Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Nikolić zastupao tvrdu liniju

U Briselu je u utorak uveče završena nova runda pregovora Beograda i Prištine na najvišem nivou, ali sudeći po izjavama učesnika, bez bilo kakvih konkretnih rezultata.

Tanjug
Kiseli osmesi: Delegacije u Briselu

Novih dogovora nema, osim da će se razgovori na visokom nivou nastaviti i to u konstruktivnom tonu.

Javnost u Srbiji, međutim, više je zatečena time što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle skoro četiri godine ponovo učesnik Briselskog dijaloga. Prema nezvaničnim informacijama, šef države je bio u delegaciji Srbije na zahtev premijera Aleksandra Vučića. Nakon odvojenih izjava Vučića i Nikolića bilo je očigledno da su se premijer i predsednik podelili - dok je Vučić "spuštao loptu" i pozivao na "odgovorno ponašanje" i da se ne govori "ništa loše o drugoj strani", Nikolić je nastojao da pokaže da je "tvrd" sagovornik.

Već na prvom, posebnom sastanku srpske delegacije s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Nikolić je izjavio je da se EU grdno vara ako misli da ucenjuje Srbiju kad je u pitanju nezavisnost Kosova.

- Sa nama razgovora o nezavisnosti nema. O boljem životu, jednakim uslovima za sve, za to smo spremni. Ako EU misli, ili bilo koja država na svetu da može da nas uceni da priznamo nezavisnost, grdno se varaju - preneo je Nikolić izveštačima u Briselu.

Konstatovao je da se sve svodi na to da Beograd dobije nove obaveze, dok Priština ni preuzete ne ispunjava. Činjenica da se Nikolić posle toliko godina vratio u pregovarački proces i da mu je retorika kao u vreme dok je pridobijao glasove na prethodnim predsedničkim izborima, u srpskoj javnosti je dovedena u vezu sa budućim izborima koji treba da dovedu novog stanara na Andrićevom vencu.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je srpski predsednik otišao u Brisel, između ostalog, i rukovođen unutrašnjom politikom.

- Tomislav Nikolić vrlo često daje jače izjave. Retorički vrlo nacionalno snažno nastupa, ali to radi za unutrašnju upotrebu - navodi ovaj analitičar.

Prozivka Tačija

Nakon što je Federika Mogerini imala odvojene sastanke, prvom sa srpskim, pa potom sa rukovodstvom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, usledio je sastanak dve delegacije uz posredovanje visoke predstavnice EU. Iz tima predsednika Srbije su plasirali i informaciju da je Nikolić Tačiju u jednom momentu rekao da veruje da se neće više susretati jer postoje ozbiljne optužbe da je počinio ratni zločin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online