Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.06.2017.
18:12
Vestionline, Tanjug A

Pitali su studente da li su za ulazak u EU i NATO: Evo odgovora

Gotovo 88 odsto studenata Univerziteta u Beogradu smatra da Srbija ne bi trebalo da postane članica NATO.

Reuters
Studenti nisu "za"

To pokazuju rezultati istraživanja "Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o spoljnoj politici Srbije".

Istraživanje je pokazalo i da 39,7 odsto beogradskih studenata ne bi glasalo za članstvo u EU, dok polovina smatra da Srbija neće postati članica Evropske unije

Istraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku u okviru projekta Predstavnici srpske diplomatije, obuhvatilo je 1.323 studenata sa 38 fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa ciljem da se sazna na koji način studenti grade svoj stav i koliko su upućeni u svakodnevna politička dešavanja u zemlji i svetu. 

Protiv ulaska u EU

Na pitanje da li bi u ovom trenutku glasali za članstvo Srbije u EU, najveći broj studenata je dao negativan odgovor - 39,7 odsto, navedeno je u saopštenju. 

Za ulazak bi glasalo 28,9 odsto, nešto više od osam odsto ne bi izašlo na glasanje, a bez stava o tom pitanju je 22,4 odsto ispitanih studenata. 

Polovina ispitanika smatra da Srbija neće postati članica Evropske unije, 24 odsto da će Srbija ući u EU, a formiran stav o ovom pitanju nema 26 odsto studenata. 

Nešto manje od 50 odsto ispitanika smatra da je glavna prepreka ulaska Srbije u EU pitanje statusa Kosova i Metohije. 

Ogromna većina protiv članstva u NATO

Kada je reč o učlanjenju Srbije u NATO, 88 odsto ispitanika smatra da naša zemlja ne bi trebalo da postane član ove organizacije, 10 odsto je za pristupanje, dok samo 2 odsto o ovome nema stav.

Istraživači objašnjavaju da se ovakvi "rezultati mogu tumačiti zbog još svežih sećanja na NATO intervenciju 1999. godine i podržavanjem vojne neutralnosti Srbije koja je proglašena 2007. godine".

Odnosi sa komšijama


Što se tiče stavova o bilateralnim odnosima Srbije sa zemljama u okruženju, studenti smatraju da najgore odnose imamo sa Albanijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. 

Skoro 80 odsto anketiranih smatra da su odnosi sa Albanijom loši, a isto tako je odnose sa Hrvatskom ocenilo dve trećine ispitanika. 

Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom, četvrtina ispitanika loše ocenjuje odnose sa ovom zemljom. 

Sa druge strane, studenti smatraju da najbolje odnose imamo sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom. 

Većina ispitanika (47 odsto) nije zadovoljna odnosima koje naša zemlja ima prema dijaspori, 38 odsto nema stav, a samo 15 odsto je zadovoljno ovim odnosima. 

Međunarodne organizacije

Što se tiče pristupanja u druge međunarodne organizacije, većina studenata (61 odsto) nema stav o tome da li bi Srbija trebalo da se pridruži Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) što se objašnjava nedovoljnom zastupljenošću ove teme u medijima. 

Slično mišljenje studenti su izrazili kada je reč o jačanju međunarodnog ugleda Srbije tokom predsedavanja naše zemlje OEBS-om, gde 51 odsto nema stav. 

Nešto više od 60 odsto studenata nije upoznato sa aktivnostima naše zemlje u UN. Većina ispitanih smatra da Srbija treba da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) - 48 odsto, stav o ovome nema 37odsto, dok je 14,1 odsto anketiranih studenata protiv pridruživanja ovoj globalnoj organizaciji. 

Zanimljivo je da devet od 10 studenata nije upoznato sa radom srpskog Kokusa u Kongresu SAD. 

Kada je reč o celokupnom utisku ispitanika o spoljnoj politici Srbije, njih 50,8 odsto ocenilo je spoljnu politiku naše zemlje kao lošu, a oko 29 odsto smatra da je dobra

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online