Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 15.07.2010.
17:12
Vestionline, Tanjug A

Tadić: Rok za hapšenje Mladića je juče!

Predsednik Srbije izjavio u Briselu da je država odlučna da pronađe i uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Srbija će uhapsiti Mladića i Hadžića : Boris Tadić u Briselu
 

"Učinićemo sve što je neophodno i što je u našoj moći da pronađemo i uhapsimo preostale haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića, jer je to važno za proces pomirenja", izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić tokom posete Belgiji.

On je dodao da Srbija to "ne radi samo zbog uslova koji joj se postavljaju u kontekstu evropskih integracija, već pre svega zbog nje same i poštovanja osnovnih vrednosti."

Na pitanje novinara da li postoji rok za hapšenje Mladića, Tadić je odgovorio: "Rok je juče".

Tadić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa belgijskim premijerom Ivom Letermom istakao da je nastavak evropskih integracija značajan i zbog pomirenja u regionu i rešavanja istorijskih sukoba na Balkanu.

"Belgija može biti veoma značajna za evropske integracije Srbije, ali i za ostale zemlje Zapadnog Balkana. Srbija je u potpunosti posvećena da nastavi duboke reforme, i to radimo zbog nas i naših komšija i pomirenja u regionu", naglasio je predsednik Srbije.

"RAZGOVORI O KOSOVU DA, PRIZNANJE NIKAD"
 

Posle sastanka sa belgijskim premijerom Ivom Letermom, Tadić rekao i da je Srbija spremna da pregovara o održivom rešenju za status Kosova, precizirajući da Srbija ni pod kakvim uslovima, eksplicitno ili implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova.

Belgija je, uz Holandiju, članica EU koja najeksplicitnije uslovljava evropski put Srbije okončanjem saradnje sa Haškim sudom.

"Jednostrano proglašena nezavisnost nije održivo rešenje. Srbija je spremna da pregovara o održivom rešenju. Za nas nije održivo rešenje u kojem jedna strana dobija sve, a druga strana, Srbija, gubi sve", upozorio je Tadić.

Leterm je izrazio uverenje da je budućnost čitavog Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, u Evropskoj uniji, ali je napomenuo da je u okviru evropskog bloka neophodno "ostvariti konsenzus o svakom koraku" na putu Srbije ka punopravnom članstvu u Uniji.

"Ja bih Srbiju u tom smislu ohrabrio i pozvao da održi i intenzivira saradnju sa Haškim tribunalom, saradnju u regionu i da u regionu igra pozitivnu ulogu", dodao je Leterm i pohvalio nastup predsednika Tadića na obeležavanju 15. godišnjice zločina u Srebrenici.

Leterm je rekao i da će Evropska unija pažljivo pratiti reagovanje srpskih vlasti na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Važnije od samog mišljenja biće reagovanje vlasti u Srbiji. Evropska unija će to veoma pažljivo posmatrati", rekao je Leterm, odgovarajući na pitanje kako će se Belgija postaviti prema savetodavnom mišljenju MSP, koje bi trebalo da bude saopšteno 22. jula, i da li će reagovanje Beograda imati uticaja kada Unija bude odlučivala o davanju Srbiji statusa kandidata za EU.

Sporazum o socijalnom osiguranju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je u Briselu sa ministrom inostranih poslova Belgije Stivenom Vanakerom potpisao sporazum o socijalnom osuguranju. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić. U delegaciji Srbije je i potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

O sporazumu "Deleza" i "Delte"

Predsednik srbije Boris Tadić i belgijski premijer Iv Leterm danas su u Briselu potvrdili rešenost za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Belgije, a Leterm je najavio "idućih sati ili idućih dana jedan novi važan sporazum".

Tadić tvrdi da je u Srbiji uspostavljena makroekonomska stabilnost i da javni dug zemlje nije visok

Beogradske agencije prenose da je reč o praktično dogovorenom sporazumu belgijske kompanije za masovnu distribuciju prehrambenih artikala i svakodnevnih potrepština "Delez" i srpske kompanije "Delta". To podrazumeva dolazak te moćne belgije multinacionalne firme na srpsko tržište.

Tadić je rekao da je Srbija, kao i druge zemlje regiona, pogođena finansijskom krizom, ali je podvukao da je u Srbiji uspostavljena makroekonomska stabilnost i da javni dug zemlje nije visok. "Srbija, međutim ima strukturne probleme i očekuje značajne investicije iz EU i Belgije", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.07.2010. 17:39
Ja kretena coveka majko moja... Ubij se i spasi Srbe i Srbiju..
Četvrtak 15.07.2010. 22:09
Najbolje bi bilo da napuderisani drug boris sam pokusa da uhvati Djenerala Ratka Mladica kada je toliko hrabar i drcan...ne postavlja pitanje zasto su zlikovci oric,haradinaj,taci na slobodi..nije se setio da pita sta je sa pobijenim Srbima u Sarajevu,sta je sa povratkom Srba u Hrvatsku i sa njihovom otetom imovinom,...najvaznije mu je da sa turcinom jede baklave po Pazaru,da prima pedere i da nas bruka gde god stigne..SRAMOTA!
Petak 16.07.2010. 21:47
Srbija je dosla do ruba propasti pod ovim rezimom. Gospodine Tadicu o cemu vi pricate?Imate preko milion nezaposlenih,spoljni dug je preko 10 milijardi dolara,dinar ide preko 105,Kosovo ste pustili niz vodu a jos pregovarate da predate i presevsku dolinu,za glasove prodajete Rasku oblast(Sandzak),pogledajte sta radi vas pulen muftija zukorlic.O cemu vi pricate covece??? Srbiji su neophodne hitne promene!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online