Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.07.2010.
12:02 >> 14:34h
J. Arsenović - Vesti A

Sandžak puca po poslovniku?

Bošnjaci koji žive u Srbiji izaći će na nove izbore za Nacionalni savet te manjinske zajednice, a do tada, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava doneće rešenje o obrazovanju privremenog organa upravljanja. Makedonskoj nacionalnoj manjini omogućiće se održavanje treće elektorske skupštine.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da Bošnjaci koji žive u Srbiji imaju nove izbore za Nacionalni savet te manjinske zajednice. Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić objasnio je da će privremeni organ upravljanja obavljati sve tekuće poslove i nadležnosti Nacionalnog saveta koji su utvrđeni zakonom.
 

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da donese rešenje o raspuštanju Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine i odluku o obrazovanju privremenog organa upravljanja", rekao je Antić za RTS.


Upitan u kom roku će biti održani novi izbori, Antić je rekao da rok nije preciziran zakonom i da će o njemu Ministarstvo odlučiti naknadno, posle široko obavljenih konsultacija.

Namerna ili slučajna greška: Svetozar Čiplić


Novoformirano Bošnjačko nacionalno veće (BNV) neće poštovati odluku Ministarstva za ljudska i manjinska prava o ponavljanju izbora za Nacioanlni savet, izjavio je predsednik tog veća Mevlud Dudić.
 

Slučaj sa nepriznavanjem konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka dovoljan je povod da ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić bude smenjen, smatra koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

 

- Ova Vlada vodi pogrešnu politiku u oblasti međunacionalnih odnosa, a glavni krivac je Demokratska stranka koja se u slučaju Bošnjaka otvoreno stavila na stranu Rasima Ljajića i tako sebe suprotstavila njegovim političkim protivnicima u Sandžaku. Uz nemaštinu i tešku ekonomsku krizu, sve to kod Bošnjaka pravi dodatno nezadovoljstvo vlastima u Beogradu koje ovih dana kulminira zbog nepriznavanja konstituisanja njihovog Nacionalnog saveta - objašnjava za "Vesti" Janjić.
 

Prema njegovim rečima, to će dovesti do toga da se nezadovoljni Bošnjaci okreću muftiji Muameru Zukorliću kao nekom "ko je nov i ko im deluje autentično".

Sporni Bošnjaci, zaboravni Makedonci

 

Do juče, kada je istekao rok, konstituisano je 17 nacionalnih saveta manjinskih zajednica u Srbiji. Osim bošnjačke, nije konstituisan ni Savet makedonske nacionalne manjine. Ministastvo je omogućilo Makedoncima održavanje treće elektorske skupštine, pošto zbog nedostatka kvoruma njihov Savet to u prethodna dva slučaja nije uspeo. Vlast je, takođe, raspisale nove izbore i za Bošnjake.


 

Zbog kršenja Zakona o nacionalnim savetima, Čiplićevu ostavku traži i Zukorlić koji je sa svojom listom Bošnjačke kulturne zajednice osvojio najviše glasova za Savet. Nevladine organizacije iz Sandžaka traže da se ispita krivična odgovornost pojedinaca u Ministarstvu zbog nezakonite promene poslovnika neposredno pred sednicu kojom se za konstituisanje zahteva dvotrećinska većina, a ne prosta kako je to bilo u slučaju nacionalnih saveta drugih manjina.
 

Prozvani ministar pak tvrdi da je sednica u sredu završena neuspešno jer nisu verifikovani svi mandati pošto se neki članovi nisu pojavili, a pojedini prisutni nisu hteli u tome da učestvuju.
 

- Događaji koji su, potom, usledili nisu ni po zakonu o Nacionalnim savetima. Ne može se NS konstituisati sam od sebe i, naprosto, ne mogu se preuzeti mandati na način na koji je to nakon završetka sednice učinjeno - tvrdi Čiplić, ne objašnjavajući zašto je došlo do naprasne izmene poslovnika.
 

Za Janjića, vlast providnom i pogrešnom igrom nastoji da Ljajiću i Ugljaninu, ministrima u Vladi Srbije, omogući da kontrolišu Savet Bošnjaka.
 

- To ne treba da nas čudi, ako se setimo da su i Ugljanin i Lajić izjavljivali da nije bitno koliko je koja lista dobila, već ko ukupno ima većinu - kaže Janjić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online