Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.06.2010.
13:07 >> 20:33h
Srna, Tanjug, Bliconline A

Brazil: Kosovo ne priznajemo, Srbe volimo

Ministri spoljnih poslova Brazila i Srbije, Selso Luiz Nunes Amorim i Vuk Jeremić, potpisali su danas u Beogradu dva sporazuma - o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše i o ukidanju viza za građane Brazila i Srbije, kao i memorandum o razumevanju između dve zemlje o političkim konsultacijama na različitim nivoima saradnje.

Selso Luiz Nunes Amorim i Vuk Jeremić: Ukinute vize
 

Dvojica ministara su izrazili su u razgovoru zadovoljstvo zbog dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje. Oni su razgovarali i o saradnji na različitim nivoima, naročito kada je reč o ekonomiji, ali i o saradnji u oblasti kulture, sporta i odbrane.

Amorim je rekao da su potpisani važni sporazumi, koji će olakšati putovanja u Brazil i koji se odnose na svakodnevni život svih građana.

Brazil nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

 

Amorim, o kome se govori kao o "najuspešnijem ministru spoljnih poslova u svetu", izneo je da Brazil u slučaju Kosova i Metohije nije podržao jednostrano nametnuto rešenje koje znači poništavanje teritorijalnog prava i da je zato odlučio i da u pisanoj formi i neposredno učestvuje u procesu koji je Srbija pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti odluke privremenih institucija samouprave u Prištini.


"Brazil veruje da u svim situacijama treba pregovarati, pa tako i u slučaju Kosova i Metohije", izjavio je ministar Amorim.

"Nadam se da će sporazumi biti podsticaj za građane Srbije da otputuju na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i na Olimpijske igre 2016. godine u Brazilu", rekao je on.

Ministar Amorim, prvi šef diplomatije najveće i najmnogoljudnije zemlje Latinske Amerike, razgovaraće i sa premijerom Mirkom Cvetković, potpredsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem, a predviđeni su susreti i sa drugim srpskim zvaničnicima.


Amorim je uoči posete u intervjuu Tanjugu izneo da su Brazil i Srbija, još od vremena bivše Jugoslavije, imali "izvanredne odnose" a da je poslednjih godina povećan broj uzajamnih razgovora i saradnja u multilateralnim organizacijama.

 
Brazil, peta po veličini (8,5 miliona kvadratnih kilometara) i broju stanovnika (blizu 200 milina) zemlja u svetu, poslednjih godina izrasta i u jednog od najuticajnijih aktera u međunarodnim odnosima.


To je naročito vidljivo od 2003. kada je za predsednika izabran Inasio Lula da Silva, čiju aktivnu i kreativnu spoljnu politiku, ministar Amorim zastupa na "izvanredan način", kako je nedavno pisao pariski Mond.

Amorim zastupa koncept da Brazil u međunarodnom sistemu treba da ističe multilateralizam i dijalog, da ta država ima "posrednički" profil i stoga je potencijalni sabesednik između različitih svetova

Brazil je, u ekonomskom rastu, za petama Narodnoj Republici Kini i Indiji, a njegova privreda vredna 1,6 biliona dolara u 2009, osma je po veličini u svetu.


Brazil je istaknuta članica Grupe 20 (G-20) najrazvijenijih država i zemalja sa velikim privredama koje brzo napreduju.


Sa NR Kinom, Indijom i Rusijom, Brazil čini tzv. BRIK, grupaciju velikih i mnogoljudih zemalja čije će privrede oko 2025. preteći praktično sve današnje najrazvijenije zemlje, sa izuzetkom Sjedinjenih Američkih Država.


Brazil sa Indijom, Japanom i Nemačkom čini i Grupu četiri (G-4) koje žele stalno mesto u proširenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a nastoji i da promeni strukturu Međunarodnog monetarnog fonda kako bi više odgovarao potrebama zemalja u razvoju.


Brazil je istovremeno veoma posvećen i saradnji među zemljama u razvoju, tzv. državama "Juga".


Ministar Amorim zastupa koncept da Brazil u međunarodnom sistemu treba da ističe multilateralizam i dijalog, da ta država ima "posrednički" profil i stoga je potencijalni sabesednik između različitih svetova.
Amorim sa Tadićem, Cvetkovićem i Šutanovcem
 

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu sa brazilskim ministrom spoljnih poslova o bilateralnim odnosima Srbije i Brazila i unapređenju ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.


"Predsednik Tadić je u ime Srbije izrazio veliku zahvalnost zbog principijelne podrške Brazila očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje," navodi se u saopštenju.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je danas u razgovoru sa Amorimom da su odnosi dve zemlje dobri i tradicionalno prijateljski, saopšteno je iz Vlade Srbije. Cvetković je zahvalio Amorimu na principljenom stavu Brazila u odbrani načela međunarodnog prava kada je reč o Kosovu, navodi se u saopštenju.


Amorim je preneo Cvetkoviću da će Brazil nastaviti da pruža aktivnu podršku diplomatskoj inicijativi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.


Na sastanku je konstatovano da je sadašnja ekonomska saradnja ispod mogućnosti dve zemlje i izražen je interes da se ona unapredi, posebno u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac razgovarao je sa Amorimom o uspostavljanju bilateralne vojne saradnje. Oni su konstatovali da visok nivo političkih odnosa dveju zemalja zaslužuje i saradnju ministarstava odbrane i vojski dve države.


Amorim je podržao reforme koje se sprovode u sistemu odbrane i naglasio njihovu važnost za sveukupan reformski napor i razvoj Srbije, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online