Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.10.2016.
18:20
J. Arsenović - Vesti A

Srbija gori u hladnom ratu

Stare optužbe i sumnje Zapada da je Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu samo paravan za špijunski centar Kremlja aktuelizovala je ovih dana agencija Asošijeted pres (AP) reportažom iz Niša.

Tanjug/AP
Oprema za "špijune": Odela za gnjurce i gumeni čamci u niškoj bazi
I pored zaključka izveštača s lica mesta da svi vidljivi znaci ukazuju samo na humanitarni karakter Centra, američka agencija podseća na tvrdnje pojedinih zapadnih nevladinih i vojnih analitičara da je Rusija ovu vojnu bazu namenila špijuniranju američkih vojnih interesa na Balkanu i da predstavlja ruski odgovor širenju NATO u regionu.
 
Američka novinska agencija nije propustila priliku da podseti da su EU zvaničnici izjavljivali da će, ukoliko postane članica NATO, Srbija morati da se priključi evropskim programima za pomoć u vanrednim situacijama i da se ogradi od ruskih.
 

U situaciji zaoštravanja odnosa dve supersile - SAD i Rusije, utisak je da ovi pritisci sa Zapada na malu Srbiju sve više jačaju.

Izvor "Vesti" i dobar poznavalac ruske politike ukazuje na stalne pritiske sa Zapada i medijsko satanizovanje da smo "ruski bastion na Balkanu", kako bi vlasti u Beogradu, koje se stalno spremaju za ozbiljne aranžmane sa Rusima oko oružja, ustuknule i zastale u saradnji sa Ruskom Federacijom.

- Rusi shvataju da smo u teškoj situaciji i svesni su da Zapad može više da nam šteti nego što oni mogu da nam pomognu i za sada imaju razumevanja za našu poziciju. Kad bi nas ohrabrivali, onda bi morali i da se umešaju, a Moskva ima prečih stvari i većih problema nego da se bavi nama. Njima je najbitnije da u Beograd na vlast ne dođu izrazito prozapadni političari - kaže naš izvor.

Apsurdne optužbe Zapada

Za analitičara Dragomira Anđelkovića podgrevanje starih optužbi o humanitarnom centru u Nišu je deo iste kuhinje u kojoj se osmišljavaju razni vidovi pritisaka na zvanični Beograd da se definitivno okrene zapadnoj politici i pridruži sankcijama protiv Rusije.

- Radi se o nekoliko puta primenjenoj matrici sabotiranja rusko-srpskih odnosa. Kad god je Srbija radila na nečemu što bi trebalo da unapredi rusko-srpsku saradnju u bilo kojoj sferi, pojačavana je propaganda da to ima vojno-političku prirodu i da može da se iskoristi protiv Zapada. Beograd bi morao da postane imun na to jer u protivnom bismo mogli da budemo dovedeni u apsurdnu situaciju da i kada nam u goste dolazi neki ruski hor budemo optuženi da je to u funkciji jačanja vojne saradnje sa Rusijom - smatra Anđelković.

Medvedev bez pozivnice u Beograd

Istovremeno s podgrevanjem starih optužbi oko Centra u Nišu, stiglo je i saznanje beogradskog lista "Danas" da predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ove jeseni ne dolazi u zvaničnu posetu Srbiji. Medvedev je trebalo da doputuje u Beograd još u aprilu, ali je dolazak odložen zbog srpskih izbora, da bi sada i oktobarski termin bio pomeren.
Prema saznanjima "Vesti", Medvedev će doći verovatno tek početkom naredne godine, a oktobarski dolazak je izostao jer srpski partner nije potvrdio želju da ugosti ruskog premijera.

Uplašili se petorice Rusa

Jedan od rukovodilaca Srpsko-ruskog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko kaže da je nemoguće pretvoriti ga u špijunski bazu. Mali je, a od osoblja ima samo trojicu Srba i petoricu Rusa. Zgrada čak nije ni u ruskom vlasništvu.

- Centar je opremljen daleko od potreba špijuniranja susedne Rumunije, gde je nedavno instaliran američki antiraketni štit, ili Kosova, gde su raspoređene mirovne snage NATO i gde SAD ima bazu - konstatovao je Vlasenko.

Vjačeslav Vlasenko se požalio AP da su susedi Srbije - Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina - odbili pomoć Rusije za vreme velikih prirodnih nepogoda i migrantske krize.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova takođe je odbacila navode da u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu postoji vojni faktor. Ona je navela da su predstavnici Rusije često predlagali predstavnicima Evropske komisije da se uključe u rad tog centra, ali da nisu dobili odgovor.

Nikolić Putinu: Imate podršku našeg naroda

Neprikosnoveni ruski lider Vladimir Putin u petak je napunio 64 godine na čemu mu je čestitao srpski predsednik Tomislav Nikolić.
- Vaše beskompromisno zalaganje za napredak RF, kao i za očuvanje mira i stabilnosti u svetu, poštovanje načela međunarodnog prava i principa jednakosti svih zemalja bez obzira na njihovu veličinu, svrstava Vas u red malobrojnih državnika sveta koji uživaju podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti, slobode i demokratije. Budite uvereni, gospodine predsedniče, da u Vašim naporima i iskušenjima na tom putu imate punu podršku naroda Srbije - napisao je Nikolić

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.10.2016. 23:29
Ne znam dali je špijunski centar,a i da jeste.pa šta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online