Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.08.2016.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Srpski vojnici ipak u Siriji?!

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su u subotu svečanom zatvaranju Međunarodnih vojnih igara igara u Moskvi na kojima je učestvovalo i 129 pripadnika Vojske Srbije.

Tanjug
Saradnja s Moskvom: Diković i Đorđević sa oficirima Vojske Srbije

U okviru zvanične posete Ruskoj Federaciji, Đorđević je s Sergejem Šojguom, ministrom odbrane Rusije, razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje i saradnji u oblasti odbrane. U kratkom saopštenju stoji da su potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dve zemlje, te da je Deklaracija o strateškom partnerstvu osnova za dalji razvoj i unapređenje ukupnih odnosa od kojih je saradnja u oblasti odbrane jedan od najznačajnijih ciljeva.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković razgovarao je s Valerijem Gerasimovim, načelnikom ruskog Generalštaba, a posle sastanka je izjavio da se razgovaralo o unapređenju vojne saradnje, ali i aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu.

- Ocenili smo da ima prostora za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti zajedničke obuke, vežbi, školovanja i usavršavanja. Takođe se može učiniti više u vojno-ekonomskoj i tehničkoj saradnji - kazao je Diković.

Đorđević: Nismo odustali od Rusije

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević istakao je da je Srbija opredeljena za jačanje bezbednosti, stabilnosti i saradnje u regionu, ali i da će sem članstva u EU kao glavnog spoljnopolitičkog cilja, nastaviti da razvija dobre odnose i saradnju sa Rusijom.
- Republika Srbija ostaje na putu nezavisne spoljne politike, balansirane politike odbrane i principa vojne neutralnosti. Zahvalni smo na principijelnoj podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije - naglasio je Đorđević.

Sagovornici "Vesti" pretpostavljaju da su se među temama sastanka našle i moguće donacije Rusije u vojnoj opremi i naoružanju, ali angažovanje srpskih snaga u humanitarnim operacijama Ruske Federacije u sirijskom gradu Alepo.

- Srbija se prebrzo ogradila od učešća u takvoj misiji. Reč je isključivo o mirovnoj operaciji u kojoj bi se vojni avioni koristili u svrhu prebacivanja ljudi i ništa više od toga. Pri tom, Srbija učešćem u toj misiji ni na koji način ne bi narušila svoju vojnu neutralnost jer je Rusija započela tu operaciju uz odobrenje i saglasnost UN - naglašava Ljubinka Miličić, glavni i odgovorni urednik Sputnjika.

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić kaže da je u domenu spekulacija o čemu su dvojica ministara razgovarala. Ipak, nema dileme da su Rusi otvorili teme koje ih zanimaju.

- Pretpostavljam da će biti reč o vojnim donacijama Rusije Srbiji, ali i angažovanju srpskih vojnika u dostavi pomoći Alepu, mada su svesni da od toga neće biti ništa. Međutim, koliko je u domenu spekulacija o čemu su razgovarali, toliko sam siguran da dvojica ministara nisu pričala o daljoj sudbini ruske baze kod Niša ili davanju specijalnog statusa pripadnicima oružanih snaga Rusije. To su teme koje su stavljene ad akta - tvrdi Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online