Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.07.2010.
12:01
N. S. Preradović - Vesti A

Siroti srpski tajkuni povećali profite

Većina srpskih tajkuna završila je proteklu godinu sa znatno lošijim finansijskim rezultatima nego u 2008, a veliki broj bogataša pribegao je masovnim otpuštanjim radnika.

Ekonomski sručnjak dr Kostadin Pušara
 

Ekonomista dr Kostadin Pušara smatra da sveopšta kriza nije načela domaće bogataše, jer su se držali devize "nema para bez poreskog raja".

Prema onome što je javno objavljeno, srpski tajkuni su lane u zemlji uglavnom pravili dugove, ali niko nije prikazao zarade iz of-šor kompanija?
 

- Iako su se domaći tajkuni potrudili da poslovanje u 2009. godini prikažu kao što manje profitabilno, činjenica je da oni najveći deo svoje zarade kanališu preko tzv. poreskih rajeva, odnosno of-šor kompanija. To čine iz razloga da bi plaćali što manji porez u otadžbini, s jedne strane, a s druge strane da bi masovno otpuštali radnike i na taj način dodatno olakšali svoje poslovanje. Tvrdim da su srpski tajkuni spremnije dočekali svetsku krizu nego iko drugi. Mislim da su čak dobrano povećali svoje profite.

Srbija trpi veliku štetu zbog brojnih of-šor kompanija?
 

- Da, trpi zbog poslovanja napolju, a naročito zbog izvlačenja para iz zemlje šteta države je neprocenjiva. Gube se milioni i milioni evra na ime poreza, ali vlast očito za to ne haje.

 

Kabinetu Mirka Cvetkovića - dvojka

Kako ocenjujete rad Vlade u protekle dve godine?
- Smatram da je bila veoma neuspešna. Zaduženost je sve veća, a vrednost dinara je srozana. Politika razvoja i privlačenja stranih investicija nije gotovo ni postojala. Kao da im nije bio cilj da pare u zemlju dođu kroz investicije, nego isključivo kroz kredite. Velika je nezaposlenost, 70.000 preduzeća u stečaju, a vlada se sve vreme bavila samo sobom.
Na skali od jedan do 10 koju ocenu biste im dali?
- Mislim da bi najrealnija bila: dvojka.

Zbog čega naši političari tajkunima gledaju kroz prste?
 

- Iz prostog razloga jer je Vlada pod velikim uticajem najbogatijih ljudi u zemlji. Oni kroje devizni kurs, kupuju evre iz deviznih rezervi. Uticaj bogataša na ovu vladu je najveći u novijoj istoriji naše zemlje.
Osim toga, tajkunima odgovaraju medijski napisi da su prošle godine imali tanke profite, jer već neko vreme pokušavaju da nateraju i Vladu da se zadužuje u inostranstvu umesto njih, a da onda pare od kredita daje njima pod uslovima koji odgovaraju tajkunima.

S druge strane, narod je sve siromašniji?
 

- Nažalost, živi se veoma loše i zapravo je narod taj koji trpi najteže posledice svetske krize, ali i domaćeg ekonomskog sunovrata. Nema izgleda da će vlada učiniti bilo šta, jer su trvenja unutar Cvetkovićevog kabineta pregolema, a uticaj tajkuna na političare prejak.

Kako se može sprečiti odliv novca iz zemlje?
 

- Da bi se Srbija zaštitila od iznošenja novca iz zemlje, a bogataši sprečili da svoje profite iznose u poreske rajeve, mora zakonski da se uredi poslovanje. To nije komplikovano ali, nažalost, ne postoji politička volja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online