Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.10.2016.
02:08
D. Dekić - Vesti A

Od akademika do čobana

Demokratska stranka je s nedavnim stranačkim izborima, ostala bez svog glavnog odličija esencije srpske pameti, čiji je rasadnik bila na političkoj sceni više od dve i po decenije. Nekada stranka, koju su osnovali doktori i akademici poput Dragoljuba Mićunovića, Nikole Miloševića, Ljube Tadića, Vladete Jankovića, pa bivšeg predsednika i premijera Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića, kao i velikog književnog pera Borislava Pekića, sada je, kako je rekao doskorašnji lider Bojan Pajtić, "partija koju će voditi Šule, Kena i Balša".

N. Đoković
Demokratska stranka s novim predsednikom bez starog oreola: Dragan Šutanovac

- Od prvog predsednika Mićunovića, partiju su vodili obrazovaniji, rafiniraniji i u profesionalno utemeljeniji - ukazao je Pajtić kako je nestao i oreol te višedecenijske prednosti u odnosu na ostale stranke.

Na istom fonu je bio i deo članstva žuto-plavog tabora koji je podsmešljivo na društvenim mrežama primetio da je u liderskoj trci doktora nauka (dr Bojan Pajtić, dr Zoran Lutovac i dr Srboljuba Antića) pobedio "dr Agan Šutanovac".

Kud više da se cepaju

S okončanjem stranačkih izbora nastavljena je praksa odlaska lojalnih bivšem lideru, pa se nametnulo i pitanje novog raskola u DS-u.
- Šta da se cepa kada su na istorijski najmanjoj mogućoj meri i kada je više onih koji su stvarali DS, van stranke nego u njoj - kaže Milivojević, dodajući da su s gubitkom vlasti mnogi već preleteli u druge partije.
 

Novi šef demokrata, šesti od osnivanja stranke 1990, a već treći od 2012, samo je potvrdio koliko DS luta u traženju za formulom opstanka u političkom životu. To srozavanje intelektualnog kapaciteta će, prema rečima istraživača javnog mnenja Miroslava Šutića, skupo koštati DS.

- Pokazuje se da se par godina unazad menjaju samo lica, a nema ničeg novog u programskom smislu i jasnijoj orijentaciji. Na čelo DS došao je pre dve godine Pajtić koji nema naročitu harizmu i nije bio jaka figura. Sada i Šutanovac koji je prisutniji u medijima, ali je oduvek bio čovek iz drugog partijskog ešalona. Članstvo će ga teško prihvatati kao krovnog čoveka, odnosno kao čoveka koji je izašao iz šinjela Borisa Tadića, svog kuma - objašnjava Šutić za naš list.

- Nisam došao da ugasim svetlo u DS-u, već da ga upalim - poručio je posle pobede Šutanovac, koji je pre par godina bio u žiži javnosti zbog afere oko kupovine dela parcele u elitnom delu Beograda.

To zemljište, upisano kao pašnjak prve klase, platio je 1,5 miliona evra da bi gradio luksuznu stambeno-poslovnu zgradu.

Pomalo ironično neki od dugogodišnjih članova partije su primetili da jedino dobro što su u vrh DS stigli "momci iz kraja" sa beogradske Zvezdare, koji bi i jedini mogli da se suprotstave bahatosti naprednjaka. Šutanovčev tim, prema oceni analitičara Cvijetina Milivojevića, jesu ljudi sa manje skrupula od dosadašnjih u vrhu DS, što bi se moglo tumačiti da su izbori izrodili u vrhu jednu vrstu pandana SNS-u.

- Ima istine u tome da novoizabrani vrh DS može na megdan Aleksandru Vučiću koji se okružio bahatošću, čak i nekim bivšim DS-ovcima koji mu služe za specijalne zadatke - pojašnjava Milivojević za "Vesti".

Kasno je za lamentiranje nad sudbinom DS, mišljenja je jedan od starosedelaca u DS-u, bliski saradnik Đinđića Milisav Petković, koga je političke karijere koštala izjava posle pobede Borisa Tadića na partijskim izborima 2004. da su DS preuzeli "beogradski manekeni". Oformio je frakciju "Izvorna demokratija" koja deluje i danas u okviru DS.

Pobeda kao "državni projekat"

Pristalice Dragana Šutanovca likuju zbog trijumfa kojim je novi lider uzvratio udarac Bojanu Pajtiću, pošto ga je Pajtić uoči aprilskih parlamentarnih izbora stavio na 28. mesto izborne liste DS i tako ga sprečio da ponovo bude republički poslanik. Među protivnicima kruži spekulacija da je pobeda Šutanovca "državni projekat", pošto je kažu, poznato da je on u više nego dobrim odnosima sa bivšim funkcionerom DS-a Goranom Vesićem, sa menadžerom Grada Beograda koji je "preleteo u vladajuće naprednjačko jato".

- Iako taj sistem neposrednih izbora lidera nije funkcionisao kako treba, i nema čoveka unutar stranke koji nije razočaran, dobili smo predsednika. Naša prodavnica sada nudi tu robu, pa svako može da potraži nešto u drugoj ako mu se ne sviđa - pojašnjava za "Vesti", jedan od poslednjih mohikanaca izvornog DS-a.

Ukazuje i da je Šutanovac za razliku od nekih foteljaša, u kampanji prošpartao Srbijom uzduž i popreko da bi sakupio glasove.

- S funkcijom je preuzeo i sve probleme. Nije lako u ovom trenutku voditi stranku sa 2,5 miliona evra duga - zaključio je Petković.

Hronika sunovrata

Koliko god se cepao, DS je ostajao na nogama da bi sunovrat počeo sa đurđevdanskim izborima 2012. Mada su stranku dve decenije ranije napustili su je akademici Nikola Milošević i Kosta Čavoški i osnovali Srpsku liberalnu stranku, pa dr Vojislav Koštunica DSS i dr Vladan Batić demohrišćane, odlasci su bili samo privremeni udarac. Partija je četiri godine od osnivanja za šefa dobila mladog i ambicioznog doktora filozofskih nauka, nemačkog đaka Zorana Đinđića koji je stranku vodio nepunu deceniju sve do tragičnog atentata 2003. držeći se njenog profila partije obrazovanih i profesionalno jakih ljudi. Pobeda Borisa Tadića 2004. na izborima u DS-u i povratak prvog lidera Mićunovića u staro jato tada opozicionom DS-u daje nova krila. Tadić pobeđuje i na predsedničkim izborima, potom i na parlamentarnim 2007. DS napušta Čedomir Jovanović i formira Liberalno-demokratsku partiju. Otišao je i glumac Branislav Lečić i osnovao Moju Srbiju, da bi se na krilima pobede Šutanovca vratio u vrh DS-a.
Pad DS kreće s đurđevdanskom pobedom naprednjaka pre četiri godine na parlamentarnim i predsedničkim izborima. Tadić je tada morao da prepusti partijsko kormilo beogradskom gradonačelniku Draganu Đilasu, a udarac koji mu je zadat uzvraća napuštanjem DS i formiranjem Socijaldemokratske stranke. Odlazi i Zaharije Trnavčević koji osniva Bogatu Srbiju, a jedan od najbližih Đinđićevih saradnika Zoran Živković vraća člansku kartu i formira Novu stranku. Potpredsednik DS Dušan Petrović takođe povlači deo članstva u stranku Zajedno za Srbiju. Oslabljeni DS 2014. osvaja svega 19 poslaničkih mandata i ponovo ide na partijske izbore na kojima je Pajtić potukao Đilasa. DS sa Pajtićem na aprilskim izborima osvaja još tri poslanika manje.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online