Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.03.2017.
19:51
Blic A

Marko Mišković tužio Srbiju u Americi, očekuje milonsku odštetu

Marko Mišković, sin vlasnika "Delta holdinga" Miroslava, tužio je Srbiju sudu u Vašingtonu zbog poreskog duga od 320 miliona dinara, nije naveo koliku odštetu traži, ali se nada milionima.

pixabay.com
Matko Mišković preko međunarodnih sudova pokušava da vrati ono što mu je Srbija oduzela

Specijalni sud je pre skoro godinu dana osudio Miškovića juniora zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu uplate u državni budžet utajenog poreza.

Takođe, tada je Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Firma Marka Miškovića "Mera Investment Fund limited" sa Kipra podnela je tužbu protiv Srbije 26. januara Međunarodnom centru za regulisanje investicionih sporova u Vašingtonu. Kako postupci pred međunarodnim arbitražama nisu javni, zvanično se može saznati samo da se radi o postupku iz oblasti finansijskih usluga. "Blic" saznaje da Mišković nije tužio Srbiju zbog presude po kojoj je beogradska firma "Mera invest", ćerka kiparskog fonda, prilikom kupoprodaje Preduzeća za puteve Niš utajila porez od 320 miliona dinara, već zbog tog poreskog duga.

Poreski dug koji je firma Marka Miškovića "Mera Invest" utajila prilikom kupoprodaje Preduzeća za puteve "Niš" iznosio je 320 miliona dinara

Miškovića će u sporu sa otadžbinom zastupati bečki "Schonherr Rechtsanwalte GmbH" i beogradska advokatska kancelarija "Moravčević, Vojnović i partneri", a Srbiju će braniti državni pravobranilac Olivera Stanimirović i tim advokata Vladimir Đerić, Vladimir Pavić i Senka Mihaj.

Pošto se radi o strogo poverljivom predmetu, nijedan od učesnika u sporu nije želeo ništa da komentariše. U toku je formiranje arbitražnog veća Međunarodnog centra za regulisanje investicionih sporova, a i obe strane u sporu o tome se pitaju i treba da postignu konsenzus. Ukoliko se ne postigne konsenzus, onda ICSID imenuje arbitre. Takođe, potrebno je da se odredi dinamika rada obe strane u sporu, pa prema saznanjima "Blica“ prvo i jedino ročište očekuje se tek za dve godine, dok će se nakon toga na presudu čekati još šest ili sedam meseci. Zato je realno očekivati da se ovaj spor Miškovića i Srbije okonča krajem 2019. godine.

Koliko je realno da kontroverzni biznismen dobije državu na sudu u Vašingtonu, teško je reći, kažu u jednoj beogradskoj advokatskoj kancelariji koja ima iskustva sa arbitražom.

- Svaki predmet je poseban, a ovde se radi o gomili papira i obimnoj dokumentaciji na osnovu koje arbitražno veće treba da utvrdi činjenično stanje. To veće još nije ni formirano, tako da je preuranjeno i nezahvalno baviti se prognozama - kažu u ovoj kancelariji i dodaju da ne pamte da li je i kada Srbija izgubila spor sa svojim građaninom.

Miroslav i Marko Mišković uhapšeni su 2012. godine sa Milom Đuraškovićem, vlasnikom "Nibens grupe", zbog malverzacija u privatizaciji putarskih preduzeća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online