Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
20:11
J. L. Petković - Vesti A

"Vesti" saznaju: Džihad šire i škole i džamije

Skoro dve trećine građana na Kosovu (62,7 odsto) veruje da postoje radikalizovane osobe u njihovim sredinama, 47,7 odsto smatra da su konkretna žarišta radikalizacije džamije, a 34,4 procenta navode medrese. Da u Uroševcu postoje specifična žarišta radikalizacije naznačilo je 57,1 odsto ispitanih.

Reuters
Džihad šire i škole i džamije

Ovo su podaci najnovijeg izveštaja "Sveobuhvatna percepcija o radikalizaciji na nivou zajednica na Kosovu" koji je uradio UNDP, a u koji su "Vesti" imale uvid.

Faik Uksmajli, čija su dva sina i ćerka otputovali u Siriju, kazao je da su pozivi Lavrdima Muhadžerija za pridruživanje ID bili veliki faktor radikalizacije njegove dece, navodeći da je njegov sin Arbor "beskrajno govorio o Šamu".

- Nisam mogao da prepoznam svoju decu. Oni su razgovarali o pomoći braći u Siriji i navodili da su pravi muslimani u potpunosti posvećeni religiji. Ali, bio sam veoma zabrinut kada su rekli da kamp Bondstil treba bombardovati - kazao je on.

Razna istraživanja upućuju da su nezaposleni mladi niskog nivoa obrazovanja kojima nedostaje perspektiva, a suočavaju se sa socijalnim, ekonomskim i porodičnim teškoćama, lak plen radikalnih propovednika koj propagirau ekstremne stavove. Međutim, to je u suprotnosti je sa evidencijom kosovske policije o 112 vraćenih stranih boraca za koje se zna da je njihova ekonomska situacija iznad proseka.

U podsticaju radikalizacije ulogu imaju i mediji, ali i obrazovne institucije. Diskusije fokus grupe omladine Albanaca u Makedoniji otkrile su da su "verski pamfleti, koji su bili ilegalno distribuirani u makedonskim školama, obeshrabrivali "neislamsku" proslavu Nove godine ili mature". Takođe, "postoji mogućnost da su neki prosvetni radnici birali određene učenike i ohrabrivali razvijanje njihovih verskih navika".

Kasapin zove u ID

Prema podacima kosovske policije 316 građana sa Kosova, uključujući i dvoje bombaša samoubica, 44 žene i 28 dece otišlo je u Siriju i Irak gde se priključilo terorističkoj Islamskoj državi, Al Nusri i Ahrar al Šamu. Taj proces počeo je u ranoj fazi sirijske krize, ali je medijsku pažnju privukao tek 2012. godine. Veruje se da je radikalni kosovski imam Šukri Aliju počeo da usvaja ekstremna verovanja u kasnim 1990-im, ali da je u ekstremno nasilje uključuje tek pojavom ID.
Jedan broj ispitanika je ukazao na prirodnu motivaciju građana Kosova koji "žele da pomognu sirijskim muslimanima". Lavdrim Muhadžeri, kapasin iz Kačanika, jedan od vođa terorističke organizacije Islamske države na Kosovu je pozvao sve muslimane albanskog porekla da se pridruže Islamskoj državi.

Kosovski savet bezbednosti utvrdio je da se verska propaganda širi pre svega preko onlajn kanala komunikacije, što uključuje prevode radikalnih knjiga na albanski jezik i druge literature. Osim portala, ističu se i društvene mreže gde korisnici takođe propagiraju islamski ekstremizam.
U istraživanju UNDP-a čak 34,7 odsto ispitanika je izjavilo da su bili svedoci da obrazovani lideri lajkuju i dele eksremističke stranice ili medije na društvenim mrežama, a njih 12,8 je odgovorilo da su primetili kako ti isti lideri pokazuju osobine koje ukazuju na radikalizaciju.

Izveštaj USAID-a navodi da su Kačanik, Mitrovica, Vučitrn, Đeneral Janković i Uroševac na vrhu liste žarišta radikalnog islamizma, dok kosovske vlasti navode na desetine boraca iz regiona Gnjilana koji su otišli u Irak i Siriju.

Odlaze i žene

Procena je da od 10 do 15 odsto regrutovanih Islamske države čine žene. Ovaj odnos važi i za Kosovo, sa 14 odsto žena koje su i nasilno i dobrovoljno regrutovane. Uglavnom je reč o mlađim devojkama (oko 15 godina) koje putuju na teritoriju ID kako bi se udale za borce ili o ženama koje su već udate i putuju sa muževima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online