Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.06.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Aligrudić: Šormaz mora da nam vrati mandat

Demokratska stranka Srbije očekuje da joj se vrati poslanički mandat Dragana Šormaza, koji je isključen iz te stranke. DSS traži da se o tom problemu oglasi Administrativni odbor Skupštine Srbije, i to danas. Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić kaže za "Vesti" da će ukoliko se sednica tog odbora ne održi predsednica parlamenta i predsednik administrativnog odbora prekršiti poslovnik.



Ustavni sud je ranije doneo odluku da mandat pripada poslaniku. Kakav ishod očekujete u ovom slučaju?


- Odluka Ustavnog suda se odnosila na lokal, a to je potpuno druga materija. Ustavni sud je u tom slučaju odlučio vodeći se određenim principom, iako smatram da proporcionalni sistem u opštinama podrazumeva drugačije pravo. Mislim da je Ustavni sud i u tom slučaju pogrešio, ali to je moje pravničko mišljenje. Takva odluka se ne može odnositi na poslanike.

Šormaz je u ranijem razgovoru za "Vesti" rekao da bi se vratio u DSS. Da li je to moguće?


- On je iz DSS-a isključen. Otišao je jer je načinio prekršaj, a odluku o njegovom brisanju doneo je Izvršni odbor i Predsedništvo stranke. On može ponovo da aplicira, ali odluku o njegovom članstvu doneće opštinski odbor. Ali, to nije izgledno da će se desiti. Pošto nije član DSS-a, ni u polasničkom klubu on nema pravo da raspolaže mandatom stranke.

Kada očekujete da će biti doneta odluka o mandatu?


- To sve zavisi od predsednika Administrativnog odbora. Trećina članova je zatražilo sednicu i na dnevnom redu je i ta tačka. Pošto je mnogo vremena prošlo mi smo tražili da se ta sednica održi danas. Međutim, još nismo dobili poziv i sumnjam da ćemo dobiti. To znači da neće zakazati sednicu za ovu nedelju, a time će predsednica parlamenta Slavica Đukić- Dejanović i predsednik Administrativnog odbora prekršiti poslovnik.

Da li će se DSS priključiti vidovdanskom mitingu u Kruševcu koji organizuje opozicija?


- Ta odluka nije doneta. Sve komentare u vezi sa mitingom će davati portparol stranke.

Kako komentarišete zeleno svetlo EU za ratifikaciju SSP-a?


- To je tek jedna stepenica ka članstvu. Mi smo skeptični, zato što je pitanje evropskih integracija Srbije očigledno vezano za status Kosova. I koliko god vladajuća većina odbijala da o tome govori i zabijala glavu u pesak, i govorila da EU nema alternativu, ispostaviće se da će ona nama da postavi alternativu. Tako da je sve ovo određeno gubljenje vremena i novca, jer smo jednostranom primenom SSP-a hteli da pokažemo privrženost EU. A postavlja se pitanje koliko je EU privržena Srbiji.
 

Ugrožen suverenitet Srbije

 

Kako komentarišete najavu da će KFOR čuvanje manastira prepustiti Kosovskoj policijskoj službi?


- To je ugrožavanje suštine Rezolucije 1244, koja garantuje suverenitet Republike Srbije i petljanje Evropske unije u tu priču. EU se upetljala uz našu dozvolu i vlast je odgovorna što je to dozvolila. To je veoma loš korak. Vlast snosi odgovornost, ali ona se i ovde pravi da tog problema nema i opet ćuti, gurajući glavu u pesak.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online