Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.10.2016.
18:07
D. Dekić - Vesti A

Toma se sasvim okrenuo Rusiji

Nova kost u grlu u odnosima Srbije i Zapada mogla bi da bude postavljanje Genadija Timčenka, bliskog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, za počasnog konzula Srbije u Sankt Peterburgu.

Tanjug
Konzul sa crne liste Zapada: Nikolić i Timčenko

Ozbiljno upozorenje pristiglo je od američke agencije Asošijeted pres, koja podseća na milijardera, bivšeg Putinovog džudo partnera, s ruskim i finskim državljanstvom koji je u okviru sankcija Moskvi zbog Ukrajine na crnoj listi zabrane ulaska u zemlje EU i SAD. Nikolić ovu "preporuku" vidi kao obnovljenu hladnoratovsku ideologiju.

- Nikada nisam ni pretpostavio da će bilo ko u svetu imati nešto protiv toga. Izgleda da je put zahlađenja odnosa mnogo više izgrađen nego što mogu da mislim. Svesni smo toga, ali mi ne možemo drugačije da živimo - kazao je predsednik Srbije.

Primetio je Nikolić i da se Srbija ne uklapa ni u Istok ni u Zapad.

Istraga pranja para

Timočenko se zahvalio Nikoliću na postavljenju, navodeći da će mu biti drago da pomogne da dve zemlje nađu nove načine za produbljivanje saradnje. Bogatstvo ovog biznismena je procenjeno na 7,9 milijardi dolara, zarađenih mahom u energetskoj industriji, a prema tvrdnji AP, bio je pod istragom u SAD zbog navoda o pranju novca.

- Hoćemo i sa jednima i sa drugima, ako to neko može da razume, pošto je to malo dublja politika od zapadne "pod moje krilo ili ćeš da nestaneš". Onaj ko nas ne želi, neka to objasni - kazao je predsednik Srbije.

Ako Zapad nastavi da ispostavlja uslove, prema oceni analitičara Dragomira Anđelkovića, Beograd će se naći u situaciji i da mu se zameri i što uzima gas od Rusije koji koristi 90 srpskog stanovništva.

- Jednostavno ne treba više da obraćamo pažnju na takve poruke i da postanemo imuni na njih. Timčenko je izvanredan izbor jer ne samo da je blizak ruskom predsedniku Putinu, već je i zadužen za odnose s Kinom, a sve više postaje jasno da je budućnost svetske ekonomije na tom delu Pacifika i da nam je ta orijentacija mnogo bolja - tumači Anđelković za "Vesti", uz ocenu da su oni koji kritikuju imenovanje ruskog milijardera za počasnog konzula, zlonamerni prema Srbiji.

Čekali ga tri godine

Predsednik Srbije je obnarodovao i da se čekalo tri godine da Timčenko prihvati ovu poziciju, ukazujući da je verovatno imao razloge.
- Svejedno je što se nalazi na nekim listama i sam se bio na toj listi i znam kako se ljudi osećaju. To je bilo upereno države i stradali su najslabiji - kazao je Nikolić.

Pritisak Zapada očekivan

Reakcija Zapada zbog srpskog poteza, a u kontekstu zaoštravanja odnosa Vašingtona i Moskve, nije iznenađujuća za dugogodišnjeg diplomatu Zorana Milivojevića. On za "Vesti" ukazuje na primedbe Beogradu zbog odnosa s Moskvom, vezano i za usaglašavanje srpske spoljne politike sa briselskom.

- Činjenica da je predsednik Srbije otvorio konzulat u Sankt Peterburgu, čime je nivo političke poruke, simbolično, podignut na najviši nivo - objasnio je naš sagovornik.

Milivojević smatra da će Zapad i zbog vazdušnih manevara srpskih i ruskih snaga nastaviti pritiske na zvanični Beograd da usaglasi spoljnu politiku sa EU.

- Suvereno je pravo Srbije da uspostavlja odnose sa drugim državama , a poglavlje 31 o usaglašavanju spoljne politike sa EU još nismo otvorili i na dugom je štapu - objašnjava ovaj diplomata da srpski potez, za sada, nije u suprotnosti sa putem u EU.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2016. 20:53
Nije smeo da lize vodku od 70 stépeni, kad mu zäpad tresne sljagu ima dä promeni plocu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online