Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2016.
10:56
Vestionline, N1info.com A

"Pritisak sa svih strana raste - Rusija ili EU"

Evropska komisija će uskoro objaviti godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija. Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku kaže da se očekuje da Srbija svoju spoljnu i bezbednosnu politiku uskladi sa politikom EU, a da sa svih strana jača pritisak da Srbija promeni svoj odnos prema Rusiji.

www.mc.rs
Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu: Aleksandra Joksimović

Joksimović je gostujući na "N1" izjavila da se sužava manevarski prostor za balansiranje Srbije između Rusije i Zapada, jer se odnosi između ta dva pola svakodnevno beleže negativni trend.

- Napetost i nepoverenje su porasli, neki kažu čak i više nego u periodu Hladnog rata. Tema koja je postala kontraverzna ne odnosi se samo više na Ukrajinu, već i na Siriju - objašnjava Joksimović.

Ona ocenjuje da u takvim okolnostima na Srbiju sa svih strana raste pritisak da se opredeli, a da ostaje da se vidi koliko dugo ćemo uspevati da balansiramo i odolevamo pritiscima.

- Između neuvođenja sankcija Rusiji i održavanja zajedničkih vojnih vežbi postoji širok dijapazon da se saradnja suzi na neki prihvatljiv okvir koji bi u ovom trenutku zadovoljio Evropsku uniju - ističe gošća Novog dana.

Kada su u pitanju druge oblasti izveštaja, Joksimović citira Majkla Devenporta koji je rekao da će biti "umereno pozitivan". Prema njenim rečima to znači da će biti navedene pozitvine stvari koje je Vlada uradila, ali da će se govoriti i o onome na čemu treba dodatno raditi.

Joksimović predviđa da će ekonomske reforme biti pohvaljene, kao i odnosi sa zemljama u regionu, a da će posebno pozitivno biti ocenjen susret premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame.

S druge strane, govoriće se o potrebi za daljim napretkom u razvoju vladavine prava, institucija, slobode izražavanja, kaže Joksimović.

Ona napominje da nastavak procesa pridruživanja i otvaranje novih poglavlja zavisi od političkog preduslova u poglavlju 35, a to je dijaloga Beograda i Prištine. Joksimović kaže da su ti pregovori trenutno u ćorsokaku, ali da dijalog nema alternativu.

- To je jedan zatvoreni krug gde jedni od drugih zavise. Priština ne može do vizne liberalizacije ukoliko ne bude bilo ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom. Da bi do toga došlo potrebno je učešće srpskih poslanika u kosovskom parlamentu - objašnjava Joksimović.

Dodaje da je slučaj Trepča, zbog kog je zapelo u odnosima Beograda i Prištine, izuzetno kompleksan, ali da veruje da će doći do kompromisa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online