Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.06.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Monasi se odmetnuli u hajduke

Nikada više svetinje u Raškoj neće biti kao što su bile u vreme vladike Artemija kod koga se "u redu" čekalo na zamonašenje - smatra hadžija Radenko Joković.

- Nisam voleo Artemija, ali sam se divio onome što je učinio za crkvu i svetinje u ovom kraju - kaže dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja "Ras".
 

Nedavni odlazak monaha iz Crne reke, a potom i iz Sopoćana, Končula, Sočanice i drugih manastira u Raškoj i na severu Kosmeta uznemirio je i zabrinulo Srbe u ovom kraju.

Mada iz vrha Srpske pravoslavne crkve poručuju da je stanje u eparhiji redovno i stabilno, da je otišlo "samo" 30 odsto monaha i da svetinje nisu ni prazne ni ugrožene, mnogi u Raškoj i na severu Kosmeta strahuju da će biti ozbiljnih problema i da Crna reka, koja je bila najveća duhovna škola Srpske-pravoslavne crkve, više nikada neće biti ono što je nekad bila.
 

Pretnje policijom


Hadži-Radenko Joković, iako je potpuno privržen svojoj crkvi, opravdava odlazak monaha.


- Kao vernik, hadžija i Srbin tužan sam zbog svega što se događa u mojoj eparhiji i zabrinut što je sabor SPC podlegao pritiscima i, ne razmišljajući mnogo o

Crna reka nije prazna


Za novog nastojatelja manastira Crna reka imenovan je protosinđel Jovan (Jelenkov) koji je jedno vreme bio u Banjskoj i Sočanici, a potom je službovao u Niškoj eparhiji. Sa novim igumanom u Crnoj reci je i otac Mitrofan, jedini monah koji je ostao, i još trojica novih monaha koji su došli iz drugih manastira. Sa još trojicom iskušenika, bratstvo broji osam članova.
- Sveti Petar Koriški, zaštitnik manastira, nije dozvolio da Crna reka opusti, u manastiru se ništa nije promenilo, osim što su jedni otišli, a drugi došli, biće Crna reka uvek, a i sada je, svetinja puna monaha i naroda - kaže vladika Teodosije, koji je služio liturgiju prvog dana nakon odlaska monaha.

posledicama, brutalno oterao vladiku Artemija sa Kosova i Metohije i Raške oblasti. Bojim se da će za Artemijem poći i ostali monasi i da će mnoge od svetinja u Raškoj, koje je Artemije teškom mukom obnovio i oživeo, ostati bez monaštva. Iz Crne reke je otišlo sve što je valjalo, otišli su vrsni teolozi i ugledni kaluđeri potpuno posvećeni Bogu, svojoj veri i svom narodu, a ostao je samo jedan monah koji je do sada uglavnom bio vozač - kaže Joković.


Mnogi monasi nisu hteli u druge eparhije, jer su želeli samo u "Artemijevu školu" koja je bila jedinstvena na prostoru bivše Jugoslavije.


- Ti duhovnici doživeli su da ih, samo zato što su odlučno stali uz svog pastira, neke druge vladike nazivaju ekstremistima i lopovima, da im prete policijom i da ih na razne načine ponižavaju - tvrdi Joković.


Pre dolaska Artemija Crna reka je bila ruina u kojoj je godinama živeo samo ostareli monah Sava, u ruševinama su bili i drugi manastiri u ovom kraju, a u celoj Raškoj oblasti bilo je svega pet-šest monaha. U međuvremenu, oživeli su Đurđevi stupovi, Tušimlja, Končul, Banjska, Sočanica, Vračevo....


- Do pre mesec dana u Raškoj oblasti se, zahvaljujući najviše Artemiju, svakodnevno bogu molilo više od stotinu monaha i monahinja od koji su neki postali vladike i igumani, a neki dogurali i do doktora nauka. Otac Nikolaj, iguman Crne reke, za koga smo verovali da će biti budući vladika, sada je, kako sam kaže, hajduk negde u okolini Čačka - podseća Joković i kaže da ove godine prvi put neće ići na sabor u Crnu reku gde je na svaki Petrovdan išao u poslednjih 30 godina.


Znaju li šta rade


Udruženje Srba "Ras" u Novom Pazaru povremeno je imalo manje sukobe sa vladikom Artemijem, međutim, čim je počela da se zakuvava afera oko Artemija, udruženje je odmah stalo na njegovu stranu.


