Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.10.2016.
18:58
Vestionline, Srna A

"Srbija je večno zahvalna Putinu na podršci"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolića otvorio je u Sankt Peterburgu Generalni konzulat Srbije, pri čemu je istakao da Srbija i srpski narod ne zaboravljaju viševekovnu pomoć Rusije srpskim crkvama i manastirima u borbi srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje.

Tanjug
Srbe i Ruse ne pitajte za cenu slobode: Tomislav Nikolić

On je u obraćanju prisutnima naveo da je za svaku državu pitanje časti i prestiža da bude predstavljena u Sankt Peterburgu i da je ovaj konzulat još jedan dokaz savremenog strateškog partnerstva Srbije i Rusije.

Nikolić je dodao da iskušenja koja danas stoje pred srpskim i ruskim narodom nisu manja od onih pred kojima su stajali njihovi veliki i mudri prethodnici, junački preci, preneo je "Sputnjik".

- Pitanje kolika je cena slobode ne postavljajte Srbima i Rusima. Mnogo života smo izgubili da bismo živeli slobodni i u miru, znamo njegovu istinsku vrednost i posvećeni smo njegovom očuvanju - rekao je Nikolić.

Srbija će, kako je naveo, biti večno zahvalna Rusiji, prije svega ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, za iskrenu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i zaštiti srpskih nacionalnih interesa na međunarodnom planu.

- Veliki vizionar koji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom i najvažniji oslonac u borbi protiv velikog svetskog zla - terorizma - poručio je Nikolić.

Podsetivši da će na čelu Generalnog konzulata Srbije u Sankt Peterburgu biti Genadij Timčenko, Nikolić je naveo da se ovim konzulatom dodaje nova karika neraskidivom lancu bratstva i prijateljstva koje srpski i ruski narod i njihove države vekovima njeguju.

- Srbija je već od 1879. godine i u vreme carske Rusije, imala svoje stalno poslanstvo u Sankt Peterburgu. Uveren sam da će Timčenko časno i odgovorno zastupati interese naše otadžbine za dobrobit naših bratskih država i naroda - rekao je on.

Nikolić je naglasio da iskreno veruje da savremeni svijet, prožet različitim vidovima integracija, ali i sukoba, može da bude bezbedan samo uz uzajamno uvažavanje naroda i država - uz poštovanje međunarodnog prava, meren jednakim aršinom za sve.

Potpisana tri sporazuma o saradnji

U okviru posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sankt Peterburgu potpisana su tri sporazuma između naučno-obrazovnih ustanova Srbije i Rusije.

Potpisani su sporazumi o saradnji između ruskog naučno-istraživačkog ortopedskog Instituta G.I. Turner i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i između Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i Ruske nacionalne biblioteke - saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Potpisan je i Aneks sporazuma o saradnji između Filološkog fakulteta beogradskog Univerziteta i Ruskog državnog pedagoškog univerziteta "Aleksandar I. Hercen".

Osim toga, otvorena je i izložba posvećena obeležavanju 140 godina od Srpsko-turskog rata, u kome je vrhovni komandant srpske vojske bio ruski general Mihail Gregorijevič Černjajev.

Nikolić će sutra posetiti izložbu "Najstariji spomenici srpske kulture u riznici Ruske nacionalne biblioteke", nakon čega će prisustvovati molebanu kod moštiju Svetog blagovernog kneza Aleksandra Nevskog.

U čast srpskog predsednika biće održan koncert Filharmonijskog orkestra Sankt Peterburga pod rukovodstvom Jurija Temirkanova.

Nikolić će u petak, 14. oktobra položiti venac na spomenik grofu Mihailu Andrejeviču Miloradoviču, a potom će posetiti Naučno-istraživački ortopedski Institut G. I. Turner u gradu Puškinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online