Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.07.2017.
16:39
J. L. Petković - Vesti A

Prepiska ministra prosvete s Univerzitom u Prištini

Nakon što se digla velika prašina oko toga da li Vlada Srbije planira uvođenje "privremenih mera" na Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovoj Mitrovici, situaciju je presekao ministar prosvete Mladen Šarčević.

M. Karović
Natsavljena rasprava čelnika univerziteta i Vlade Srbije

U pismu upućenom rektoru Srećku Milačiću, on je kazao da ne slede nikakve statusne promene, već da su zabrinuti zbog njega lično. U odgovoru Milačić, pak,  upire prstom u šefa Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i tvrdi da je marta 2016., "zloupotrebio položaj tadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića, u pokušaju da bez ikakvih opravdanih razloga na Univerzitetu pokrene postupak uvođenja "privremenih mera" i organizovanih promena."

- Želim da Vas informišem da ne slede statusne promene u radu i postojanju Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, međutim, na osnovu stava ljudi koji žive i rade u tom području (lokalne samouprave, studentske organizacije) imamo razloga da budemo zabrinuti kada je u pitanju vršenje dužnosti, poslova i zadataka rektora - Vas lično. Tokom iduće nedelje vodiće se razgovori na tu temu, a ja procenjujem da u ovom trenutklu nije neophodno zakazivati sastanak sa dekanima jer sam ih ja već lično kontaktirao i obavio razgovor sa njima. Ovim putem Vas takođe obaveštavam da je planirano da se radni sastanak održi početkom septembra u Kosovskoj Mitrovici - napisao je ministar Šarčević u dopisu rektoratu Univerziteta u Prištini.

U odgovoru ministru Šarčević, Srećko Milačić kaže da je "neprijatno iznenađen sadržinom i tonom pisma".

- Krajnje je neprihvatljivo i neprimereno da u tom obraćanju kao razlog Vaše zabrinutosti za vršenje dužnosti Rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ne navodite nikakve konkretne činjenice, niti dokaze kojima bi te tvrdnje trebalo da budu potkrepljene, a koje bi eventualno mogle biti Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije i Statutm Univerziteta propisani razlozio za prestanak dužnosti rektora. Osnovano pretpostavljam da je razlog ovakvog Vašeg stava netačno informisanje, a time i pokušaj Vaše zloupotrebe od strane v.d. direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju gospodina Marka Đurića, koji je na sličan način postupio i marta 2016. godine, zloupotrebiovši položaj tadašnjeg ministra prosvete gospodina Verbića, u pokušaju da bez ikakvih opravdanih razloga na Univerzitetu pokrene postupak uvođenja "privremenih mera" i organizovanih promena. Poštovani ministre, pozivam Vas da što je pre moguće posetite Univerzitet, još jednom sagledate sve činjenice i u dijalogu sa organima upravljanja Univerziteta u Prištini i akademskom zajednicom Univertzietata otklonimo sve nesporazume, bez veštačkog izazivanja kriza i protesta, jer nam je stabilnost generalno na području KiM, a naročito na Univerzitetu, preko potrebna - naveo je u odgovoru profesor dr Srećko Milačić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju za sada se nije oglasila ovim povodom.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online