Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.06.2010.
12:00
N. Jokić - Vesti A

Srbija partner, a ne član NATO?

Srbija ne mora da uđe u NATO, može da ostane članica Partnerstva za mir, kao što je to na primer Austrija, koja vodi politiku neutralnosti. Ovu rečenicu izgovorio je za "Vesti" u Briselu zvanični diplomatski izvor u sedištu NATO-a, ali je gotovo identično rekao i ruski diplomata.

NATO ima krajnje praktičan pristup: ako Srbija uđe u NATO dobro je; ako ne uđe važno je da je okružena članicama Alijanse, da je sa njom zaključeno Partnerstvo za mir, ugovor o razmeni poverljivih informacija i da postoji garancija da Beograd neće priređivati neugodna iznenađenja. Što se Moskve tiče, njoj je dovoljno da Srbija zvanično ne uđe u NATO.

DOGOVOR U PRIŠTINI: General Miloje Miletić i general Markus Bentler ( u sredini)


 

Ostaje pitanje zašto su neki članovi srpske vlade i neki analitičari u Srbiji veći "natovci" od NATO-a?


- Vidite, Austrija i Švajcarska su članice Partnerstva za mir i nemaju nameru da postanu članice Alijanse - rekao je sagovornik iz NATO-a odgovarajući na pitanje da li je neutralnost proklamovana 2007. u Skupštini Srbije zapravo utopija, pošto je reč o Balkanu.


Ključno pitanje za odnose NATO-a i Srbije jeste pitanje "kooperativnosti" Beograda po pitanju Kosova. NATO očekuje da Beograd podrži Srbe na Kosovu da učestvuju u radu tamošnjih samoproglašenih vlasti. U NATO-u kažu da su svesni da bi preterano insistiranje na učlanjenju Beograda u NATO u Srbiji moglo da bude politički kontraproduktivno i dovede na vlast tvrdu liniju.
 

Kosovo deo slagalice


Odnos između Rusije i NATO-a predstavlja strateško-političku slagalicu u kojoj je Kosovo samo jedan element koji nije od najvećeg značaja. Od rasporeda elemenata u toj slagalici zavisiće koliko i kako će Rusija biti zainteresovana za pitanje Kosova.

- Naša vrata su otvorena za Srbiju, ali mi smo svesni koliko je to pitanje osetljivo za Srbe. Svesni smo da će sve dok pitanje Kosova ne bude rešeno - NATO biti vezivan za Kosovo - kaže naš sagovornik.

On ističe da se iz tih razloga NATO izričito ne izjašnjava o statusu Kosova - sve zemlje NATO-a nisu samoproglašenu nezavisnost ni priznale.


Drugi sagovornik "Vesti", ruski diplomata, kaže da Moskva veruje Tadiću kada kaže da je Srbija neutralna.


- Što se tiče Moskve, Srbija bi mogla da ostane u Partnerstvu za mir i bude neutralna, kao Austrija. Važno je da NATO nije cilj spoljne politike Beograda - odgovorio je ruski diplomata u Briselu.


Ruski predlog o uspostavljanju "nove bezbednosne" arhitekture u Evropi Amerikanci proučavaju opeterećeni sa jedne strane podozrivošću prema Moskvi nasleđenom iz hladnog rata, a sa druge praktičnim potrebama za promenama proizišlim iz ekonomske krize i zaglibljivanja u ratove u Iraku i Avganistanu.


- Vojna pitanja povezana su s energetskim, a za početak Moskva traži da Alijansa jasno kaže da li je za nju Rusija neprijatelj - rekao je "Vestima" ruski diplomatski izvor.
 

Oprezno s Moskvom


Sagovorniku "Vesti" iz NATO poznato je da Moskva ne podržava širenje Alijanse.
- Rusi ne vole naše širenje. Sa njima razgovaramo i o Balkanu ali ne previše često - rekao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.06.2010. 12:17
Драги Срби, Верујем да је неопходно да Србија што пре уђе не само у Партнерство за мир већ и у Нато-алијансу, уколико Јужним крилом Нато-алијансе колико сам упознат командује Француски Генерал. У том случају коначно ћемо схватити да смо зубе показали да смо поломили, али орах воћку чудновати не сломи смо. С поштовањем Србским генералима посебно Милетићу и Поношу жели Бобан СРБin. P.S. Interesi Rusije na Balkanu su samo putevi nafte i gasa koji su potpisani i cekaju realizaciju. Da bi se oni realizovali, neophodno je suzbiti separatizam Albanaca koji su dosli na Kosovo i Metohiju od 1945 do danas i vecito stvaraju nestabilnost citavom regionu. Браћу Шиптаре волим, јер знам да су честити људи, да када дају *Бесу* у стању су да попут Јапанаца изврше харикири, али да спасу образ. Шиптари су одлични пекари, посластичари, вредни рудари, адвокати - попут Азема Власија. Новинари попут Ветона Суроија, али сви су они наши Шиптари, а не Албанци из Албаније који су дошли на Космет, јер су видели да је Космет, како то једном прилико рече Ричард Халбрук Србски Дизниленд. Створимо поверење, а онда се отарасимо екстремиста на све стране, сачувајмо целовито косово, јер као што рече наш Свети Патријарх Павле :*опрости Боже јер не знају шта чине....Косово је довољно велико да на њему живе и Срби и Шиптари као добре комшије и вредни људи од свог рада и од свог знања и честитости која постоји код сваког народа, а не само код Шиптара и Срба. Албанцима који су дошли после 1945 Пишите нам писмо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online