Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.05.2017.
18:03
J. Arsenović - Vesti A

Bolji život šarena laža

Odlazeći premijer Aleksandar Vučić danas je u Domu Narodne skupštine položio zakletvu za predsednika Republike Srbije, gotovo dva meseca od izbora na kojima je izabran za šefa države.

Tanjug
Ponosan na sve što uradi: Aleksandar Vučić

Uprkos ubedljivoj izbornoj pobedi lidera SNS-a, Srbija je i dalje duboko podeljena, što će se odraziti i na sam čin inauguracije. Naprednjaci su najavili miting podrške novom predsedniku ispred Skupštine u podne, dok bude polagao zakletvu, ali su na istom mestu i u isto vreme opozicione stranke i pristalice Pokreta protiv diktature namerene da održe protest.

Porazna statistika

Sve to nije omelo Vučića da se u poslednja dva dana premijerskog mandata slavodobitno obrati srpskoj javnosti na TV Pink i konferenciji za medije ispred vile Mir na Dedinju.

On je posebno ponosan na učinak svoje vlade u ekonomiji, na suficit u državnoj kasi, rast stranih investicija, smanjenu nezaposlenost i ulogu Srbije u regionu.

- Prosečna zarada je sada 404 evra, a do kraja 2017. biće za 20 odsto veća nego kada sam preuzeo mandat - pohvalio se odlazeći premijer.

Koliko god statistika ume da zavara, i ona mu u ovom slučaju ne daje za pravo, jer je prosečna zarada u odnosu na april prošle godine veća svega 0,1 odsto. Pri tome, za taj novac može se kupiti manje potrepština iz prosečne potrošačke korpe nego što je to bilo lane. Razlog je inflacija koju nije pratio rast plata, a posledica iseljavanje iz zemlje nekoliko desetina hiljada ljudi godišnje.

Red za naslednika

Iako je dva meseca imao vremena da izabere svog naslednika, Vučić se još nije odlučio. Kaže da se dvoumi između kandidata iz njegovog SNS-a, Ivice Dačića ili nestranačke ličnosti, te da ima troje kandidata u vidu. On je najavio i da će uskoro saopštiti kada će se povući sa pozicije lidera SNS-a.

Konsultant za strana ulaganja Miladin Kovačević kaže da je u vreme Vučićevog mandata Srbija izašla iz recesije i krenula s rastom BDP-a, ali da on nije dovoljan ni najveći u regionu, kako se premijer hvali.

Sirotinja plaća gubitke

- Bojim se da nećemo sustići zemlje u regionu ako budemo rasli dva do tri odsto godišnje. Još smo kritični sa učešćem investicija u BDP-u i to iznosi svega 17-18 odsto, a moralo bi da bude preko 20. Pri tome smo davali subvencije za radna mesta, dok smo uspešnim privrednicima otežali poziciju jer plaćaju veći porez. Nisam siguran koliko je ovaj pristup održiv - kaže za "Vesti" Kovačević.

"Hoću da me pamte kao Šredera!"

Aleksandar Vučić izjavio je da ne namerava da bude na vlasti 10 godina, ali i da bi želeo da ga u Srbiji pamte kao u Nemačkoj Gerharda Šredera.
Da podsetimo, Šreder je 2003. godine usvojio Agendu 2010 u kojoj je određen ekonomski i privredni put Nemačke. Smatran je radikalnim zbog mera štednje i izgubio je izbore dve godine kasnije. Međutim, tu agendu primenila je Angela Merkel koja je na vlasti već 12 godina.

Ekonomisti su saglasni da je od velikih gubitaša dobar potez Vlade smederevska Železara, gde je doveden kineski investitor. Međutim, oni ističu da i dalje postoje preduzeća gubitaši koja žive na račun državne kase.

Glavni u tri vlade

Lider SNS-a vodio je dve vlade kao premijer. Prvu od 2014. do 2016, kada su u aprilu održani vanredni izbori. Potom je s neznatnim kadrovskim izmenama i rotacijom formirao novu vladu koju je vodio sve do juče.
Međutim, i od 2012. Vučić je bio dominantna ličnost u Vladi Srbije, iako je formalno bio samo prvi potpredsednik i ministar odbrane.

- Nije mi jasno da smanjite plate i penzije, što je politički najteže, a ostavite javnim preduzećima da vam prave stotine miliona evra gubitaka. Ne mogu da se otmem utisku da je on imao najveću šansu da nešto uradi jer je imao veliku većinu i negde mi se čini da je on tu svoju priliku propustio - rekao je Milan Ćulibrk, dugogodišnji ekonomski novinar i urednik NIN-a.
 

Investicije za minimalac

Milan Kovačević ocenjuje da je pozitivan učinak odlazeće vlade to što čitava zemlja ima bolje mišljenje o sebi u svetu i što je došlo do uravnoteženja budžeta, ali misli da je to postignuto na najlakši i ne najbolji način.
Podatak da je u 2016. Srbija otvorila preko 16.000 novih radnih mesta, i tako zauzela šesto mesto u Evropi, on ne ocenjuje blagonaklono.
- Nije dobro imati investicije u kojima treba mnogo jeftine radne snage. To donosi malu dodatu vrednost, dok novozaposleni primaju uglavnom minimalce. Tek u poslednje vreme imamo malo kvalitetnije investicije, poput onih u IT sektoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online