Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.12.2016.
11:40
Blic A

Lavrov nosi poruku iz Kremlja: Novi mandat za Tomislava Nikolića

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov boraviće u Srbiji 12. i 13. decembra, a kako prenose domaći mediji, od premijera Aleksandra Vučića tražiće da na predstojećim predsedničkim izborima podrži Tomislava Nikolića.

Reuters
Dolazi i donosi podršku Tomislavu Nikoliću: Sergej Lavrov

Naime, Lavrov će se u Srbiji sastati sa premijerom Vučićem i predsednikom Nikolićem, piše "Blic".

- Reč je o radnoj poseti koja je odavno najavljena i tokom koje će biti reči o nizu bilateralnih pitanja. Rusi su veoma zainteresovani za ishod predsedničkih izbora i svakako da im je stalo da budući predsednik bude neko od proruskih kandidata. Naravno, pokušaće na sve načine da pritisnu da Nikolić osvoji još jedan mandat - navodi izvori "Blica".

Takođe, kontakti sa Srbijom biće intezivirani u narednim mesecima.

Ko će biti "evropski" kandidat?

Kako saznaje "Blic", čak je i Johanes Han upitao Vučića ko će biti "evropski" kandidat za predsednika, budući da su četvorica "proruski" - Tomislav Nikolić, Vojislav Šešelj, Boško Obradović i Vuk Jeremić.

Predsednik je svestan šta znači ruska podrška i igra na kartu svojih bliskih veza sa zvaničnom Moskvom. Nedavno je bio u Sankt Peterburgu, gde je jednog od nekoliko najbližih saradnika Vladimira Putina, genadija Timčenka, imenovao za počasnog konzula Srbije u Rusiji.

Rusima je važno da pobedi kandidat koji im je blizak, a to što je među potencijalnim kandidatima više njih koji važe za proruske moglo bi na kraju i da bude i problematično.

Politička situacija sve je kompleksnija. Izbori se bliže, Nikoliću se žuri, Vučić prolongira da saopšti hoće li biti raspisani opšti ili samo predsednički izbori, kao i hoće li se kandidovati lično, ili će nekog drugog podržati.

Vučić i Nikolić o predsedničkim izborima još nisu razgovarali, iako bi aktuelni predsednik želeo odmah da dobije Vučićevu podršku.

- Vodili su jedan telefonski razgovor, ali se ništa konkretno nisu dogovorili. Istraživanja pokazuju da će Nikolić teško do pobede čak i uz Vučićevu podršku. On, međutim, veruje samo u ankete koje govore u prilog njegovoj pobedi i dobrom rejtingu. Ne razmišlja o mogućnosti da se povuče, a uveliko je i u kampanji - navodi sagovornik "Blca".

Kako piše ovaj list, najčešći motiv koji se kroz Nikolićevu dosadašnju kampanju provlači upravo je bliza, bratski odnos sa Ruskom Federacijom. Nikolić je rekao Vučiću da će se kandidovati bez obzira na njegovu podršku, pa je jasno da sve neće proći bez većih sukoba ukoliko Vučićeva odluka bude da se kandiduje lično, ili da podrži nekog trećeg kandidata.

- Vučić mora da prelomi između emotivnog odnosa i racionalne odluke. Teško mu je da saopšti Nikoliću da ne može da ga podrži, iako svi njegovi insistiraju na tome da mora lično da sekandiduje.

Isti sagovornik kaže i da na svim sastancima sa stranim ambasadorima diplomate pokazuju bojazan od mogućnosti da Vojislav Šešelj uđe u drugi krug izbora, jer bi onda sve bilo moguće, pa čak i njegova pobeda. Zato bi strancima, bar zapadnom delu, odgovaralo da uđe u trku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online