ići na otvaranje novih poglavlja, među kojima i usklađivanje sa spoljnom politikom EU u segmentu odnosa sa Rusijom. SAD to ne traže odmah, ali će visoki gost biti još jedan u kolekciji inostranih političara koji će podsetiti Beograd na ovo otvoreno pitanje - tumači Jakšić za "Vesti".

Prodaja gasa

- Među temama susreta bi opet moglo da se nađe energetsko pitanje koje je ranije pominjano u bilateralnim razgovorima. Odnosno, kupovina američkog gasa jer SAD očekuju da se smanji evidentna energetska zavisnost Srbije, kao i čitave Evrope od Rusije - kaže Boško Jakšić.

Naš sagovornik smatra da će se na dnevnom redu, mada u drugom planu, naći i više godina nerešena bilateralna pitanja, poput procesuiranja ubistva braće Bitići i organizatora paljenja abasade SAD u Beogradu, 2008. godine, tokom mitinga Kosovo je Srbija.

Odlazeća administracija SAD, kako kaže Jakšić, očito hoće da ispegla probleme u bilateralnim odnosima.

Da je poseta prijateljska, kako kaže analitičar Duško Radosavljević, došao bi Obama, a ne neko od izvršilaca politike SAD.

Kazniti krivce

- Paljenje ambasade 2008. i slučaj Bitići su dve stvari na koje će SAD stalno će podsećati. Oni to podvode pod državni zločin i, ako su se neki političari u Srbiji na tom mitingu o Kosovu igrali neredima, požarima i životima svojih građana, treba koji mesec da provedu u zatvoru, makar to bili i tada najviši srpski državnici - smatra Dušan Radosavljević.

- Mnogi igrači u regionu nisu izvršili domaće zadatke, pa ih odlazeća administracija diciplinuje kako bi biračima u SAD pokazala da je uradila zacrtano. Ne zaboravimo da je Vašington puno uložio u političku tvorevinu Kosovo, izgleda olako obećanom brzinom, pa sad svim akterima ove priče treba zavrtati ruke - tumači sagovornik "Vesti".

Jakšić ukazuje na to da je Srbija olako potpisivala mirovne, bilateralne i političke sporazume, ali ih ne implementira, ukor će ići u tom pravcu.

- Mislim da će jedno od vrlo važnih pitanja srpskom rukovodstvu biti i dokle će igrati između istoka i zapada - tumači Radosavljević.

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2016. 02:48
- Paljenje ambasade 2008. i slučaj Bitići su dve stvari na koje će SAD stalno će podsećati. Oni to podvode pod državni zločin i, ako su se neki političari u Srbiji na tom mitingu o Kosovu igrali neredima, požarima i životima svojih građana, treba koji mesec da provedu u zatvoru, makar to bili i tada najviši srpski državnici A zar nije bombardovanje Srbije u kojoj svakog dana ljudi umiru od posledica. 100 miljardi dolara stetei otimanje jednog dela zemlje nije ZLOCIN od strane SAD??? Majjjku vam jjebbem fassistticku.
Petak 12.08.2016. 10:18
USA danas mogu samo da prijete bez posledica. A Boška znamo odavno. Analizira i radi isključivo na soroševe dolare, evre a ponekad i na švajcarce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online