Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2016.
14:56
Tanjug A

Vučić se našalio sa Cerarom: E, da su nam vaši problemi...

Vlade Srbije i Slovenije održale su zajedničku sednicu u Beogradu, posle čega je premijer Aleksandar Vučić izjavio da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, da je ekonomska saradnja u usponu, te da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, izuzimajući još neke segmente sukcesije.

Tanjug
Srbija i Slovenija bez spornih pitanja: Miro Cerar i Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da su dve vlade pokušale da pokriju sve sfere društvenog života, a da je ključ bio na političkim i ekonomskim pitanjima.  Dve vlade su potpisale i nekoliko sporazuma iz oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine.

K'o muva na međeda

Premijer Srbije se i požalio slovenačkom kolegi Miru Ceraru da bi voleo da ima "njegove probleme".

- To malo što ih je pogodilo, ispostavilo se kao najveći problem. Mislio sam da će govoriti do sutra, a to je nama kao muva na međeda - primetio je Vučić nakon što je Cerar govorio o problemima koje Slovenija ima u vezi s migrantskom krizom.

- Voleo bih da za 30, možda i za 20 godina i mi imamo slične probleme kao Miro, a ako uspemo u tome, bićemo na dobrom putu - rekao je Vučić.

On je dodao da je nama najveći problem da sačuvamo mir i stabilnost, a da na unutrašnjem planu nemamo briga, ni velikih bojazni, jer očekujemo dalji rast privrede, čak 3,5 odsto iduće godine, iako je MMF predvideo tri odsto.

- Želim da razvijamo privredu, ekonomiju, a to možemo da ostvarimo kad budemo imali ovakve prijatelje - poručio je Vučić na pres konferenciji s Cerarom.

Odlični odnosi dve zemlje

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da Slovenija i Srbija imaju odlične političke, ali i prijateljske odnose, i ukazao da je Srbija značajan deo evropske porodice i važan akter stabilnosti Zapadnog Balkana.

On je rekao da Slovenija pomaže Srbiji, kao prijateljskoj zemlji, da za nju ostanu otvorena vrata za ulazak u EU i da se zalaže za što brže otvaranja poglavlja. Kako je rekao, slovenački stručnjaci sa iskustvom i znanjem pomažu Srbiji u tom pogledu kroz tvining projekte.

Srbija je, prema njegovim rečima, značajan deo evropske porodice i važan faktor i akter stabilnosti zapadnog Balkana, što je bitno za saradnju i očuvanje mira.

Cerar je posebno istakao ulogu Srbije u migrantskoj krizi, ističući da dve zemlje i u toj obalsti sarađuju. Slovenački premijer je naveo i da zemlje EU treba da saslušaju i šta imaju da kažu zemlje koje nisu članice, a koje imaju aktivnu ulogu u rešavanju te krize.

On je, govoreći sastanku dve vlade i rezultatima, istakao da je posebno zadovoljan što je sa premijerom Vučićem dogovorio otvaranje perspektive u saradnji mladih.

I premijer Slovenije je kao i njegov kolega iz Srbije istakao je zadovoljstvo privrednom saradnjom i povećanjem robne razmene. Kako je rekao, posebno je zadovoljan što su ispunjene stvari dogovorene na prethodnim sednicama.

- Želimo da sarađujemo u svim oblastima - poručio je Cerar i pozvao sve građane Srbije da dođu na planine, more i banje u Sloveniji, ali i takođe svoje sunarodnike da posete Srbiju.

Dođite za Novu godinu

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je  građane Slovenije da dođu u Srbiju kao turisti, posebno za Novu godinu i parvoslavnu Novu godinu, jer, kako je rekao, ovde će za svoj novac dobiti više nego bio gde. On je primetio da je Cerar "iskoristio minute na TV da izreklamira slovenački turizam", te je on učinio to isto pozivom Slovencima da dođu u Srbiju.

- Evo, pozivam ih da dođu za Novu godinu, ali i srpsku Novu godinu, čujem da će biti spektakularno, a gde drugo mogu tako dobro da se provedu - poručio je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online