Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.10.2016.
18:01
B. Đokić - Đ. Barović - Vesti A

Vučić Mila spasava od Rusa?!

Premijer Aleksandar Vučić posle sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti dramatično je objavio da Srbijom vršljaju strani špijuni. On nije hteo da poimenice pomene bilo koju stranu službu ili državu, ali iz njegovih uvijenih reči bilo je više nego očigledno da je govorio o ruskim službama i njihovom pokušaju da preko Srbije destabilizuju vlast u Crnoj Gori.

A. Čukić
Agenti istoka i zapada: Aleksandar Vučić s tužiocem, šefom BIA i minstrom policije

- U Srbiji su uhapšene osobe zbog nelegalnih aktivnosti koje se odnose na teritoriju Crne Gore i praćenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića. U Srbiji je povećana aktivnost obaveštajnih službi sa Istoka i sa Zapada. Te osobe su privedene i nalaze se u Beogradu. Radili su zajedno sa ljudima za koje mogu da kažem da postoji element inostranosti. Neke od tih osoba srpske službe uspele su da neutrališu - rekao je Vučić.

U svakom slučaju, srpski premijer svojim nastupom podržao je Mila Đukanovića koji je nedavno govorio da "postoji ruska pretnja zapadnom Balkanu".

- Rusija aktivno radi na anti-NATO i anti-EU osećanjima da bi stekla veći upliv u regionu - izjavio je Đukanović uoči izbora .

Lider LDP-a Čedomir Jovanović prvi je u Vučićevom nastupu prepoznao ruske tajne službe, kao što je među prvima čestitao Milu Đukanoviću pobedu na izborima na kojima je osvojio manje mandata od opozicije, pa se čeka da poslanici manjinskih stranaka odluče ko će biti vlast.

- To nisu sigurno zapadne obaveštajne službe, jer njima nije cilj udaljavanje od EU i NATO, već tako nešto odgovara samo Rusiji. Protiv Srbije se vodi najbrutalniji rat. Nama se ne dozvoljava da živimo normalan život, da uđemo u EU i da se približimo NATO-u, a iza svega toga stoji Rusija. To ne smemo da ignorišemo - rekao je Jovanović i zatražio održavanje posebne sednice Skupštine Srbije posvećene bezbednosnoj situaciji u zemlji.

CIA interesuju korupcija i zataškavanje?

Vučić se osvrnuo i na slučaj funkcionera MUP-a Srbije koji je navodno špijunirao za američku CIA. Međutim Vučić nije precizirao za koju je službu radio.

- Odavao je operativne podatke stranim službama. Vodi se postupak. Sve što mi radimo, koga pratimo i kriminalistički obradimo, oni dobiju na fleš memoriji - rekao je Vučić.

Reč je o V. P, bivšem visokom funkcioneru Uprave kriminalističke policije, koji je priveden na informativni razgovor i odmah pušten. Kako su pisale "Vesti", on se posvađao sa stranačkim kadrom SNS-a iz vrha MUP-a, posle čega je smenjen i poslat u analitiku beogradske policije, da bi na kraju bio osumnjičen za špijunažu.

Da li je V. P. stvarno špijunirao za CIA ili je dostavljao izveštaje o istragama koje su sklonjene u stranu i korupciji na najvišem nivou, za sada nije poznato.

Zavet ćutanja

"Vesti" su uporno pokušavale da saznaju u MUP-u i BIA da li je neko proteklih dana uhapšen zbog saradnje sa stranim službama. Međutim, niko ni nezvanično nije mogao da nam potvrdi takvu informaciju.

Špijunska komedija

Vučić je dodao da Milu Đukanoviću nije radila o glavi grupa bivšeg komandanta Žandarmerije generala Bratislava Dikića, uhapšena u Crnoj Gori pod sumnjom da je želela da izvede terorističke napade i svrgne vlast.

- Došlo se do dokaza da su određene osobe pratile kretanje premijera Crne Gore svake sekunde i obaveštavale druge osobe, ali to nisu uhapšeni. Sa ovim smo upoznali crnogorske bezbednosne strukture. Sećate se da sam odmah čim su uhapšeni (Dikićeva grupa) rekao da taj bašibozuk nije mogao to da uradi, ali ima ko je mogao. Znate o kome govorim - ostao je nedorečen Vučić.

Premijer je primetio da bi se narod smejao kada bi pokazao gde sve i kako naše službe hvataju strane obaveštajce i njihove ovdašnje pomagače.

- Presvlače se u haustoru, kapuljače skidaju, odela oblače, pa se po parkovima sastaju - kaže Vučić.

