Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2009.
09:01
Tanjug A

Advokati stupili u trodnevni štrajk

Članovi Advokatske komore Srbije (AKS) stupili su u ponedeljak u trodnevnu obustavu radu i neće ići ni na jedno zakazano suđenje, niti će klijentima pružati druge advokatske usluge, u znak prostesta zbog usvajanja Uredbe Vlade Srbije kojom se "advokaturi nameće obaveza" uvođenja fiskalnih kasa od 1. marta 2010.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević
 

Shodno ovoj najavi i obavezama kojih su dužne da se pridržavaju sve advokatske komore u sastavu AKS, kao i svi njeni članovi, od 9. do 11. novembra u svim sudovima u Srbiji neće moći da se održe suđenja, odnosno glavni pretresi, glavne rasprave, kao ni istražne radnje u kojima je obavezno prisustvo advokata.

Advokati traže izmenu Uredbe donete na osnovu Zakona o fiskalizaciji, kojom se predviđa da i nosioci advokatske profesije svoje poslove registruju putem fisklanih kasa i da za obavljeni posao izdaju fiskalne račune, izjavio je predsednik AKS Dragoljub Đorđević.

"Zahtevamo da se izmenama Uredbe advokatska profesija izuzme iz tih obaveza, zbog niza specifičnosti koje odlikuju pružanje advokatskih usluga, odnosno pravne pomoći fizičkim i pravnim licima", napomenuo je Đorđević.

Odbrana nezavisnosti

Predsednik protestnog odbora AKS Slavko Jeglica izjavio je da je Komora o planiranoj obustavi rada već obavestila sve predsednike sudova u Srbiji, kao i tužilaštva i policiju, naglasivši da "protest nije samo protivljenje uvođenju fiskalnih kasa, već odbrana nezavisnosti advokatske profesije".

Protestni odbor AKS je, u saradnji sa Upravnim odborom i protesnim odborima područnih komora, utvrdio minimum proseca rada koji će advokati u dane protesta obavljati u cilju zaštite prava i položaja klijenata, propisano je u zaključima koje je donela skupština AKS, odlučujući se na protest.

Sporna Uredba Vlade Srbije o određivanju delatnosti koje su u obavezi da evidentiraju ostvareni promet putem fiskalnih kasa doneta je u martu ove godine na predlog Ministarstva trgovine i stupa na snagu 1. marta iduće godine.

Ministarstvo pravde Srbije koje je pre donošenja dalo negativno mišljenje o odredbi kojom se uvode fiskalne kase i u advokaturu, iniciralo je njenu izmenu.

"S obzirom na toda nigde u Evropi ne postoje fiskalne kase u oblasti advokature, Ministarstvo pravde smatra da je takav režim neprimenjljiv i da postoje bolji načini kontrole prihoda i naplate poreza od advokata koji bi bili i celishodniji i efikasniji. Ministarstvo pravde daje punu podršku Advokatskoj komori", rekao je državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Homen.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online