Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2009.
12:00
R. Kukobat - Vesti A

Ozakonili otcepljenje Vojvodine

Za integritet Srbije najopasniji je Član 3 predloženog Statuta Vojvodine jer je njime ugrađen mehanizam za razbijanje države, kaže za "Vesti" Igor Mirović, potpredsednik pokrajinske Skupštine.

NE ODUSTAJE OD BORBE PROTIV STATUTA: Igor Mirović

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i prvak Srpske napredne stranke u severnoj pokrajini Igor Mirović tvrdi da je lider LSV-a Nenad Čanak naručio plakate-čestitke za proglašenje Novog Sada za glavni grad Vojvodine odmah posle dogovora s premijerom Mirkom Cvetkovićem, a da su plakati bili pripremljeni tri dana pre nego što je Skupština Vojvodine usvojila izmenjeni predlog pokrajinskog Statuta.

Neće proći

 

Kako će se SNS dalje odnositi prema Statutu i Zakonu o nadležnostima?
- Bićemo i dalje ogorčeni protivnici usvojenih rešenja. Sada se okrećemo borbi protiv predloženih akata u Skupštini Srbije. Učinićemo sve što je u našoj moći da ti zakonski akti ne prođu u srpskom parlamentu.


- Upravo na tom primeru se vidi koliko su vladajuće stranke u pokrajini i republici ovom poslu pristupile površno i neodgovorno. Više od godinu dana nisu znale šta će s tim dokumentom, a onda su pokušale da sve završe za tri dana. Statut se tretira kao berzanska roba, pa mu se tako iz dana u dan menjala cena, baš kao na pravoj berzi. Čanku se u sredu učinilo da mu je skočila vrednost akcija, a sad verovatno misli kako u rukama drži bezvrednu robu - primećuje Mirović.


Kako se menjala situacija u Skupštini Vojvodine povodom usvajanja izmenjenog teksta statuta?

Izmiče grana


- Očekujem da će centralna vlast odbaciti predloženi tekst Statuta Vojvodine. U suprotnom, ukoliko Skupština Srbije potvrdi Statut, bio bi to neviđeni slučaj državne autodestrukcije. Ne mogu da poverujem u to da će država sama odseći granu na kojoj sedi - ističe Mirović.

- U četvrtak smo dobili predlog pravno-tehničkih izmena koje je usvojilo Izvršno veće Vojvodine, a onda u petak nov tekst s amandmanima SPS-a, da bismo u subotu na sednici raspravljali o trećim rešenjima. Kad su videli čemu to sve vodi, poslanici SNS-a su napustili sednicu i nisu prisustvovali glasanju. Posle se ispostavilo da raniji tekst nije do kraja prečišćen amandmanima, pa se tako desilo da je promenjena norma o glavnom gradu, a nije promenjen naslov. Ubeđen sam u to da je to namerno urađeno. Ne znam samo da li su i socijalisti to uradili namerno.


Šta je za vašu stranku najspornije u predloženom tekstu statuta?
- To je odredba iz Člana 3 predloženog teksta u kojoj se definiše pravo Vojvodine da raspiše referendum o teritoriji. To je opasan i protivustavan mehanizam koji sutra može biti iskorišćen za izjašnjavanje o odvajanju Vojvodine od Srbije. U referendumu je samo važno pitanje i da li je potvrdan odgovor dalo vše od 50 odsto izašlih glasača. Nikakva naknadna pravdanja u kojim se kaže kako se tu ne misli na referendum o samostalnosti, ne znače ništa. U Statutu stoji kako pokrajina organizuje referendum o teritoriji, pa ova, ili neka naredna pokrajinska vlast može to tumačiti kako joj odgovara. U ovaj tekst Statuta je ugrađen mehanizam koji može biti iskorišćen za buduću secesiju pokrajine, a ja se bojim da to nije slučajno urađeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online