Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.06.2010.
14:47
Vestionline A

Funkcioneri, imovinu na sunce!

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je na svom sajtu imovinsku kartu više od 700 srpskih funkcionera, od predsednika države do opštinskih funkcionera. Na stranici koju je Agencja objavila treba samo da ukucate ime i prezime, na primer predsednika vaše mesne zajednice i saznaćete šta poseduje, pod uslovom da je prijavio svoju imovinu.

Prema karti koju je objavila Agencija Boris Tadić, sem svoje predsedničke plate od 142.944 dinara, nema ništa više. Ni nekretninu, ni automobil, pa ni štednju u banci. Prema podacima ovog dokumenta predsednik živi u stanu koji mu je dodeljen na osnovu funkcije koju obavlja.

Ostali u "hladovini"

Tomice Milosavljevića, ministra zdravlja i člana G17 nema u spisku koji je objavila Agencija. Na spisku nema ni Aleksandra Vučića narodnog poslanika, potpredsednika vlade Jovana Krkobabića, ministarke finansija Dijane Dragutinović, Rasima Ljajića i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

 

Na sajtu do sada nisu objavljene imovinske karte predsednika Demokratske stranke Srbije, Srpskog pokreta obnove, Srpske radikalne stranke, Vojislava Koštunice, Vuka Draškovića i Dragana Todorovića.


Nije objavljena ni imovinska karta predsednika vlade Vojvodine Bojana Pajtića, kao ni gradonačelnika Kragujevca i predsednika stranke ''Zajedno za Šumadiju'' Veroljuba Stevanovića.

Premijer Mirko Cvetković je, ako bismo sudili po ovoj karti, mnogo boljeg imovinskog stanja od predsednika. On u svom posedu ima dva stana, automobil "volvo" star četiri godine, platu od 131.000 dinara, novac koji čuva u banci i firmu "S-tabak", a nominalna vrednost jedne akcije tog preduzeća iznosi 730, 58 evra.

Predsednica Narodne skupštine, Slavica Đukić Dejanović prima skromnu platu od 30.000 dinara, živi u dvosobnom stanu i vozi "opel astru“ iz 2004. godine.

Prema iznetim podacima među najskromnijim su funkcioneri Socijalističke partije Srbije. Tako ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić sem svoje ministarske plate od 120.000 dinara, ne poseduje više ništa. Kao i predsednik Tadić ni on nema prijavljen stan, kola, štednju ili akcije.

Ivica Dačić prima platu od 146.723 dinara, ima stan od 119 kvadrata i štednju u banci.

Imovinska karta funkcionera trebalo je danas da se nađe na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, međutim link koji vodi ka tom dokumentu od jutros nije bio u funkciji. Zbog prevelikog interesovanja građana da saznaju šta sve poseduje više od 700 srpskih funcionera sajt Agencije je "pao“.

Njegov stranački kolega i takođe potpredsednik vlade Jovan Krkobabić nije prijavio imovinu, a sin Milan Krkobabić poseduje stan od 106 kvadrata, državnu platu od 105.114 dinara, "tojotu korolu“ staru devet godina, štednju i akcije u "Progresu“.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, kao potpredsednik Vlade i ministar ima platu od 109.318 dinara, a kao član Upravnog odbora 28.616, automobil nema, ali ima stan od 73 m2 sa garažom, štednju i pet besplatnih akcija u NIS-u.

Za razliku od njega Božidar Đelić ima platu od 97.775 dinara, ali vozi  "juga kabrio“ iz 2002. godine, a poseduje i firmu "House of Europe Invest B.V.“

Od funkcionera koji su na vlasti po prijavljenoj imovini neprikosnoveno vodi Dragan Marković Palma. Kuća od 550 kvadrata, još jedna od 180, imanje veliko skoro četiri hektara, dve plate: poslanička (30.000 dinara) i gradonačelnička (94.500), ali zato poslanik i gradonačelnik Palma nema automobil prijavljen na svoje ime.

Čedomir Jovanović predsednik Liberalno demokrtske partije koji je najavljivao da neće prijaviti svoju imovinu ipak se našao na ovom spisku. On prima poslaničku platu od 115.287, a osim "tojote prius" iz prošle godine ima i motor "hondu". Poseduje akcije u podgoričkom kombinatu aluminijuma i 50 odsto u firmi "Radna grupa D.O.O".

Lider Nove Srbije i narodni poslanik, Velimir Ilić, prijavio je mesečna primanja od 110.000 dinara. U proteklom periodu, kupio je jednu kuću od 332,28 metara kvadratnih, a onda još jednu kuću sa 6, 46 ari placa.

Prijavio je i porodičnu stambenu zgradu od 450 m2, u kojoj se nalazi poslovni prostor od 150 m2 i bazen, zemljište od 5, 09 ari, kao i pašnjake, ali i više parcela zemljišta koje je nasledio (samo jedna parcela ima 1, 4774 hektara). Velimir Ilić od 2007. vozi "mercedes“, terensko vozilo GL 420, CDI - 4 matik.

Mesečna primanja šefice poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" u Skupštini Srbije Nada Kolundžija iznose 115.000 dinara. Kolundžija je vlasnica voćnjaka od 29,10 ari kao i tavanskog prostora od 33 kvadrata koji može da se adaptira u stan.


Ona je u prijavi navela da nema automobil, a ima depozite i štedne uloge u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu, ali nije precizirano u kom iznosu.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online