Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.11.2017.
16:00
Vestionline, Tanjug A

Šta je Ana Brnabić rekla Rami u Maroku?

Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku, zaključak je razgovora premijera Srbije i Albanije, Ane Brnabić i Edija Rame na konferenciji u Maroku.

Tanjug/AP
Edi Rama i Ana Brnabić

- Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona - istakla je Brnabićeva.

Premijerka je učestvovala na prvoj plenarnoj sednici Konferencije o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC), koja se do 5. novembra održava u Marakešu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Dvoje premijera razgovaralo je sa osnivačem i predsedavajućim Konferencije o svetskoj politici Tijerijem de Monbrijalom o izazovima sa kojima se susreću Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa kao i o zajedničkoj budućnosti u EU.

Premijeri su se složili da je potrebno nastaviti i produbiti saradnju na osnovu zajedničkih interesa i ciljeva o evropskoj budućnosti regiona.

Kosovo i jednostrano proglašena nezavisnost, koju Srbija ne priznaje ostaje tačka neslaganja između Srbije i Albanije, ali sagovornici su se složili da ipak postoje brojne teme oko kojih postoje saglasnost i saradnja.

Na panelu je posebno istaknuto da je put saradnje i pomirenja koji su nakon više od šest decenija pokrenuli Aleksandar Vučić i Edi Rama, primer odgovorne politike i pozitivnih promena. Srbija je duboko posvećena ovom procesu i produbljivanju saradnje i razumevanja sa Albanijom, navedeno je u saopštenju.

- Iako se ne slažemo oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dajemo sve od sebe da to ne utiče na konstruktivnost naših odnosa i dijalog koji smo uspostavili - izjavila je Brnabićeva na panelu.

- Srbija se uvek čvrsto zalagala da se u međunarodnoj politici moraju poštovati međunarodno pravo i standardi, kao što smo oduvek govorili da će se otvoriti Pandorina kutija ukoliko se prihvati jednostrano proglašena nezavisnost. Međunarodno pravo je tu da osigura stabilniji, predvidiviji i bezbedniji svetski poredak i svakako stabilniju i sigurniju Evropu - rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, bez obzira na razlike, Srbija će uvek prvo brinuti o kvalitetu života svih građana i njihovoj bezbednosti i upravo zato se vodi otvoren dijalog sa Prištinom kako bi se najvažnija pitanja za građane rešavala međusobnim dogovorom dve strane.

Rama je pohvalio napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i odgovornu politiku dijaloga koju je on inicirao i dodao da je dobro što je Vlada koju vodi Ana Brnabić nastavila tu politiku i što se neguju prijateljski odnosi dve zemlje.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, predsednica Vlade je naglasila da je "članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj Srbije", i dodala da reforme koje Srbija sprovodi na putu ka EU "treba da pokažu ne samo našu posvećenost evropskom putu, već pre svega da poboljšaju kvalitet života svih naših građanki i građana".

Brnabićeva je podsetila da je Srbija otvorila 10 poglavlja u pregovorima sa EU, te da će Vlada Srbije na evropskom putu nastaviti odgovorno da sprovodi političke i ekonomske reforme.

- Koliko je EU potrebna regionu, toliko je i region Zapadnog Balkana potreban Evropi, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilnosti u Evropskoj uniji. Srbija će nastaviti da gradi odnose koji nas sve zajedno vode u budućnost i svim građankama i građanima regiona obezbeđuju bolje uslove života i veći standard i kvalitet života - zaključila je Brnabić.

Konferencija o svetskoj politici u Maroku

U sklopu posete Kraljevini Maroko, predsednica Vlade sastaće se u Rabatu sa predsednikom Vlade Kraljevine Maroko Sadedinom El Otmanijem, a predviđena je i svečana večera koju, povodom Konferencije o svetskoj politici, organizuje ministar spoljnih poslova Kraljevine Maroko Naser Bourita.

Na Desetoj Konferenciji o svetskoj politici učestvuje više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata koji će u okviru plenarnih sesija razmatrati aktuelne teme.

Konferencija o svetskoj politici predstavlja nezavisnu organizaciju čiji je cilj doprinos unapređenju svih aspekata državnog upravljanja, kao i promocija otvorenijeg, prosperitetnog i pravednijeg sveta, uz veće poštovanje različitosti država i nacija. Prvi put je održana 2008. godine.

Godišnji sastanak Konferencije o svetskoj politici okuplja političke i ekonomske lidere sa pet kontinenata, kao i predstavnike civilnog društva i akademske zajednice, koji razmatraju ključne političke, ekonomske i bezbednosne izazove u svetu.

Konferencija je pokrenuta od strane predsednika i osnivača Francuskog instituta međunarodnih odnosa (Institute of International Relations - IFRI) Tjerija de Monbrijala.

Prošlogodišnja Konferencija je održana u Dohi, a zvanično ju je otvorio premijer Katara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online