Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.07.2010.
09:11 >> 17:51h
Politika A

Artemije pisao Amfilohiju: Razmislite pre pogrešnog koraka

Umirovljeni episkop raško prizrenski Artemije uputio je pismo administratoru Eparhije raško-prizrenske, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u kojem ga poziva da dobro razmisli pre nego što u delo sprovede najavljene kazne za oko 40 monaha i mohahinja koji su tu eparhiju napustili bez kanononskog otpusta, posle Artemijevog odlaska.

Artemije sa monasima iz svoje nekadašnje eparhije

Dnevni list "Politika" objavio je danas pismo koje je vladika Artemije, umirovljeni episkop raško-prizrenski, a koji se nedavno smestio u svoje novo prebivalište, manastir Šišatovac na Fruškoj gori, uputio mitropoliti Amfilohiju povodom odlaska dela monaštva iz ove eparhije.

Artemije je napisao da ne može mirno i nezainteresovano da posmatra šta se dešava sa njegovom "duhovnom decom“.

Oko 40 monaha i monahinja otišlo je bez kanonskog otpusta iz 11 manastira sa Kosmeta, što znači da ne mogu dobiti blagoslov nijednog drugog episkopa za boravak na teritoriji neke od eparhija SPC, a mogu biti izveden i pred crkveni sud, ukoliko se ne vrate u svoje svetinje na Kosmetu.


Zbog takve situacije vladika Artemije rešio je da Amfilohiju napiše pismo, a mi ga prenosimo u celini, preuzimajući ga iz "Politike".

Neosnovane kazne za monahe

 

 

"Iako prognani sa Kosova i Metohije, Mi ne prestajemo misliti na Kosovo i Metohiju, moliti se za Kosovo i Metohiju, pratiti zbivanja na Kosovu i Metohiji. To ne znači da se mešamo ili da se želimo mešati u vlast i upravljanje Eparhijom raško-prizrenskom Vas, sada kao nadležnog Episkopa. Ipak, ne možemo mirno i nezainteresovano gledati i slušati šta se događa sa Našom duhovnom decom koju smo decenijama "s mukom rađali“ i odgajali - monaštvom iz manastira donedavno Naše Eparhije raško-prizrenske.


Kazne (zabrane činodejstva, uskraćivanje pričešća), pretnje crkvenim sudom i još težim kaznama, vređanja i klevetanja od strane Vas i mnogih drugih (pa i njihove duhovne braće), zbog navodne njihove krivice - samovoljnog napuštanja manastira, rušenja kanonskog crkvenog poretka, itd. je, najblaže rečeno, neosnovano.


Vi, i ne samo Vi, vrlo dobro znate, zašto su to oni učinili. Sigurno ne iz nekog hira ili što su neposlušni MAJCI Crkvi, već zato što ste Vi, i još neki sa Vama, načinom rešavanja Našeg (montiranog) slučaja već narušili i razrušili svaki kanonski i crkveni poredak, uneli pometnju i razdor u monaštvo, sveštenstvo i verni narod, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego u celoj SPC kako u otadžbini, tako i u dijaspori, pa sada tražite da monasi poštuju taj kanonski besporedak kao crkveni poredak.


S kojim pravom? Oni su, kao verna čeda SPC, redovnim putem, sa razumnim obrazloženjem, pismeno od Vas, kao nadležnog Episkopa (dokaz da Vas priznaju i da poštuju crkveni poredak) zatražili kanonski otpust za neku od Eparhija naše SPC (opet dokaz da poštuju crkveno-kanonski poredak). Vi im to pravo uskraćujete, i pretite sudom i kaznom.


Da li zaista mislite da ćete takvim načinom povratiti mir i crkveni poredak u Eparhiji raško-pizrenskoj i u našem narodu na Kosovu i Metohiji? Da ćete prinudom i prisilom ukrepiti svoj autoritet? Ne činili Vam se da ćete time još veđu duhovnu štetu naneti upravo SPC? Razmislite o tome pre nego što učinite još koji pogrešan korak. Još nije kasno da se situacija reši mirnim putem. O tome smo svojevremeno i usmeno razgovarali.


Zabrinut

Umirovljeni Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski
ARTEMIJE

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online