Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
12:00
www.slobodnaevropa.org A

Zašto je velika Kina zainteresovana za malu Srbiju?

Srbiji je ponovo u poseti visoki kineski lider. Meng Đijendžu, specijalni izaslanik predsednika Kine i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a razgovarao je i sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Tanjug
"Prvi obaveštajac Kine" Meng Đijendžu

- Srbija se nalazi na značajnom logističkom i transportnom koridoru za Kinu u okviru njene inicijative "Jedan pojas - jedan put" i otuda značaj male zemlje kao što je Srbija za Kinu - kaže za RSE saradnica berlinskog Merkator instituta za kineske studije Helena Legarda.

- Meng Đijendžu je član Politbiroa Komunističke partije, najvišeg partijskog organa, koji broji 25 članova, ali nije član Stalnog komiteta Politbiroa, koji je najvažniji organ partije i broji sedam članova. Dakle, u partijskoj hijerarhiji on stoji prilično visoko, a član je i Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine od 2012. godine, što znači da nadgleda sve poslove vezane za policiju i sigurnost - dodaje ona.

Generalno govoreći, kada član Politbiroa ide u posetu nekoj stranoj zemlji smatra se da je to relativno važan događaj i u tom smislu ima značaja.

- Teško je proceniti da li Srbija i Zapadni Balkan mogu da postanu neka vrsta odskočne daske za ekonomsku penetraciju Kine u Evropu, zato što će kineski planovi u jednom trenutku morati da budu u interakciji sa politikom Evropske unije. Ali, generalno govoreći, Kina se pozicionira na Balkanu i videćemo kuda će to dalje voditi - kaže Legarda.

- Kineske investicije u Srbiji ne bi trebalo da imaju bitan uticaj na ulazak Srbije u EU. Evrointegracija zemalja regiona definitivno je spor proces, dobijanje evropskog novca za infrastrukturne projekte u regionu takođe je spor proces, posebno u poslednje vreme kada je EU fokusirana na sopstvene probleme - objašnjava Legarda i dodaje:

- To dovodi do toga da se mnoge zemlje regiona okreću Kini jer od nje lakše i brže dobijaju fondove za te namene. To, naravno, ne znači da će te države izabrati Kinu, a odbaciti Evropsku uniju ili obrnuto. To samo znači da sada definitivno koriste prednosti obeju strana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online