Premijer Vučić je istakao da su srpske službe bezbednosti u toku akcije na razbijanju špijunske mreže, dobile direktna priznanja, te da su zaplenjene uniforme i novac u iznosu od 125.000 evra.

Podgrevanje priče

Režimski mediji u Podgorici plasirali su informaciju da je Mirko Velimirović iz Zubinog Potoka, dojavio za Dikićevu grupu.
Navodno je Velimirović policiji ispričao da je od Aleksandra Sinđelića (u bekstvu), dobio 15.000 evra da bi u Podgoricu dopremio besmislenu količinu oružja: 50 automatskih pušaka, tri sanduka municije i policijske uniforme. Sve je trebalo da smesti u iznajmljenoj kući.

Otvoreno rušimo režim u Podgorici!

Lider SRS-a Vojislav Šešelj pita premijera Aleksandra Vučića kako je mogao one koji subverzivno deluju protiv režima Mila Đukanovića da nazove kriminalnim grupama".

- Mi radikali delujemo subverzivno protiv režima Mila Đukanovića od kad je on falsifikovanjem rezultata referenduma otcepio po volji zapadnih sila Crnu Goru od zajedničke države sa Srbijom - rekao je Šešelj.

Kazao je da je u Crnoj Gori uhapšena članica SRS-a Branka Milić, građevinski tehničar iz Novog Sada koja je, kaže navršila 61 godinu života.

- Da li neko očekuje da ona bude diverzant, komandos, koji juriša da ruši Mila. Umesto da osudi to što radi Milo Đukanović, Beograd pokušava na neki način da ga zaštiti - smatra Šešelj pozivajući nadležne da eliminišu sve mafijaške klanove iz Crne Gore u Srbiji i obrnuto.

Uvod u čistku MUP i BIA

Ana Filimonova, glavni urednik ruskog Fonda strateške kulture, ocenjuje da je javni istup premijera Vučića o mešetarenju stranih agentura u Srbiji pogrešan i da verovatno predstavlja pripremu za buduću reformu i kadrovske promene u bezbednosnim strukturama.

Kako ocenjujete istup premijera Srbije?
- Tvrdnje premijera Vučića izazivaju mnogo više pitanja nego što ima odgovora. Na primeru iz moje zemlje tvrdim da se to ne radi tako. Ukoliko postoji ozbiljna mreža zapadnih agenata koji kupuju ili prosleđuju državne tajne, to onda nije za javnost, već za ozbiljan rad kompententnih organa. Oni taj posao moraju da obave što tiše.

Šta je onda, po Vama, pozadina?
- Očigledno je to najava za ozbiljne, kako sistemske, tako i kadrovske promene u službama bezbednosti Srbije. Ali, ponavljam, to nema nikakve direktne veze sa postojanjem stranih agentura. Ozbiljni argumenti govore da je Srbija samo korak do direktne okupacije i gubljenja suvereniteta, mada ste već izgubili deo svoje teritorije.

Da li je ovim premijer nagovestio udaljavanje od Rusije?
- Uzimajući u obzir sve ugovore koje je Beograd zaključio sa NATO, ali i činjenice da upravo Srbija ignoriše Rezoluciju 1244 o Kosovu, sumnjam da postoji bilo kakva ruska politika ili ruski pravac u Srbiji. Naravno, postoji trgovinska razmena, ali to je sve. Zato smatram da je u rangu propagande da Srbija vodi prorusku politiku. Uostalom, svedoci smo da Vučić ispunjava sve zahteve EU i očigledno je da će tako i nastaviti.

Ipak, srpska vojska je često sa ruskom na nekoj vojnoj vežbi?
- Te vežbe imaju više karakter demonstriranja, propagande nego ozbiljne saradnje. Ukoliko srpska vojska želi zaista da se reformiše, zna se kako se to radi. Isporuči se tehnika i stručnjaci, kreće razmena studentana i potrebno je najmanje nekoliko godina da se provede u Ruskoj federaciji da bi mogli da koristite naše najsavremenije tipove naoružanja.
 

Toma jedno, Vučić drugo

Predsednik i premijer različito govore?
- Ta činjenica govori o destrukciji državnog aparata. Predsednik države ne može da kaže jedno, a premijer drugo. Srbija je stoga u ozbiljnoj degradaciji državnog sistema i sve ukazuje da je reč o eroziji koju što pre treba popraviti, jer je situacija previše ozbiljna da bi vaša zemlja sebi mogla da dozvoli taj luksuz.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online