Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.10.2016.
20:36
Tanjug A

"Neće strani ambasadori određivati kandidata za predsednika Srbije"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da strani ambasadori u Beogradu ne mogu da određuju ko će biti kandidat za predsednika Srbije i ponovio da je u ovoj zemlji prisutno pojačano delovanje različitih stranih obaveštajnih službi.

Tanjug
Najglasniji u polemikama sa premijerom: Zoran Živković

On je, odgovarajući na pitanja poslanika Nove Srbije Zorana Živkovića, rekao da on ne sluša strane ambasadore, već da voli da čuje samo volju naroda i građana.

- I ne bi trebalo da vi govorite o uticaju ambasadora, jer u vaše je vreme kružila 'saga' o vama i Nebojši Čoviću kome je zabranjeno da bude premijer, kao i o tome šta su radili ambasadori Kroford, Montgomeri i drugi - podsetio je Vučić.

Plate veće nego ikada

Premijer Srbije rekao je da neće biti lako ni sledeće godine, ni za dve, ali da će biti bolje nego što je bilo. On je izjavio da se trenutno pregovara o iznosu povećanja plata i penzija i poručio da će posle tog povećanja neki u Srbiji imati plate veće nego ikada.

- Te plate će biti zdrave, zasnovane na onome što smo zaradili a ne na trošenju budućnosti naše dece. Pokušavaćemo isto to da uradimo i sa penzijama - naveo je srpski premijer. 

Vučić je čestitao građanima Srbije što se zemlja za dve godine popela na listi Duing biznis Svetske banke popela sa 91. na 47. mesto. 

- Gledaćemo da to popravljamo da pokažemo da možemo još bolje i čestitam građanima Srbije i što smo smanjili nezaposlenost sa 26 na 15 odsto a biće i 12 odsto - kazao je on. 

Vučić je odbacio kritike da je vlada "puna samo lepih priča", navodeći da zvaničnici Svetske banke, MMF govore dobro o Srbiji, a da o prethodnim vladama nisu imali ništa dobro da kažu. 

Podsetio je da je Misija MMF u oktobru 2011. godine došla u Srbiju, ali da je napustila već u novembru jer nisu imali o čemu da razgovaraju sa tadašnjim rukovodstvom. 

- Zato se Srbija nalazila pred bankrotstvom, danas je daleko od toga, razgovaramo o tome koliko ćemo plate i penzije da povećamo naveo je on. 

Lažne statistike ili ne?

On je istakao da nema nijedne lažne statistike niti jednog lažnog broja koji vlada iznosi. 

Poslanik Zoran Živković je na to izjavio da je potpuno netačno da radnici u Srbiji imaju veće plate nego ikad i podsetio da su plate bile i 900 maraka krajem 80-ih. 

A povodom čestitki za skok na listi Svetske banke, Živković je kazao da je taj rezultat i dalje 37 mesta slabiji od Makedonije.

Vučić je izjavio da razume da bivša vlast ne mora ništa dobro da kaže o vladi, ali da prosto postoje neke činjenice koje se ne diraju, a to su brojevi. Kako je rekao, ti brojevi pokazuju da je pad od 3,6 odsto zatečen, a da je sada, uprkos merama fiskalne konsolidacije, zabeležen rast od 2,8 a dogodine će biti plus 3,6 odsto.

On je zapitao kako neko može da ga ubedi da je minus od 3,6 odsto bolji nego plus od 3,6 odsto i naveo da će prosečna plata u Srbiji u januaru, februaru dogodine biti oko 420 evra.

Kako je rekao, povećan je minimalac, te će 360.000 ljudi imati veće plate i tu reč mahom o privatnom sektoru, a biće povećanja i u javnom sektoru.

On je naglasio da država nije ćup, pa da vadi ko koliko hoće, kako su se neki ponašali pa nam je država uništena.

Varljive brojke, unosne prodaje i konopče

Da su brojke ponekad varljive pomenuo je Aeksandar Vučić odgovarajući na tvrdnje poslanika SDS-NPS Marka Đurišića da su strane inmvesticije od 2008. do 2011. bile daleko veće nego posle 2012.

- To je zato što se u njih ubrajali i prodaju Delte Delezu za 1,3 milijarde evra, sto je u toj nesrećnoj godini prikazano kao investicija, a porez pri tome kiparski - naveo je Vučić.

Takođe, dodao je, ranije su vlasti prikazale kao dobru investiciju i prodaju NIS-a, primetivši da je time "sve rasprodato", a da je njemu ostalo da nekome pokuša da proda Resavicu.

- Što bi rekao Palma "Vučiću, ostalo ti je da uzmeš konopče i obesiš se posle dnevnika". Nasuprot tome, mi smo uspeli da napravimo normalniju državu i da dođemo do dve miliajrde evra investicija bez ijedne prodaje.  

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2016. 21:39
Meri aj ne se,,ri
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online