 

Ne zameri se Vilovskom


I oni koji poštuju sve što je Artemije uradio u Raškoj oblasti zameraju mi što je pod pritiskom Simeona Vilovskog iz eparhije oterao oca Petra (Ulemeka), igumana Đurđevih stupova, koji je sada u Hilandaru, oca Mihajla, igumana Sopoćana, koji je jedno vreme bio u Americi, a sada je u Prizrenu, i mati Katarinu, igumaniju manastira Končul kod Raške, koja se skrasila u okolini Nikšića. Ovo troje igumana pokušalo je Artemiju da ukaže na loš uticaj Vilovskog, pošto u tome nisu uspeli "morali su da odu".

- Branili smo ga, pisali Sinodu, upozoravali na posledice... Nije vredelo. Iako smo se povremeno razilazili sa vladikom Artemijem, ne verujem da je bilo ko od vladika toliko unapredio monaški život, napunio manastire kvalitetnim bratstvima i sestrinstvima i obnovio svetinje u ovom kraju. Nama Srbima u Raškoj treba jaka crkva, treba nam oslonac koji smo imali, a koji nam neko polako ruši - kaže dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja "Ras".


Jedan od monaha iz Sopoćana je još u dilemi zbog čega je razrešen Artemije.
- Pokušavam sebe da ubedim da patrijarh Irinej, vladike Amfilohije, Atanasije, Teodosije i drugi iz vrha naše crkve znaju šta rade, ipak, zabrinut zbog dešavanja u našoj Raško-prizrenskoj eparhiji, zabrinuti su mnogi u Raškoj, jer je ostalo nejasno zašto je smenjen i oteran vladika Artemije, da li zbog tog nesrećnog Simeona Vilovskog ili zbog njegove nepokolebljive borbe za Kosovo i Metohiju. Mnogi veruju da je Artemije uklonjen, jer se nije dopadao Bajdenu, Euleksu, Kforu, Tačiju i drugima koji bi da Kosovo otmu od Srbije. Bez obzira na to ko će biti novi vladika, Artemije će, dok je živ i gde god da je, biti moj episkop i moj duhovni otac - kaže jedan od monaha iz Sopoćana koji se još misli da li da krene u Čačak za ostalom "Artemijevom decom".

Podela eparhije


Srbi u Raškoj oblasti već dugo traže da se Raško-prizrenska eparhija, podeli na Rašku i Kosovsku i da sedište Raške eparhije bude u Novom Pazaru gde je do pre stotinu godina postojala i mitropolija. Ovaj zahtev Udruženje "Ras" lično je uručilo patrijarhu Irineju koji je, kako tvrdi dr Dobrosav Nikodinović, "imao puno razumevanja za zahteve Srba u Raškoj". O ovoj ideji raspravljaće se na jesenjem zasedanju Sabora SPC. U nezvaničnim krugovima kao mogući prvi vladika Raške eparhije pominje se otac Tihon, sadašnji iguman Studenice.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.06.2010. 15:27
Draga braco i casni oci, monasi srpskih Nemanjickih svetinja iz Raskoprizrenske eparhije, na kolenima Vas molim, vratite se u svoje manastire i sacuvajte i dalje unapredjujte duhovni zivot nasih manastira, koji nikada nije bio na tako visokom nivou od oslobadjanja od Turaka. Vi ste najaca snaga da odbranimo nasu Svetu zemlju Kosovo i Metohiju, i sam gospod Isus Hristos Vas je poslao, da u ova najteza iskusenja za nas narod budete luconose Svetosavlja u tami okupacije, koje nam satanisti nametnuse. Svojim podviznistvom i delima, dosad ste pokazali koliko ste casni i dostojni potomci nasih najvecih duhovnika, pa nadjite snage, da i ova poslednja iskusenja savladate. Vi to bolje znate od mene, da je ici putem naseg Gospoda Isusa Hrista, tezak i trnovit put, koji nas vodi ka spasenju. Ja, kao covek u potpunosti mogu da razumem Vasu ljudsku reakciju, ali kao sto znate, putevi Gospodnji su nepredvidivi, i mi smrtni ne znamo, sta ce dobro iz ovih iskusenja proizici za Vaseg duhovnog oca i naseg pastira, preosvecenog Artemija, za sve Vas, dragu bracu i casne oce, i za nas verne, koji pripadamo Pravoslavlju i zivot vodimo prema Svetosavskoj etici. Moje molbe Gospodu Isusu Hristu, Precasnoj Djevi Mariji i svim nasim svetima, bice da Vam pomognu da nadjete snagu da budete u svojim manastirima sa svojim mnogostradalim narodom. Takvim izborom, pokazacete i snagu Vaseg duhovnog oca vladike Artemija, da ste shvatili da je sve na ovom svetu prolazno, a da je Gospod Isus Hristos vecan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online