Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.11.2017.
18:31
Đ. Janković - Vesti A

Žrtve o kojima se ćuti

Više od četvrt veka prošlo je od početka oružanih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije, zemlja je razrušena, mnogo je razorenih porodica i izgubljenih života, ali se još ne zna tačan bilans krvavog razlaza.

Đ. Janković
Počast vojnicima: Milisav Sekulić

General u penziji Milisav Sekulić iz Trbušnice kod Loznice vodi bitku da od zaborava otrgne sve one koji su kao pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA), Teritorijalne odbrane, rezervisti ili dobrovoljci poginuli u vihoru ratnih devedesetih, da njihova imena i sudbine ostanu sačuvane. 

O tome je napisao knjigu "Poginuli u oružanim snagama SFRJ u 1991. godini do 1. juna 1992. godine" i svojim zemljacima predstavio je u Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici na književnoj večeri koju je organizovalo Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. Podrinje - Loznica.

 O knjizi su, pored autora, govorili urednik Dušan Milovanović i pukovnik u penziji profesor dr Zoran Krsmanović.

Priča o Momčilu Gavriću

Milisav Sekulić je, pored ostalog, bio devet godina u Generalštabu, šest u komandi Armije, a bio je i komandant Gardijskog puka. Autor je više knjiga, a među njima "Cerska bitka - dragulj ratne veštine", "Drinska divizija - prilog istoriji Srpske vojske", kao i knjige o njegovom zemljaku Momčilu Gavriću, najmlađem ratniku Velikog rata - "Sa Gučeva u legendu".

- Kao svoj životni cilj sebi sam postavio da popisujem poginule u ratovima devedesetih. Do sada imam napisanih 15 monografija o gubicima, nisu sve objavljene, a jedna je i ova. U ovoj monografiji obradio sam poimenično dve hiljade poginulih sa podacima ko su, kad su stradali, da li su bili vojnici, starešine, rezervisti, dobrovoljci, a među njima ima skoro 500 vojnika koji su bili na odsluženju redovnog vojnog roka. Nešto više ima rezervista, a oko 13 odsto od svih poginulih bili su starešine. Teško me je pogodilo kada sam među poginulim vojnicima na odsluženju vojnog roka pronašao 28 regruta koji su poginuli, a nisu napunili ni mesec dana u vojsci. To je zločin, bilo je i rezervista koji su danas pozvani u jedinicu, a sutradan su poginuli. Znači, nije bilo perioda obuke, a slati su u rat - kaže general Sekulić i sam učesnik ratova od 1991. do 1995. godine.

Đ. Janković
Knjiga predstavljena u Loznici i Beogradu

U knjizi su podaci i za oko dvadesetak Lozničana koji su poginuli u Vukovaru, napadu na kolonu JNA u Sarajevu, i na drugim mestima. Sekulić kaže da se ovom temom bavi od 1996. i stalo mu je da za svakog poginulog nađe podatke.

- Vojnik je više od običnog čoveka i koga put nanese na neko groblje neka poseti grob poginulog vojnika bez obzira na to da li ga je poznavao - kaže Sekulić koji je, kako je to naveo na jednoj stranici, monografiju posvetio "onima koji moraju da ćute, a znaju da to nije časno ni ljudski".
Knjiga je predstavljena još samo u Beogradu, a obraćajući se svojim zemljacima general u penziji kazao je da je ovu knjigu "veoma teško uspeo da štampa" i istakao da "nismo mi ratovali što smo hteli, nego što smo morali".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online