Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.10.2016.
22:03
Srna A

Vreme je za istorijski zaokret: Konfrontacija u Evropi štetna po Rusiju, Srbiju i sve Evropljane

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je došlo vreme za istorijski zaokret za uspostavljanje saradnje istoka i zapada Evrope i da je uzajamno razumevanje između Rusa i Srba uzor za druge narode Evrope.

Tanjug
Vreme je za saradnju istoka i zapada Evrope: Aleksandar Čepurin

Čepurin je na prijemu u ruskoj Ambasadi, povodom ruskog Dana narodnog jedinstva, 4. novembra, istakao da će na dan praznika u Kremlju biti održan veliki prijem, kada će ruski predsednik Vladimir Putin dodeliti Orden prijateljstva Emiru Kusturici, što je znak poštovanja i zahvalnosti svim Srbima.

- Ceo 20. vek obeležile su podele, ratovi i sukobi unutar Evrope. Znamo ko su majstori "zavadi pa vladaj Evropom", obogaćuju se na nesrećama Evropljana. Danas se Evropa, koju je Rusija protegnula do Pacifika, skupila kao šagrinska koža - rekao je Čepurin.

On je na prijemu, kojem su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, srpski poslanici, kao i predstavnici kulturnog i naučnog života, istakao da je konfrontacija u Evropi štetna po Rusiju, po Srbiju i sve Evropljane, prenosi "Sputnjik".

- Došlo je vreme za istorijski zaokret, uspostavljanje saradnje između istoka i zapada kontinenta. Nadamo se da ćemo se upravo u ovom pravcu izvući iz današnje krize - rekao je Čepurin.

On je istakao da je važno na današnji dan ruskog praznika setiti se dostojnih ljudi i događaja, ne deleći prošlost na belo i crno, belo i crveno.

- Osećaj ponosa na naše pretke, istoriju i kulturu osnov je za obnovu naših zemalja, i mi idemo tim putem - rekao je Čepurin.

Prijemu su prisustvovali i članovi Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Rusijom, predsednik SRS Vojislav Šešelj, predsednik Dveri Boško Obradović, kao i legendarni pevač Đorđe Marjanović.

U čast Dana Bogorodice Kazanjske i slavne pobede ruske vojske nad Poljacima, predsednik Rusije Vladimir Putin je 2005. godine proglasio 4. novembar državnim praznikom - Danom narodnog jedinstva.

Ideja da se praznik obeležava baš na ovaj dan potekla je od Međureligijskog saveta Rusije, pa zato ovaj praznik nije samo svetovni, nego ga obeležavaju svi stanovnici Rusije, predstavnici raznih veroispoviesti.

U Rusiji živi više od 170 naroda, a gotovo su svi sačuvali svoje korene, poštujući svoju istoriju, ali i jedni druge. Dan jedinstva se, kao i mnogi drugi veliki praznici u Rusiji, slavi masovno na ulici, ali i svečano u državnim institucijama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2016. 22:51
Dali da ostavim komentar-ma ne:izbrisaćete.Dali vi to ko šrafcigeraši radite po učinku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online