Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.12.2016.
08:12
sputniknews.com, Vestionline A

Rusija se vojno vraća na Balkan

"Modernizacija vojske uvek je odgovor na neki izazov, pa je tako i u slučaju srpske vojske", kaže za "Sputnjik" stručnjak za Balkan Jevgenij Krutikov, u osvrtu na vest da će Vojska Srbije dobiti značajna sredstva u opremi iz Ruske Federacije.

Reuters
Srbija bi zapadne pare i ruske avione

- Mislim da veći deo srpske javnosti smatra da je Hrvatska započela regionalnu trku u naoružanju, ali je jasno i zašto srpski zvaničnici izbegavaju da govore o Hrvatskoj kao pretnji. "Srpski odgovor" u ovom slučaju stiže iz Moskve,  i on je veoma je važan za vladajuću garnituru, posebno uoči predstojećih izbora - smatra Krutikov.

On napominje da je trgovina naoružanjem i dalje veoma važan izvor prihoda za ruski budžet, ali da nije i osnovni, i zato bi skoro svaki sporazum o isporuci ruskog naoružanja trebalo sagledavati ne samo kroz ekonomsku prizmu, već i kroz prizmu politike.

- Može se reći da se posle takvih sporazuma Rusija u vojnom smislu vraća na Balkan, a nemoguće je zamisliti da takav sporazum bude sklopljen između Rusije i bilo koje druge balkanske zemlje. Srbija je sada definitivno glavni vojni partner Rusije u regionu - objašnjava ovaj ruski ekspert.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je za srpsko vojno vazduhoplovstvo posebno važno pojačanje od šest aviona MiG 29.

- Oni su ovom trenutku neophodni, jer za četiri aviona koji su sada na aerodromu u Batajnici ističe međuremontni ciklus - to je period unutar kojeg oni mogu da lete nakon poslednjeg remonta. U ovom trenutku, MiG 29 je spas za našu vojnu avijaciju - omogućiće da se obezbedi dežurstvo u sistemu protivvazdušne odbrane, što je mirnodopska obaveza koja u avijaciji postoji 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Dakle, nije reč o dostignuću, nije reč o skoku - u pitanju je spasavanje srpskog vojnog vazduhoplovstva - kaže Radić.

Dragan Krsmanović, penzionisani pukovnik i bivši komandant aerodroma Ponikve u vreme NATO agresije, objašnjava šta tačno podrazumeva proces modernizacije i revizije aviona MiG 29. Oni su, kaže Krsmanović, konstruisani za određeni nalet, odnosno broj časova letenja. Nakon toga, bez obzira na to što su možda trenutno još uvek upotrebljivi, moraju da prođu kroz ozbiljan remont.

On napominje i da je avijacija za Srbiju veoma važna, odnosno da ima prednost u odnosu na ostale rodove vojske, jer daje mogućnost uzvratnog udara na čitavoj teritoriji potencijalnog agresora, a pogotovo ako je on u neposrednom susedstvu.

- To je jedna ozbiljna pretnja koju bi potencijalni agresor morao da ima u vidu. Ona bitno utiče na odvraćanje nekih eventualnih agresivnih namera, a naročito u slučaju suseda - zaključuje Krsmanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2016. 12:59
GLAVNI razlog , takoreci ALIBI Rusa za intervencuju u Siriji , pre godinu i po dana , bili su ISIS (ZBOG americke "nesposobnosti") !!! Danas Asadova "umerena opozicija" NE postoji , a ISIS se i dalje sepuri po vise od polovine Sirije !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online